5 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: tűzoltó nap, Autók és Kávé és Vidi-Fradi
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Fehérvári programok a hétvégére: tűzoltó nap, Autók és Kávé és Vidi-Fradi

A hosszú hétvégében a második legjobb dolog, hogy utána szinte rögtön jön egy rendes hétvége. És úgy néz ki, hogy maradtak még programok május első napjaira is. A vasárnap az anyáké, a hétvége többi része viszont elég maszkulin lesz: Autók és Kávé az Auchan parkolóban, tűzoltó nap a Bregyóban, Videoton FC-Ferencváros rangadó Felcsúton, és két erős film a mozikban (Taxi5; Hang nélkül).

Városnézés: Anyák Napi Városnéző Séta
Mikor?: Május 6., vasárnap 14:00
Hol?: Tourinform iroda előtt

A héten már adtunk hat kreatív ajándékötletet anyák napjára, de ha egyik sem jött be, akkor itt van még egy. Vasárnap kettőtől rendhagyó városnéző séta indul a Tourinform iroda elől (Hiemer-ház). Ennek során kiderül, hogy honnan származik az anyák napja hagyománya, milyen anyák voltak királyaink női felmenői, valamint az is, hogy milyen volt a kapcsolata Mátyás királynak és Szilágyi Erzsébetnek. A séta során idézetekkel köszöntik az édesanyákat, a végén pedig egy kis édességet is kapnak a résztvevők. A városnézés ára 1000 forint, a gyereküket elkísérő anyukáknak azonban ingyenes.

Család: 145 éves a székesfehérvári tűzoltóság - tűzoltó családi nap
Mikor?: Május 5., szombat 11:00
Hol?: Bregyó-köz

Lélekben mindenki egy kicsit tűzoltó akar lenni. Éppen ezért a fehérvári tűzoltók sok szeretettel várják az apákat és gyerekeket, na meg persze az anyákat is, hogy közösen fújják el a városi tűzoltóság szülinapi tortáján a 145 szál gyertyát. Bár valószínűleg ilyen nem lesz (ekkora torta nem is létezik, plusz ráadásul tűz- és balesetveszélyes is lenne), de azért rengeteg jó programmal készülnek szombat délelőttől a Bregyó-közben: lesz műszaki mentés, tűzoltási bemutatók, ki lehet próbálni az autókat és este hattól a Flórián Band is koncertezik egyet. Ilyen volt a 2011-es tűzoltónap:

Autó: Autók és Kávé Székesfehérvár
Mikor?: Május 5., szombat 06:00-09:00
Hol?: Székesfehérvári Auchan parkoló

A Cars & Coffee (magyarul: autó és kávé) rendezvényekre valóban csak a legsúlyosabb autóőrültek járnak. Eleve reggel hatkor kezdődik, és mire egy normális ember magához tér, huss, már vége is az egésznek. A pop-up buli lényege egyszerű, mint a domboldal: gyere el a kocsiddal, igyál egy jó kávét, és közben nézd meg a többiek járgányait. Ha csak nyálat csorgatni mész, az sem baj: az esemény Facebook-oldalán a megfelelő bejegyzés alatt már megy a képek posztolgatása, hogy ki milyen vassal érkezik az Auchan parkolójába. Ha még mindig nem sikerült elcsípni a dolog hangulatát, íme egy videós beszámoló egy ilyenről a totalcaros Karottától, egyenesen Amerikából:

Foci: Videoton FC - Ferencváros
Mikor?: Május 5., szombat 19:30
Hol?: Pancho Aréna, Felcsút

Megint egy bajnoki döntőnek beharangozott meccs és a Videoton FC ismét érdekelt. Bár tavaly a Budapest Honvéd elleni mindent eldöntőt bukta a fehérvári csapat, most egy hajszálnyival könnyebb a helyzet. A Vidi az idén hazai pályának számító felcsúti Panchóban fogadja az előtte egy ponttal vezető Fradit, és ha esetleg nem sikerül a győzelem, akkor is lesz még hátra négy forduló a bajnokságból, ahol (talán) lehet javítani. A két csapat ebben a szezonban kétszer játszott egymással: nyáron a Videoton FC nyert 3:1-re hazai pályán, majd decemberben épp ugyanilyen arányban a Ferencváros győzött a Groupama Arénában. A szombat esti meccset élőben közvetíti az M4 Sport is.

Kiállítás: Székesfehérvári Kaktusz Kiállítás és Vásár
Mikor?: Május 4-6, péntek-vasárnap
Hol?: Szent István Művelődési Ház

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet - tartja a mondás. Na és aki a kaktuszt? Feltehetően az sem, hiszen a szúrós növénynek amúgy csodaszép virága van. Aki nem hiszi, járjon utána egész hétvégén a Szent István Művelődési Házban, ahol több ezer kaktuszt állítanak ki. A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete idén is rengeteg különlegességet hoz el a háromnapos, ingyenesen látogatható rendezvényre, ahol nemcsak bámészkodni, hanem vásárolni is lehet. Négy évvel ezelőtt ilyen volt a kiállítás:

Koncert: Pál Utcai Fiúk
Mikor?: Május 4., péntek 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Tíz éve jelent meg az utolsó PUF-lemez (Legelő), a zenekar idén nyáron lesz 35 éves. Írjunk még számokat? Felesleges. A magyar alterrock megkerülhetetlen mérföldköve péntek este ismét Fehérvárra látogat. Leskovics Gábor és Potondi Anikó a kezdetektől tagja a zenekarnak, és bár körülöttük elég nagy volt a jövés-menés, azért egy közel két évtizede (szinte) változatlan felállás koncertezik a Petőfi Kultúrtanszéken. A zenekar állandó vendége a legnagyobb hazai nyári fesztiváloknak is, így ha pénteken le is csúszol róluk, idén biztosan láthatod őket a soproni VOLT Fesztiválon, a kisvárdai LeszFeszten, ott lesznek a zamárdi Strand Fesztiválon és a Fishing on Orfűt sem hagyják ki. 

Mozi: Hang nélkül
Mikor?: Május 3-tól
Hol?: Cinema City Alba

Nem véletlenül jött ki a Hang nélkül előtt egy elég furcsa mozis kamuelőzetes. Ott, ahol már bemutatták a filmet, elég komoly feszülés van a popcornt, nachost és egyéb más zirgő-zörgő elemózsiát fogyasztók és a filmet csak szimplán élvezni vágyók között. A hivatalos előzetesből is jól látszik, hogy az események jelentős része néma kussban zajlik, ugyanis a történet szerint a Földet olyan ragadozó lények szállták meg, amik minden apró zajra ugranak és embert esznek. Él azonban egy család, akik tökélyre fejlesztették a néma életmódot, de azért néha-néha becsúszik egy-egy apró malőr. Különben nem lenne film. És ráadásul úton van a következő gyerek...

Mozi: Taxi5
Mikor?: Május 3-tól
Hol?: Cinema City Alba

Ami Amerikának a Halálos iramban-filmek, az Európának a Taxi-sorozat. Ugyan kicsit le vagyunk maradva (az amerikaiak már a kilencedik részt készítik elő, míg a franciák csak most fejezték be az ötödiket), de a lényeg ugyanaz: némi történet és párbeszédek töltik ki a két autós akciójelenet közötti részt. A tizenegy év után feltámasztott Luc Besson-féle taxisztoriból ugyan már hiányzik az eddigi főszereplő, Daniel, helyette viszont megkapjuk unokaöccsét, aki egyben a legendás fehér kocsi örököse is. Ő lesz a segítségére annak a párizsi nyomozónak, akit Marseille-be helyeznek át, hogy kapcsolja le a várost felturbózott Ferrarikkal rettegésben tartó olasz bandát. A filmről részletes kritikánk vasárnap délutánra várható.

FRISSÍTÉS: Kritikánk a filmről: Általános riadó! - Taxi5 kritika

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek