5 évnél régebbi cikk

Júliustól ingyenes lesz a parkolás első órája Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Júliustól ingyenes lesz a parkolás első órája Fehérváron

Júliustól ingyenes lesz a parkolás első órája a sárga zónában Székesfehérváron. A kedvezményt bárki igénybe veheti, csak egy NFC-kártyát kell kiváltani hozzá a Városgondnokságon. Havonta akár 4180 forintot is spórolhatnak ezzel az autósok.

Elsőként a feol.hu írta meg egy hete, majd kedden közös sajtótájékoztatót tartott a tervezetről a polgármester és a városgondnok, ma pedig megszavazta a város közgyűlése: júliustól ingyenes lesz a parkolás első órája a sárga zónában Székesfehérváron. A kedvezményre mindenki jogosult, vagyis a fehérváriak és a városba látogatók ugyanúgy igénybe vehetik a sárga, másnéven 8012-es körzetben az ingyenes parkolást. Ehhez mindössze a Városgondnokságon kell egy NFC-kártyát vásárolni.

Az ingyenes óra minden munkanapon érvényes a 8:00 és 18:00 óra közötti parkolási időszakban és akár több részletben is felhasználható. Vagyis ha valakinek több, a sárga zónában esedékes elintéznivalója is van, a rendelkezésére álló napi 60 percet tetszőleges módon akár fel is darabolhatja. Hétvégén és ünnepnapokon a parkolás továbbra is díjtalan Székesfehérváron.

Az NFC-kártya ára egyszeri 2500 forint, és prepaid, vagyis előre feltöltős rendszerben működik. Aki legalább 10 000 forintot tölt rá, az a kártya árát, vagyis a 2500 forintot is leparkolhatja. A sárga parkolási zónában egy óra várakozás 190 forintba kerül, vagyis ennyit lehet naponta spórolni, ez havonta - 22 munkanappal számolva - 4180 forint megtakarítást jelent az autósoknak. Gyakorlatilag tehát az NFC-kártya ára nagyjából egy fél hónap alatt megtérül, ha valaki napi szinten parkol az érintett zónában. 

Az NFC-kártyát a Városgondnokság (Székesfehérvár, Szent Vendel utca 17/a) parkolási csoportjánál lehet megvásárolni hétfőn, kedden és csütörtökön 8:00-15:30-ig, szerdánként 8:00-18:00-ig és pénteken 8:00-13:00-ig.

Az NFC-kártya használata egyszerű: meg kell keresni vele a legközelebbi parkolóautomatát, a kártyát be kell illeszteni a megfelelő nyílásba, majd meg kell adni az autónk rendszámát és már el is indul a parkolás. Amikor végeztünk, szintén ugyanígy kell leállítani a várakozást. Érdemes mindenképpen valamennyi pénzt az NFC-kártyára feltölteni, mert ha túllépjük a kedvezményes 60 percet, akkor automatikusan elkezdi levonni a rendelkezésre álló egyenlegből a már nem kedvezményes parkolás árát is az automata. Így elkerülhetjük a bírságot, és az óránkat sem kell nézni, hogy az ingyenes óra lejártával SMS-ben indítsuk el a parkolást. A prepaid NFC-kártyára feltöltött összegeknek nincs elévülési ideje, tehát bármikor fel lehet használni a rendelkezésre álló keretet.

A 8012-es körzetben található a város összesen 5500 parkolóhelyének túlnyomó többsége. Ehhez a zónához tartozik többek között a fizetős zónákba tartozó lakótelepek jelentős része. A város polgármestere hangsúlyozta, hogy Székesfehérváron a fizetős parkolási rendszer nem bevételi, hanem közlekdési és forgalomszervezési szempontokat szolgál. Cser-Palkovics András kiemelte: a mostani ingyenes parkolási óra bevezetése az országban a vidéki nagyvárosok között egyedülálló, és a pénteki döntéssel a város közgyűlése nagyjából 50 millió forintot hagy a Fehérváron parkolók zsebében az év végéig.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek