Partly cloudy1 °C
2019. január 21. hétfő Ágnes
Menü

Mutasd a hónaljad!

Nyakunkon a kullancsszezon

Mutasd a hónaljad!
A kullancsok a magánkertekben is előfordulhatnak (Fotó: Kiss László)

Az első, nyarat idéző napsugarak hatására sokan nekivágtak az erdőknek, mezőknek, vagy ha lehetőségük volt rá, kitelepedtek a kertbe, parkokba. A felhőtlen kikapcsolódáshoz azonban nem árt felkészülnünk a kullancsok ellen!

 A kullancsok rejtett életet élő állatok, melyek a madarak fészkétől az avarig bárhol előfordulhatnak, ezért irtani nem, csak gyéríteni lehet őket. 2010-ben hoztak egy uniós rendeletet, melynek értelmében minden rovarirtó szert (köztük a kullancs ellenit) is újra kell engedélyeztetni. A kullancs elleni szert kilencvennyolc százalékban a mezőgazdaságban, kettő százalékban lakosságilag használták. A gyártó az előbbi szegmensben ezt megtette, a felmerülő plusz költségek miatt az utóbbiban nem. Azóta hivatalosan nem lehet gyéríteni.


Kullancsvizit óránként

A személyi védelemre kell helyezni a hangsúlyt. Kullancsriasztó spray-vel, kenőcsökkel mindenkit be kell kenni, mielőtt kirándulni megy. Ezen kívül célszerű a hosszú hajú gyerekek haját összefogni, a fejükre sapkát tenni, mert a kullancsok a sötét, nedves helyeket szeretik.” – emelte ki Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke, majd hozzátette: kirándulás során érdemes egy-másfél óránként vizitet tartani. Ilyenkor mindig meg kell nézni a testhajlatokat a lábujjak közétől egészen a hónaljakig, mert a kullancs képes a zoknin keresztül is átjutni.


A sündisznó a legjobb futár

Az elnök kitért arra is, hogy a magánkertekben is előfordulhatnak kullancsok, de sokat tehetünk ellenük, ha rendszeresen nyírjuk a gyepet, folyamatosan metsszük a fás-bokros részeket, illetve megerősítjük a kerítés talapzatát.

A legjobb kullancsfutár a sündisznó, mert a kullancs által terjesztett betegségekre immunis. Legutóbb a Margit-szigeten fogtunk egy sünt, amiből százötven kullancsot szedtünk ki. Ha a kullancs lepottyan a sünről, akkor két-háromezer petét rak.”


A kullancs nemcsak a kertben vagy az erdőben, hanem a városi ligetekben, sőt az iskola- vagy óvodaudvarokban is belénk mászhat.


Alternatív riasztók

Nem annyira tartunk a kullancsoktól, de azért felkészülten mennénk kirándulni. Tervezünk venni kullancsriasztó spray-t, kis elektromos kütyüt, hátha segít abban, hogy elriassza a kullancsokat. Még nem igazán találkoztunk velük, úgyhogy majd idővel beszerezzük.” – mondta Németh Eszter, aki a kislányával sok időt tölt a fehérvári parkokban.

Ezek a készítmények a patikákban, drogériákban vagy bioboltokban is beszerezhetők. Azonban sokféle, otthon is megtalálható természetes olaj is létezik, amit ha magunkra csöpögtetünk, távol tarthatjuk a kullancsokat.

Szövődmények és védőoltás

A vérszívó által okozott agyvelőgyulladás egy ritkán előforduló betegség, ám védőoltással védekezhetünk ellene” – hangsúlyozza Müller Cecília megyei tisztifőorvos. Azoknak, akik sokat tartózkodnak a természetben, mindenképpen javasolt a három oltásból álló sorozat beadása.

A kullancs okozta másik betegség ellen azonban nincs oltóanyag.

„A lime borelliózis ellen sajnos nem rendelkezünk védőoltással. Azt javaslom, hogy ha kullancscsípést tapasztalunk magunkon, annak az idejét is jegyezzük fel, mert jellemzően egy-két hét, tíz nap múlva elindulhat egy gyulladásos folyamat a csípés helyén.” – tanácsolta a megyei tisztifőorvos.


Ilyenkor egy koncentrikus körhöz hasonlít a csípés terjedése. Ha ezt tapasztaljuk, azonnal orvoshoz kell fordulni! Megfelelő antibiotikumos kezeléssel ez a betegség jól gyógyítható.

Forduljunk szakorvoshoz!

Müller Zsófia infektológus főorvos megjegyezte: az idő múlásával előfordulhatnak késői megjelenési formák, ezek azonban egyéb kórképektől kevésbé jól differenciálhatók, tehát mindenképpen szakorvos bevonásával érdemes az ilyen irányú megbetegedési lehetőségeket vizsgálni.


Ezek legyenek mindig a hátizsákban

kullancskiszedő kanál

kullancs elleni spray vagy kenőcs

kullancsteszt – azt ellenőrizhetjük vele, hogy a kullancs fertőzött volt-e

További ajánlatok:
 www.egeszsegstudio.co.hu
www.mentahaz.hu

(Szerzők: Kurucz Tünde, Schéda Szilvia, Szabó Petra)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Ez is van

Eseménynaptár

 • Vesd bele magad! – kertészeti pályázat kisiskolásoknak és családjaiknak
  Vesd bele magad! – kertészeti pályázat kisiskolásoknak és családjaiknak
 • 640 milliós segítség – megyei fejlesztések
  640 milliós segítség – megyei fejlesztések
 • Emelkedik a gázolaj ára
  Emelkedik a gázolaj ára
 • Tömegbaleset - a kórházban meghalt az egyik súlyos sérült
  Tömegbaleset - a kórházban meghalt az egyik súlyos sérült
 • Seuso-kincs, 1989, antik Perzsia - kihirdették a Nemzeti Múzeum idei programját
  Seuso-kincs, 1989, antik Perzsia - kihirdették a Nemzeti Múzeum idei programját
 • Dingó támadt egy kisfiúra Ausztráliában
  Dingó támadt egy kisfiúra Ausztráliában
 • „Szent István bakák” a doni pokolban - megnyílt a Siklósi Gyula Pincegaléria új kiállítása
  „Szent István bakák” a doni pokolban - megnyílt a Siklósi Gyula Pincegaléria új kiállítása
 • Iszapömlés - február 4-én hoznak ítéletet a megismételt elsőfokú eljárásban
  Iszapömlés - február 4-én hoznak ítéletet a megismételt elsőfokú eljárásban
 • Ő a világ leggazdagabb embere
  Ő a világ leggazdagabb embere