2018. október 23. kedd Gyöngyi
Menü

Használt tű szúrt meg egy látogatót a Fejér Megyei Szent György Kórházban

Feljelentést tett a rendőrségen egy nő, miután használt injekciós tű szúrta meg a székesfehérvári Szent György Kórházban.

Egy olvasó kereste meg a 24.hu szerkesztőségét egy elképesztő történettel, ami a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Kórházban történt meg vele.

Édesapját vitte szemműtétre a kórházba, vagyis nem ő volt a beteg. Az említett olvasó a kórházban találkozott egy ismerősével, akivel beszédbe elegyedett a sürgősségi osztály folyosóján. A beszélgetés közben a lábszárában egy csípő érzésre lett figyelmes, amiről először azt gondolta, hogy méh vagy darázs okozta. Észrevette azonban, hogy egy mentőtiszt sétált el közvetlenül mellettük, kezében zsákot lóbálva. A nejlonzsákra rá volt ragasztva a veszélyes hulladékot és fertőző anyagot jelző matrica.

Majd megpillantotta, hogy több használt tű lóg ki belőle. Vagyis ahogy elhaladt mellette a mentős és lóbálta a zsákot, az egyik használt tű beleállt a látogató lábába, ennek a szúrását érezte.

A nő a 24.hu-nak elmondta, hogy az esetet követően a kórházban kapott Hepatitis-B elleni oltást, és fél éven keresztül kontrollra kell járnia. Bár rendesen ellátták, azt megjegyezte, hogy több kórházi dolgozó azt mondta neki, nem kell aggódnia, úgysem lesz ebből probléma. Azzal próbálták nyugtatgatni, a kórházban előfordul, hogy az orvosokat, nővéreket megszúr egy használt tű, ha például a beteggel hadakoznak. A pórul járt nő azonban nem nyugodott meg, és nem szeretné, hogy ez normálissá váljon a kórházakban, ezért is osztotta meg történetét a 24.hu-val. Ráadásul ha egy ápolót ér ilyen “baleset”, akkor legalább tudni lehet, hogy honnan származik a tű. Az olvasó esetében azonban nem tudni, hogy a zsákból kikandikáló injekciós tű kiben volt előzőleg.

A hibázó mentőtiszt (akiről kiderült, hogy enyingi) egyszer sem kért tőle elnézést. Olvasónk panaszt tett a mentőknél, és a betegjogi képviselővel is konzultált, nemrég pedig feljelentést tett a rendőrségen a mentőtiszt ellen.

Így nézett ki az átlyukasztott zsák (Fotó: turosteszta.tumblr.com)
Így nézett ki az átlyukasztott zsák (Fotó: turosteszta.tumblr.com)

Miért kandikál ki egy használt tű a zsákból?

Minisztériumi rendelet szabályozza a veszélyes egészségügyi hulladék szállítását. Az EMMI 2017-es rendeletének szövege szerint:

3. § (1) Az egészségügyi hulladék közül a veszélyes és nem veszélyes hulladékot egymástól, valamint az egészségügyi szolgáltató telephelyén képződő háztartási hulladékhoz hasonló hulladéktól az egészségügyi szolgáltató által kialakított munkahelyi gyűjtőhelyen, illetve üzemi gyűjtőhelyen elkülönítetten kell gyűjteni a hulladék fajtájának vagy típusának megfelelő gyűjtőedényben. (2) Az egészségügyi hulladékot tartalmazó gyűjtőedényt a gyűjtés időtartama alatt lezárt állapotban kell tartani. (3) Az egészségügyi veszélyes hulladék közül: a) az éles vagy hegyes eszközöket tartalmazó hulladékot merev falú, szúrásálló, b) a fertőző hulladékot folyadékzáró, mechanikai sérülésnek ellenálló olyan gyűjtőedényben kell gyűjteni, amely a lezárást követően roncsolásmentesen nem nyitható ki.

Illetve:

A speciális egészségügyi veszélyes hulladékot tartalmazó lezárt gyűjtőedényt a hulladék fertőtlenítéséig vagy égetéssel történő kezeléséig tilos kinyitni.

A székesfehérvári kórház folyosóján injekciós tűket lóbáló mentőtiszt valószínűleg nem azzal hibázott, hogy zsákban cipelte a veszélyes hulladékot. Szintén a rendeletből olvasható ugyanis ki, hogy

ha az egészségügyi hulladék, illetve a gyógyszerhulladék a mentő és betegszállító járműben, betegellátás során képződik, a hulladékot az egészségügyi szolgáltató telephelyén lévő üzemi gyűjtőhelyre kell szállítani.

Vagyis a mentődolgozó valószínűleg épp vitte a tűket a kórházban elhelyezett gyűjtőhelyre a szabályosan felmatricázott műanyag zsákban. Valójában az injekciós tű tárolása nem tűnik szabályszerűnek: mivel átszúrta a zsákot (sőt a pórul járt nő elmondása szerint több tű is átszúrta), arra lehet következtetni, hogy vagy a tűk nem voltak szabályszerűen tárolva a zsákban, avagy a zsák nem volt megfelelő vastagságú (a rendelet szerint hatvan mikrométernek kell lennie).

(Forrás: 24.hu)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Óraátállítás - még nem döntött a kormány
  Óraátállítás - még nem döntött a kormány
 • Megérezte a járattörléseket a Ryanair
  Megérezte a járattörléseket a Ryanair
 • Egyre több Ladát vesznek
  Egyre több Ladát vesznek
 • Felelős gazdik - feltételekhez kötnék a kutyatartást
  Felelős gazdik - feltételekhez kötnék a kutyatartást
 • Nem az ellátást kell fizetni!
  Nem az ellátást kell fizetni!
 • Már most érezhető a brexit negatív hatása
  Már most érezhető a brexit negatív hatása
 • Hálózatkutatás magyar vezetéssel
  Hálózatkutatás magyar vezetéssel
 • Középvállalati fejlesztési program - több mint 200 vállalkozás érintett
  Középvállalati fejlesztési program - több mint 200 vállalkozás érintett

Eseménynaptár

 • Zenekadémia - újra megszólalt a Voit-orgona
  Zenekadémia - újra megszólalt a Voit-orgona
 • Brexit - már csak egy akadálya van
  Brexit - már csak egy akadálya van
 • Egyre többen kötnek utasbiztosítást belföldön is
  Egyre többen kötnek utasbiztosítást belföldön is
 • Fimünnep premier előtti vetítésekkel
  Fimünnep premier előtti vetítésekkel
 • Tisztul a levegő
  Tisztul a levegő
 • Kárpátalja - eljárás indult a magyarellenes plakátok miatt
  Kárpátalja - eljárás indult a magyarellenes plakátok miatt
 • Pocokinvázióra figyelmeztet a Nébih
  Pocokinvázióra figyelmeztet a Nébih
 • Németh Szilárd - most is érezhető a rezsicsökkentés
  Németh Szilárd - most is érezhető a rezsicsökkentés
 • Október 23. - gyűjteni kell az emlékeket
  Október 23. - gyűjteni kell az emlékeket
 • Október 23. - ünnepi megemlékezés és utcaszínház
  Október 23. - ünnepi megemlékezés és utcaszínház
 • Húszéves a Fejér Megyei Osteoporosis Klub
  Húszéves a Fejér Megyei Osteoporosis Klub
 • Drónos ételfutárokat indít az Uber
  Drónos ételfutárokat indít az Uber
 • Október 23. - Ingyenes programok a múzeumban
  Október 23. - Ingyenes programok a múzeumban