5 évnél régebbi cikk

Áremeléssel nyit a strandszezon - ennyit fizethetsz egy lángosért a Balatonon
Fehérvár Médiacentrum fotójaÁremeléssel nyit a strandszezon - ennyit fizethetsz egy lángosért a Balatonon

Hivatalosan is elrajtolt a strandszezon, és mint eddig minden évben, idén is jelentős áremeléssel kell számolniuk a fürdeni vágyóknak. A fehérváriak szerencsés helyzetben vannak, ugyanis akár negyedórányira is népszerű tóparti strandokat találnak: a Velencei-tó itt van a szomszédban, ám a legtöbben mégis a Balatont preferálják. Na, de mégis mennyi az annyi, ha a "magyar tengerre" vágyakoznánk?

Az ország legtöbb strandja a pünkösdi hosszú hétvégével nyitotta meg kapuit, így bizony a Balatonnál is bekezdett a nyári szezon, bár vannak strandok, amelyek egész évben nyitva vannak, és olyan is akad, amelyet csak június első hetében lepleznek le a fürdőzők előtt. A vendéglátósok ilyenkor már javában készülnek, a strandolóknak pedig érdemes tudniuk, hogy idén többet kell majd fizetniük a büfékben a hőn áhított vízparti elemózsiákért. 

Makkos Péter, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (KISOSZ) fonyódi elnöke a Magyar Időknek elmondta, hogy durván megnövekedtek a büfések kiadásai a szakmunkás-bérminimum emelkedése, valamint a magas közterhek miatt. A szakember szerint emellett a munkaerőhiány az elmúlt évekhez hasonlóan most is gondot jelent, idén ráadásul kevesebb diákmunkásra számítanak, ugyanis a legtöbben inkább külföldön vállalnak munkát.

A HVG riportja szerint nem elég, hogy kollektíven drágul a Balaton, hanem ráadásul még az északi és déli parti árak között is nagy eltérés várható. Előzetesen úgy fest a dolog, hogy az északi part drágább lesz, mint a déli part. Ez számokban annyit tesz, hogy míg a déli part strandjain négyszáz forint egy sima lángos, addig az északi parton ugyanezért hatszáz forintot kell fizetni. Összességében elmondható: idén tíz százalékos lesz a drágulás.

Na, és ha ez még mind nem lenne elég, akkor van még egy rossz hírünk: a kaják mellett a strandokon is áremelkedés várható. Persze a legtöbb helyen nem kell jelentős drágulástól tartani, a tavalyiakhoz képest néhány helyen ötven, máshol pedig száz forinttal kell többet fizetni. A legtöbb balatoni strandon viszont idén is lehet kedvezményes jegyet vásárolni 16, illetve néhány fürdőben 17 óra után. Ezen felül a két- és többgyermekes családok számára jó megoldás lehet a családi jegy vásárlása is, amivel szintén rengeteget lehet spórolni.

Hogy valami jó hírrel is szolgáljunk: természetesen arra is van lehetőség, hogy ingyen csobbanjunk a Balaton vizében. Ott van például Zánka vagy Balatonmáriafürdő, ahol egész évben díjtalanul látogatható a strand és még grátiszba a parkolás is ingyenes. Utóbbi településen nem kevesebb, mint hét szabadstrand közül is válogathatnak a fürdőzni vágyók, csak a Központi néven futó strand fizetős, ahogy Zánkán is csupán a 27 ezer négyzetméteres nagystrandon kell belépőt fizetni.

(Forrás: Magyar Idők, HVG, Pénzcentrum)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek