5 évnél régebbi cikk

Összesen 39 évet kaptak az idős móri férfit meggyilkoló fiatalok
Fehérvár Médiacentrum fotója
Zsiday Ádám/Fehérvár Televízió
Összesen 39 évet kaptak az idős móri férfit meggyilkoló fiatalok

Két liter pálinka és némi aprópénz - ez volt a zsákmány, amiért az életével fizetett egy 84 éves férfi Móron még 2016 novemberében. A három fiatal tettes ügyében szerdán hozott ítéletet a Székesfehérvári Törvényszék.

A fiatalok a móri buszpályaudvaron italoztak még 2016 novemberében, és amikor elfogyott a pénzük, úgy döntöttek, hogy felkeresik az egyik házat, ugyanis úgy gondolták: ott értékeket vagy italt találnak. Először az idős házaspár autóját próbálták meg ellopni, de nem jártak sikerrel. A házban lakó férfi ekkor figyelt fel a zajra, majd megpróbálta elzavarni a betörőket, ám ekkor mindhárman rátámadtak. Addig ütötték, rúgták az idős férfit, amíg moccanni sem tudott, később pedig belehalt sérüléseibe - hangzott el az ügyész perbeszédében szerdán a Székesfehérvári Törvényszéken.

A mentőket és a rendőrséget már az idős férfi felesége értesítette, miután a fiatalok elhagyták a házat. A tettesek távozás előtt még magukhoz vettek két liter pálinkát, és némi aprópénzt - ez volt a teljes zsákmány. A törvényszék szerint a három fiú aljas indokból, különös kegyetlenséggel ölt.

"Az emberölés bűntettében minősítő körülményeket is megállapított a törvényszék, így az aljas indokból, különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból és a sértett életkorára való tekintettel, védekezésre képtelen személlyel szembeni elkövetettséget is." - emelte ki Varga Noémi a Székesfehérvári Törvényszék sajtószóvivője.

A szakértők szerint a fiatalok tisztában voltak vele, hogy a sértettek idős korúak, valamint azzal is, hogy a férfi belehalhat sérüléseibe. "A különös kegyetlenség nem csak abban nyilvánul meg, hogy a cselekmény nagy fájdalmat okoz a sértettnek, hanem abban is, hogy ha megalázó, és abban is, hogy ha az elkövetés módja nagyon durva, nagyon elvetemült, őrjöngő." - mondta el Sárközi Ilona a Székesfehérvári törvényszék tanácselnöke.

Az ítélet szerint összesen 39 év büntetést kaptak ámokfutásukért a fiatalok. A legmagasabb büntetést az elsőrendű vádlott kapta, akit a Székesfehérvári Törvényszék bűnösnek talált társtettesként elkövetett emberölés bűntettében, társtettesként elkövetett kifosztás bűntettében, társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntettében, ezért őt a törvényszék halmazati büntetésül, mint visszaesőt, 16 év szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra, mint mellékbüntetésre ítéli. A szabadságvesztés végrehajtási fokozata fegyház. A másodrendű vádlott 13 év, míg a harmadrendű vádlott 10 év letöltendőt kapott a fiatalkorúak börtönében. Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosbításért fellebbezett, míg a vádlottak, a védők, és a harmadrendű vádlott törvényes képviselője enyhítést kért.

Az üggyel kapcsolatban a Fehérvár Televízió készített összeállítást:

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek