5 évnél régebbi cikk

A tánc örök és kortalan - A Fehérvári Táncfesztivál főszervezőjével beszélgettünk
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
A tánc örök és kortalan - A Fehérvári Táncfesztivál főszervezőjével beszélgettünk

Egymást követik a (tánc)fesztiválok Székesfehérváron – és az egész országban. Modern tánc, balett, néptánc, versenytánc… Megannyi műfaj és stílus vonul fel különböző kategóriákban, vagy a rokon ágakkal karöltve, hogy olyan élményt nyújtson a nézőnek, ami mellett nem érez ingerenciát az ember arra, hogy a telefonját babrálja…

Van, akit ámulatba ejt a néptánc pattogós ritmusa, mások inkább a klasszikus vagy a modern balettet részesítik előnyben. Aztán akad, aki a művészeti iskolákban frissen diplomázott „új generáció” kortárs koreográfiáira kíváncsi, de nem ritka az sem, akit a versenytáncosok fürge lába, és gyönyörű ruhája hoz izgalomba.

Sokan vagyunk, sokfélék, s mind mást szeretünk. Egy azonban közös azokban, akik ellátogatnak egy táncos előadásra: érdekli az újdonság, értékeli a kitartó munkát, ami a produkció mögött van, és boldogan csodálkozik rá arra, amit a művészek képesek kifejezni egy-egy mozdulattal.

Éppen ezért bátran mondhatjuk, hogy hálás munka egy ilyen típusú fesztivál megszervezése. Öröm lehet olyan programot összeállítani, amely sok szereplőnek ad bemutatkozási lehetőséget, s még több érdeklődő szemnek nyújt élményt, szórakozást vagy magát a Varázslatot.

Ebben a hitemben erősített meg a Fehérvári Táncfesztivál főszervezője, Vitézné Bán Tímea is, aki 16 együttes több mint 150 művészét szólította színpadra.

Idén új helyen, a Művészetek Házában várták az érdeklődőket a táncosok, mivel a korábbi helyszínt, a Köfém Művelődési Házat már kinőtte a rendezvény. Hiába, ami jó, arra sokan kíváncsiak! Pláne, ha hét éves múltra tekint vissza valami. Így erre a kétórás előadásra is rengetegen látogattak el. (Szó szerint minden szék foglalt volt.)

A színpadon láthattunk hip-hopot, salsát, néptáncot… A fellépők között volt kisgyermek és senior is bemutatva, hogy a tánc örök és kortalan! Ott táncolt Vitézné Bán Tímea gyermeke is, aki a családi „hagyományt” követve állt a publikum elé.

„Imádom a táncot és a zenét. Mindkettő szorosan az életem részét képezi már hat éves korom óta.” – mesélte Tímea – „A tánc nekem a minden: lelkileg, testileg és szellemileg is. A feltöltődés, a kikapcsolódás, a szórakozás és a megnyugvás is. Balett és néptáncos voltam, de minden táncot szerettem világ életemben, csak amikor én "kezdtem", akkor nagyjából ez a két stílus volt a "menő".”


Vitézné Bán Tímea családjával

Anyukaként aztán már csak hobbi lett a tánc, fő tevékenysége a szervezői munkakörrel párosult, s aztán e kettőt tökéletesen ötvözni tudta. – Így, ahogy most is láthattuk. Mint mesélte: A fesztivál ötlete elég hirtelen jött. Először nem is volt igazán komoly elhatározás ezen a téren, csupán kósza gondolatként merült fel.

Tímea és Nagy-Majoros Zsanett GYES-en volt akkor, amikor kiderült, hogy mind a ketten szeretnek szervezni, valami újat alkotni, s mindketten imádták magát a táncot is. (Persze, kismamaként egy időre el kellett felejteniük ezt a fajta mozgást.) Ráadásul Tímeának van egy saját egyesülete is, a Tercia Foglalkoztatási Egyesület, amely keretein belül már korábban is szervezett programokat. Így könnyedén jött a terv, hogy jó lenne egy ilyen program, majd ketten összefogtak, s meg is valósították ezt az álmot.

 „Azért fesztivál, mert ebbe minden belefér. Minden stílus és minden korosztály.” – mondta Tímea – „Sok verseny van már országszerte, de ilyen fesztivál nagyon ritkán akad. Itt nincs se zsűri, se kategória. A lényeg, hogy minél több táncstílus mutatkozzon be egyetlen este alatt a színpadon. És ez így be is vált. Szüntelenül, egész évben kapom a megkereséseket, hogy mikor várható a következő rendezvény, mert jelentkeznének rá a csoportok. Fontos, hogy minden korosztálynak helyet adjak, mert tapasztalat, hogy sokan vannak, akik egyébként kevés alkalommal kapnak szereplési lehetőséget, s csak stresszes versenyekre járnak. Ezért jönnek örömmel egy ilyen laza és barátságos fesztiválra, ahol további kapcsolatokat építhetnek, s ők is szórakozhatnak a színpadi szereplések közben.”

Az elmúlt évek során nagyot nőtt a táncfesztivál, hiszen 2012-ben alig hatvan táncos volt a színpadon, időközben pedig már a harmadik művelődési ház színpadára kellett pályázniuk Tímeáéknak, hogy elférjen az idei 158 táncos és a 370 fős közönség.

 

„A szervezés már egyre könnyebb és gyorsabb, hiszen a táncfesztivál idejének meghirdetése után nagyon sok csoport küld jelentkezési lapot, s nekünk többnyire csak "válogatnunk” kell és a műsort megálmodni.” – mesélte Tímea, majd elárulta, hogy minden évben figyelnek arra, hogy minél több táncstílus vonuljon fel, s ne mindig ugyanazokat a társulatokat lássa a közönség, mert fontos az újdonság varázsa is.

„A klasszikus, modern, egzotikus és néptáncos fellépők több tucat stílusban szerepelnek, az ember nem is gondolná, hányféle táncstílus létezik! Törekszünk arra, hogy minden évben legyen valami extra produkció, így például volt már olyan év, amikor élőzenés műsort is adott egy helyi népegyüttes, illetve rock and roll zenekar is lépett már színpadra a táncosokkal együtt. Idén színpadi össztáncot rendeztünk, amikor mindenki egy zenére táncolt a saját stílusában a színpadon.”

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek