5 évnél régebbi cikk

Európa-bajnoki aranyat és ezüstöt szereztek a fehérvári kettlebellesek
Európa-bajnoki aranyat és ezüstöt szereztek a fehérvári kettlebellesek

Mindkét fehérvári versenyző éremmel a nyakában tért haza az IUKL Kettlebell Európa-bajnokságról! Podollai Katalin veterán kategóriában aranyérmes lett, Dr. Óvári Attila pedig a dobogó második fokára állhatott fel!

A fehérvári kettlebellesek ismét bebizonyították tudásukat és ügyességüket! A Kecskeméten megrendezett IUKL Kettlebell Európa-bajnokságon a fehérvári csapat mindkét veterán kategóriában indult versenyzője, Podollai Katalin és Dr. Óvári Attila is az elvárásoknak megfelelően teljesített, s dobogóra állhatott.

Podollai Katalin igencsak jól bánik a versenygirjákkal!

Katalin a versenyre külön program szerint készült – az edzője tanácsait követve. Mint mesélte: az eddigi versenyein soha nem kapott még sárga lapot. Most viszont az egyik gyakorlat során a bíró szabálytalanságot tapasztalt, s felmutatta neki az említett kártyát. („Szabálytalanságot” jelent például, ha a felső pozícióban mozog a golyó, ha nincs eléggé kinyújtva a kar stb. – Katalinnál egy régi ínszalag-szakadás miatt nem mindig tökéletesen kinyújtott a jobb kar, amit a bíró most észrevételezett.)

A fehérvári hölgy ezért a figyelmeztetés után még jobban koncentrált a tökéletes kivitelezésre, s inkább a precizitást helyezte előtérbe, nem a darabszámot. Ennek ellenére a 12-es girjával 169 szakítást mutatott be, ami Európa-bajnoki aranyat hozott (a -63 kg súlycsoportban).

Európa-bajnok lett Podollai Katalin

A sárga lap nagy meglepetést okozott neki, s rájött arra, hogy tudatosabbnak kell lennie, ami azt jelenti, hogy még inkább ki kell zárnia a külvilágot a verseny során. A rendezvényt egyébként nagyon jól megszervezettnek tartotta. 

 „A girja súlyok teljesen új szériásak voltak, az EB-re lettek legyártva. Nekem ez a súly szimpatikusabb volt a bemelegítésen is.” – mesélte – „Nagyon jó volt találkozni a többi versenyzővel is, sok volt az ismerős arc. S lehetett is, hiszen 24 ország több száz sportolója küzdött meg egymással az EB három napján.”

Katalin a továbbiakban is az edzője iránymutatására fog hagyatkozni: nem tervez a nyáron hosszabb távú pihenést, illetve kihagyást a sportban. Célja jelenlegi erőnléte és az állóképessége megtartása, s nagyon várja a belföldi, illetve a zágrábi versenyeket.

A dobogó legfelsőbb fokára állhatott fel a fehérvári hölgy

Katalin EB-re való felkészüléséről korábban írtam már, a cikk elolvasható itt. 

Dr. Óvári Attila a versenyre heti 3 girja és két kardió edzéssel készült, ami általában 6-7 km futást jelentett (ritkábban spinninget). Mint elmondta: minden edzés után alapos nyújtást végez. Mivel orvosként dolgozik, az edzéseket este tudja elvégezni - munka után.

Ez jó is, mert kikapcsolja az embert a napi rutinból.” – mondta – „Futni sötétben is lehet fejlámpával. A verseny előtti héten már csökkentettük az intenzitást, így az EB-n nem voltunk túledzettek.”

Dr. Óvári Attila

A versenyen egy váratlan dolog is történt: Attila övét a bíró szélesnek találta, ezért az utolsó pillanatban ki kellett cserélni. Ez a rack-et, a betámasztást kissé nehezítette, így a fehérvári versenyző válla hamarabb elfáradt. Szerencsére ez az eredményen lényegében nem változtatott.
A verseny közben az előre megadott ütemet tudta tartani, nem futott ki az erőből, de amit lehetett, azt kiadott magából. Lökésben 90 ismétlést csinált – párral kevesebbet a tervezettnél. Technikailag úgy érezte, hogy jól teljesített.

Meglátása szerint a bírók szigorúak voltak (ahogy az egy nemzetközi versenyhez illik), s ennek megfelelően röpködtek a sárga lapok. Szerencsére neki csak egy ismétlését vették el, azt is jogosan, az egyik ismétlésbe bal kézzel belenyomott. (Ez utólag a videón is jól látszott.) 

Ezüstérmet szerzett a fehérvári orvos az EB-n!

A szakítás is jól ment: 177 ismétlést mutattott be - hárommal kevesebbet, mint amit szeretett volna. Egy figyelmeztetést kapott elnagyolt fixálásért, de ismétlést nem vettek el.

Edzőm a verseny közben folyamatosan irányított.” – mesélte – „Javuló versenyrutinomat mutatja, hogy már hallottam is, hogy mit mond, tehát már tudok kifelé is figyelni, tudtam követni az utasításait. Külön köszönöm Kerekes Ferencnek a gondos felkészítést és a verseny folyamán adott támogatást. Szerintem lökésben és szakításban is tudok még javulni. Célom a 110-120 körüli lökés és 190 körüli szakítás. Ez azt hiszem, hogy reális cél. Az ezüstéremnek nagyon örülök, az erős mezőnyben ezt jó eredménynek tartom.”

A veterán mezőnyben a magyarok egyébként nagyon jól szerepeltek. A fehérvári orvos szerint a verseny nagyon jól szervezett volt, képzett bírákkal és világszínvonalú profi versenyzőkkel. Nagy élményt jelentett számára a „hírességekkel” együtt melegíteni a bemelegítő térben.

A versenyre felesége is elkísérte és lelkesen szurkolt neki, videózott. Attila számára a ciklizálás alapján most az edzésintenzitás csökkentése következik: kardiózás, köredzés, emlékeztető girja.

Dr. Óvári Attila kiválóan teljesített a versenyen

Attila EB-re való felkészüléséről írt cikkem elolvasható itt.

„Nagyon büszke vagyok mindkét versenyzőmre.” – nyilatkozta portálunknak a veteránok edzője, Kerekes Ferenc. – „Mindenki maximális erőbedobással készült a megmérettetésre és ennek meg is lett az eredménye. Mindkét versenyzőmben van még potenciál, melyet természetesen szeretnénk előhozni és egyre jobb eredményeket elérni. Ezért fogunk dolgozni a jövőben. Rövid pihenő és átmozgató edzéseket követően kezdődik újra az alapozás, a versenyekre való felkészülés.”

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek