5 évnél régebbi cikk

Miért gyanús, ha ismeretlen külföldi számról hívnak?
Fehérvár Médiacentrum fotójaMiért gyanús, ha ismeretlen külföldi számról hívnak?

A fenti kérdés lehetne költői is, mert ezt megelőzve, akár ez is lehetne az első kérdés: gyanús-e egyáltalán, ha külföldről hívnak? Na jó, persze határok meg piros útlevél nélkül annyira azért már nem, de mi van akkor, ha még a távoli nagynéni is csak "Puszta-alsón" él?

Az elmúlt hetekben újfent megszaporodtak a mobilokra érkező véletlenszerű külföldi hívások. Jellemzően olyan távoli, egzotikus országokból érkező megkeresésekre csörren meg az ártatlan előfizető telefonja, melyekről talán még földrajz órán sem hallottunk. A modernebb okostelefonok már a hívás érkezésének pillanatában a hívószám alapján kiírják, mely országból érkezik a hívás. De még ha nem is írja ki, a Google akkor is segít kikeresni, hogy a vitatott hívások egy nagy része Burundiból, Szamoából vagy Ugandából érkezik.

Nem tudom, ki hogy van vele, vagy éppen kinek van a világ ezen részében ismeretsége, ne adj’ isten rokona, de én tuti nem várok hívásokat Afrikából. Gyanítom, céges ügyben sem fognak hívogatni ezen országokból, hogy ugyan elkészülhetett-e már a javításra hozott notebookjuk. Szóval részemről a dolog letudva. De ezzel még nincs vége. Mert igaz én is tudok kíváncsiskodni, de korántsem annyira, mint az átlag felhasználók egy igen jelentős része. Jó, nem bántok senkit sem, alapvető emberi tulajdonságunk a kíváncsiság, sőt azt is tudjuk, hogy nélküle az emberiség sem tartana itt. Talán pont ezért használják ki az agyafúrt emberek ezen tulajdonságunkat és eszelnek ki erre alapuló csalásokat.

A gyanús hívások ugyanis nem más célból érkeznek, mint hogy becsapjanak minket. A cél nem az, hogy felvegyük a hívást. A hívás fogadásáért ugyanis már nagyon rég nem kell fizetni a világon szinte sehol sem. Kivéve, ha éppen roamingolunk. Ezeknek a rövid, egy-két csörrenésig tartó hívásoknak az a célja, hogy mi, kíváncsi előfizetők visszahívjuk őket.

Az elmúlt napokban számos panasz is érkezett külföldi számról indított rejtélyes telefonhívásokról a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz és a mobilszolgáltatók ügyfélszolgálataihoz. De a Facebookon olvasható beszámolók szerint is sokan találkoztak a jelenséggel.

A megtévesztő, csaló hívások elleni legjobb védekezés, hogy nem fogadjuk a hívást és nem is hívjuk vissza az ismeretlen külföldi számokat. Ha tutira szeretnénk menni, akkor telepíthetünk telefonunkra olyan alkalmazásokat is, melyek egy netes adatbázis alapján jó eséllyel azonosítani tudják az ilyen típusú hívásokat és már a csörgéskor ki is írják a készülék kijelzőjére, hogy csaló hívással van dolgunk. Az egyik ilyen legismertebb program a Hiya, mely elérhető Androidra és iOS-re egyaránt.

A mobilszolgáltatók az tanácsolják, hogy ne reagáljunk a megkeresésekre. Amennyiben mégis fogadjuk a hívást, akkor általában a vonal azonnali bontását tapasztaljuk. A jelenség vélhetően egy újabb úgynevezett wangiri vagy más néven scam hullám, azaz tömegesen indított megtévesztő hívás sorozat, melynek lényege, hogy a csalók nemzetközi telefonszámról tömegesen próbálnak embereket rávenni arra, hogy az adott - vélhetően emelt díjas - számot a fogadó fél visszahívja. Ezek a csaló kezdeményezések bizonyos időközönként felütik fejüket, vissza-vissza térnek a gyanútlan fogyasztók megtévesztésére. Az egyetlen fontos dolog, amivel védekezni tudunk a megtévesztő hívások ellen: a bizonytalan eredetű külföldi hívásokat hagyjuk figyelmen kívül.

Amúgy a hazai szolgáltatók tájékoztatása szerint belföldön, hazai mobilszámon vagy vezetékes telefonon külföldi számról érkező hívásfogadás nem növelheti az előfizető telefonszámláját. Az emelt díjas hívások fogadása ugyanis alapbeállításként tiltva van minden ügyfélnek. Probléma csak abban az esetben jelentkezhet, azaz csak akkor érhet minket belföldön anyagi kár, ha a gyanús számot visszahívjuk, egyébként nem.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek