5 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: ingyen kertmozi, Critical Mass és X-Faktor meghallgatás
Fehérvár Médiacentrum fotója
Lőricz Miklós/Kortárs Művészeti Fesztivál
Fehérvári programok a hétvégére: ingyen kertmozi, Critical Mass és X-Faktor meghallgatás

Mindenki legyen olyan kedves és fejezze be az esőtáncot. A hétvégén olyan jó programok lesznek, amit egyszerűen nem ronthat el semmilyen csapadék. Itt van rögtön kezdésnek a péntektől egy hétig tartó ingyenes kertmozi a Zichy ligetben, vagy a szombati Critical Mass és Fotóbícs, hogy a vasárnapi Családi Napról már ne is beszéljünk. Lesznek azért négy fal közötti programok is: a Corvin Caféban vasárnap este X-Faktor castingon lehet részt venni.

Mozi: Ingyenes kertmozi a Zichy ligetben
Mikor?: Május 11-19., péntek-szombat 20:00-
Hol?: Zichy liget

Csak jó idő legyen! Ilyen program ugyanis jó ideje nem volt Fehérváron, és ki tudja mikor lesz legközelebb? A kortárs művészeti fesztivál keretében több mint egy hétig ingyenes kertmozi lesz a Zichy ligetben. Minden este nyolctól rövidfilmekkel kezdődik a program, a nagyfilmeket pedig kilenctől vetítik. Jórészt a közelmúlt magyar mozisikereinek javát (pl. Genezis; Az állampolgár; A Viszkis stb.) láthatjuk május 19-ig, de azért egy friss Oscar-díjas alkotás, a Fantomszál is műsoron lesz. A hétvégi program:

  • Május 11., péntek, 21 óra: Lajkó - Cigány az űrben
  • Május 12., szombat, 21 óra: Fantomszál
  • Május 13., vasárnap, 21 óra: Budapest Noir

Esőnap nincs, vagyis ha a rossz idő elmossa/elfújja a vetítést, akkor sem később, sem máshol nem láthatjuk a filmet - legalábbis a fesztivál keretében -, hanem szimplán bebukjuk az aznap esti ingyenmozit. A kertmoziról többet és a filmek napi bontását ebben a cikkben írtuk meg.

A 19. Kortárs Művészeti Fesztivál teljes programját a hivatalos honlapon találhatod meg.

Fotó: Fotóbícs
Mikor?: Május 12., szombat 9:00-
Hol?: Szabadművelődés Háza

És akkor ismét itt van az év legközvetlenebb fehérvári kiállítása. A Fotóbícsen nem csak simán falra lógatott képek között lehet néma csendben poroszkálni, sőt. Itt kifejezetten előny, ha beszélgetni akarunk, és lesz is kivel. Az alkotók a fotókon felül még némi hazaival is (zsíros kenyér, szalonna, kolbász, bor) várják a közönséget. A téma ezúttal a fotós portrék lesznek, és akasztják a hóhért: a fotósok állnak a fényképezők mindkét oldalára. Délután kettőkor csoportkép készül, és megkezdődik a zsűrizés is. A rossz idő sem lehet akadály: ha így alakulna, akkor a bícsről beköltöznek a Szabadművelődés Házába. 

Kerékpár: Critical Mass Székesfehérvár
Mikor?: Május 12., szombat 13:00-
Hol?: Halesz park

Kezdetben a világ nagyvárosaiban minden hónap utolsó péntekén rendezték a Critical Mass-t, Magyarországon jellemzően a Föld napján (április 22.) és az autómentes napon (szept. 22.) volt egy-egy felvonulás. A CM alapvetően a városi bringások negatív megkülönböztetése ellen demonstráló békés városi túra volt, egy kicsit azzal a szándékkal is, hogy azon a délutánon akadályozzák az autós forgalmat, ezzel is felhívva a figyelmet a kerékpáros közlekedés helyzetére és persze a környezetvédelemre. Az idő múlásával azonban úgy néz ki, hogy a rendezvény kicsit veszített karcosságából, szombatra is került és sokkal inkább lesz a most hétvégén esedékes bringázás egy hatalmas családi dzsembori, de talán jól is van ez így. A program ebéd után kezdődik délután egykor, maga a felvonulás 16 órakor indul a Haleszból. Ilyen volt a tavalyi:

Ének: X-Faktor meghallgatás
Mikor?: Május 13., vasárnap 20:00-
Hol?: Corvin Café

Ma még senki nem ismer, de néhány hónap múlva lehet, hogy érted rajong majd az ország. Valami ilyesmi az ígérete a legnépszerűbb zenés tehetségkutatónak. Az X-Faktor nyolcadik szezonja ősszel indul az RTL Klubon, de már most keresik azokat, akik Vastag Csaba, Kocsis Tibor, Tóth Andi, Danics Dóra és a többi eddigi győztes nyomdokaiba léphetnek. A fehérvári meghallgatás vasárnap este lesz az Országzászló téri Corvin Caféban. Ha mész, zenei alapot vigyél magaddal. A castingot lebonyolítók szerint a többség Caramel, United és Hooligans dalokkal készül, szóval ha kicsit ki akarsz lógni a tömegből, akkor ne ezekkel próbálkozz. Néhány hete ilyen volt a meghallgatás Füzesabonyban:

Család: Nemzetközi Családnap
Mikor?: Május 13., vasárnap 16:00-19:00
Hol?: Alba Plaza előtti tér

Nincsen családi rendezvény arcfestés és csillámtetoválás nélkül. Ezen a hétvégén sem marad a legkisebbek bőre festék nélkül, ráadásul most a legcsaládibb családi fesztivált tartják vasárnap. Ugyan a családok nemzetközi napját 1994 óta május 15-én ünneplik, de hát kedden kinek lesz erre ideje? Sokkal jobb egy kellemes vasárnap délutánt együtt tölteni. Kezdésnek négykor kimaxolják a cukiságfaktort a legszelídebb motorosok felvonulásával. A menet az Országalmától indul és az Alba Plazáig halad. Bárki csatlakozhat gyerekmotorral, futóbiciklivel vagy babakocsival. Érkezés után megnyitó, majd átadják a vándorbölcsőt. Fél öttől jön a MegaDance Táncstúdió műsora, majd két koncerttel zárul a délután: öttől a Galiba Zenekar, hattól pedig az Arany Dobverő-díjas 21 Gramm játszik.

Mozi: Egy lélegzetnyire
Mikor?: Május 10-től
Hol?: Cinema City Alba

Olyan ritka az európai katasztrófafilm, mint a fehér holló. Most így hirtelen nem is jut más az eszünkbe, csak a Lars von Trier-féle Melankólia, ami azért elég sok tekintetben nem a műfaj alapszabályai szerint működő film. Sőt. Ellenben a számunkra teljesen ismeretlen francia rendező, Daniel Roby egy kifejezetten ígéretes ötleten alapuló sztorit készített. Párizst hatalmas földrengés rázza meg, mely után gyanús mérgező gáz lepi el a várost. Az emberek jó része azonnal meghal, a kevés túlélő a házak felső szintjeire költözve próbálja átvészelni a pusztítást. A helyzet nyilván egyre romlik, a gázfelhő lassan emelkedik, és ezzel együtt a főszereplő házaspár élete is egyre nagyobb veszélyben van. Ráadásul a gyerekük születése óta egy különös elektronikus buborékban kénytelen élni az életét, aminek persze egyre gyorsabban merülnek az akkumulátorai.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek