5 évnél régebbi cikk

Legkésőbb a Királyi Napok kezdetére befejezik a Lépcső utca felújítását
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Legkésőbb a Királyi Napok kezdetére befejezik a Lépcső utca felújítását

Eredetileg tavaly szeptemberre tervezték, de csak idén augusztusra fejeződhet be a Lépcső utca felújítása. Előre tervezték a csúszást, csak azt nem tudták, mit találnak a burkolat alatt, és emiatt meddig húzódik majd régészeti feltárás.

Tavaly június 12-én kezdték a Lépcső utca rekonstrukcióját, de már akkor tudták a szakemberek, hogy az eredetileg tervezett 2017. szeptember 12-i befejezés csúszni fog. A kérdés csak az volt, hogy mennyit, ez viszont kizárólag attól függött, hogy a várható régészeti feltárással mikorra végeznek a szakemberek. Az ásatások során találtak a lépcső alatt például réz tésztaszűrőt, bronzcsengettyűt, régi pénzérméket és állati eredetű csontokat is. A feltárást már befejezték, a Városgondnokság útüzemeltetési egységvezetője elmondta, hogy legkésőbb augusztus 10-ig a felújítás utolsó fázisával is végeznek.

– A kivitelezésbe a Szent István Király Múzeum mellett bekapcsolódott a műemlékvédelem - foglalta össze az eddig munkálatokat Lángi Judit. – A Lépcső utcát szegélyező épületek, illetve az elmúlt évek jogszabályi változásai miatt olyan dokumentációs munkarészek elvégzésére volt szükség, ami a lépcső korábbi felújításakor még nem merült fel.

A Lépcső utca felújítására azért volt szükség, mert az elmúlt években a tél különösen megviselte a burkolatot. A munkálatok végére bár teljesen megújul az utca, mégis a régivel megegyező utcakép fogadja majd a járókelőket, erről Kocsis Balázs restaurátor és Nyakas Pál kőfaragó gondoskodnak. 

– Jelenleg a vasbeton lemez szerelési tervének jóváhagyása van folyamatban, melyet követően napokon belül megkezdődnek a feltöltési-, és a vasbetonlemez szerelési-, illetve a csapadékvíz elvezetési munkák, majd ezt követően kerül helyére a süttői mészkőből készült burkolat. A kivitelezés várhatóan 2018. augusztusában, legkésőbb a Királyi Napok kezdetéig befejeződik – tudtuk meg Lángi Judittól. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek