5 évnél régebbi cikk

Rövid szoknya, kivágott blúz, gyönyörű mosoly – Kell ennél több?
Rövid szoknya, kivágott blúz, gyönyörű mosoly – Kell ennél több?

Gyorsan beúsztunk a télből a nyárba (a tavasz egy nap alatt tovatűnt), s a forró napsugarak ölelésében szinte mindenki késztetést érez arra, hogy előkapja a telefonját vagy a fényképezőgépét, s kattintson párat a tökéletes fényviszonyok között. Reneszánszát éli a természetfotózás, s nem hiányozhatnak a fotókról persze a hölgyek sem…

Minden nő szeretné megörökíteni átmeneti vagy tartós szépségét. Gondolok itt a mesterfodrász által megkreált frizurára és a profi sminkes alkotta gyönyörű arcra, mint „átmeneti” állapotra, s az igazi szépségre, melynek bája a kora reggeli órákra sem tűnik el, s még a párna gyűrődése is csak huncutabbá teszi a különleges vonásokat, és megmosolyogtatja azt, aki örökkön ámulva nézi kedvesét.

Minden nő szeretné megörökíteni átmeneti vagy tartós szépségét (Fotó: Pordán Krisztián)

Bár az évek tovatűnnek, és minden kornak megvan a maga varázsa, azért mi nők szeretünk visszatekinteni az elmúlt évtizedekre, s halk sóhajok közepette merengeni egy kicsit a fotókat nézegetve. Ezért is lesz örök divatja a fotózásnak, amely középpontjában általában a NŐ áll (vagy ül, fekszik, ugrál, pózol), s mely főként ebben az időszakban kezdi el izzítani a fotósokat és a szíveket.

Örök divatja van a fotózásnak (Fotó: Pordán Krisztián)

Azokat a fotósokat, akik hölgyeket fényképeznek, általános irigylés övezi (és néha közutálat is), ha a modelljei szembetűnő szépségén nem tud túllépni a magát konkurenciának érző férfi. Amikor egy fehérvári fotóst, Pordán Krisztiánt kérdeztem arról, hogy mit szeret jobban fotózni, hölgyeket vagy élettelen dolgokat, persze, hogy rávágta:

„Szerinted? A lányok gyönyörűek és élnek! Ez a legmeghatározóbb!” – és nem is vártam tőle mást, hiszen rendkívül izgalmas dolog egy élő, mozgó, örökkön változó, percenként más arcot mutató hölgyet lencsevégre kapni. (Mert mi Nők aztán gond nélkül ki tudjuk mutatni érzelmeinket, akár másodpercenként is változtatva, ahogy a hangulatunk is sokszor ingadozó, és erről sokszor a - hanglejtésünk mellett - a mimikánk is árulkodik.)

A NŐ ezer arca (Fotó: Pordán Krisztián)

Krisztián elárulta, hogy amikor először fotózott lányokat, nagyon izgult, hogy minden tökéletes legyen. Aztán tudatosan arra kezdett el koncentrálni, hogy maga a fotó milyen legyen, tehát egy idő után „művészi” szemmel tekintett a hölgyekre, s munkaként fogta fel azt, ami egy laikus számára inkább szórakoztatás és „élmény-faktor”.

Persze, a fotói között találtam egészen pikánsakat is, s el nem hiszem, hogy olyankor nem önti el őt is a melegség (hiszen férfiból van, na…), de hevesen ellenkezett ez ellen (és jól is tette, mert ezt úgy illik, ahogy a hölgyeknél a szerénység is elvárt viselkedési mód).

Manapság népszerű téma a fürdőkádban történő fotózás (khm…), és mily meglepő, a fehérvári fiatalember még férfiakat is fotózott kádban pihenve (nem is akármilyen kép készült – a hölgyek örömére). A férfiakat – mint mondja – gördülékenyebben lehet fotózni.

Gondolj csak bele…  Van egy jóképű pasi kis borostával, aki mondjuk az utcán szimplán sétálva, napszemüvegben a megfelelő pillanatban van megörökítve. Ez már egy jó kiindulás. Hogy mi a megfelelő pillanat? Követni kell a mozgást, s én előszeretettel hagyatkozom az érzéseimre, amelyek úgy gondolom, hogy eddig még sohasem hagytak cserben.”

A férfiakat egyszerűbb fotózni (Fotó: Pordán Krisztián)

„Teljesen változó egyébként, hogy úgy kér meg valaki, hogy fotózzam le, vagy én keresek modellt. Mert van, hogy adott egy konkrét elképzelés, amit meg szeretnék valósítani, és olyankor ahhoz keresek alanyt. Amikor valaki felkér a fotózásra, akkor pedig az esetek nagy százalékában az illetőnek van egy elképzelése arról, hogy mit szeretne, és ezen a terven finomítunk később.”

Krisztián a fotózás előtt leginkább az éjszakai életben forgolódott, és rengeteg különleges emberrel ismerkedett meg, így nem kell sokat keresgélnie, ha „modellre” van szüksége egy álomhoz. Van, amikor egy témát több alannyal dolgoz fel, hiszen egy képben benne van az adott ember egyénisége is. Így például a fényfüzéres és a fürdőkádas fotóin is több hölgyet láthatunk azonos pozícióban.

Hölgyek fürdőkádban (Fotó: Pordán Krisztián)

A kedvence egyébként a portréfotózás a friss levegőn. Sportolós képet nagyon keveset készített eddig, és azoknál az volt a fő szempontja, hogy a lehető leghitelesebben adja vissza a hangulatot.

E témánál valószínűleg sokakban felmerül a retusálás kérdése is, mert gyakran hallani, hogy egy-egy magazinfotónál a szakemberek kerekebbé varázsolják a hölgyek popsiját, teltebbé a kebleket, és a felesleges zsírpárnák is sitty-sutty eltűnnek a PhotoShop-nak köszönhetően.

Krisztián főként a szabadban szeret fotózni (Fotó: Pordán Krisztián)

Krisztián sose esik túlzásba, ha a képek utómunkájáról van szó. Az alap retusálási folyamatokat minden képnél lefuttatja (ráncok, pattanások eltávolítása vagy finomítása), az alakformálással viszont csak mérsékletesen él.

A jelenlegi „trend” (merthogy a fotózásban az is van) a különféle „filmes hatások” visszaadása, a fekete-fehér fotók pedig örök életűek, azokat mindenki szereti!

Ezt a fotót egy divatmagazin címlapjára is ki lehetne tenni (Fotó: Pordán Krisztián)

Bár a legtöbb ember a vakító napsütést szereti, s akkor kattintgat nagy lelkesedéssel, ő inkább a borús, szürke időt tartja optimálisnak, mert ekkor adottak olyan fények, amelyek nem durván kontrasztosak, s azokkal jobban tud dolgozni.

Krisztián szereti a borús időt (Fotó: Pordán Krisztián)

Ne aggódjunk tehát, ha a Napot eltakarja egy (vagy több) felhő, akkor is bátran rohanjunk ki egy rétre vagy a vízpart mellé, hogy öröklétet adjunk a Nyárnak, a szerelmünknek, magunknak, s adjunk esélyt arra, hogy a pillanat ne tűnjön tova anélkül, hogy kameránkba ne kacsintana!

Merjünk fotózni akkor is, ha felhő takarja a Napot! (Fotó: Pordán Krisztián)

 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek