5 évnél régebbi cikk

Tündérkert az Öreghegyen - elkezdődött az Almási-pince új élete
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu/Bácskai Gergely
Tündérkert az Öreghegyen - elkezdődött az Almási-pince új élete

Őshonos magyar gyümölcsfafajtákkal telepítették be az Almási-pince kertjét.

Elkezdődött az Almási-pince új élete. Ahogy korábban már írtuk, az öreghegyi szőlő- és borkultúra egyik szimbólumának csendes haldoklását értő kezek és szívek próbálják megállítani. Első lépésként Székesfehérvár önkormányzata csatlakozott a Tündérkert-mozgalomhoz, és ősi magyar gyümölcsfafajtákkal telepítették be a telket az Almási-pince körül.

A Székesfehérvárra érkező oltványokat Kovács Gyula erdész Pórszombaton állította elő, és a most beültetett 61 növényt kifejezetten városunknak oltotta a Tündérkert mozgalom megálmodója: almából 23, kajsziból 5, meggyből 2, körtéből 9 és szilvából 10 fajta került a Krasznai utca és a Krasznai köz sarkán található telekre. Spanyárné Halász Szilvia városi főkertész kiemelte: ezeket a fajtákat nem kell annyit permetezni és metszeni sem, mint a manapság kapható egyedeket, ami a nemesítő gondos válogató munkájának köszönhető. Ráadásul ezek a megmentett őshonos fajták már bebizonyították az évszázadok alatt, hogy itt a Kárpát-medencében mennyire ellenállóak és nagyon hosszú életűek.

A kertben áll mostantól egy igazi különlegesség: Petőfi körtefája is.

A legenda szerint Petőfi Sándor a segesvári csata előtti napon az erdélyi Székelykeresztúron töltötte idejét. Utolsó versét egy körtefa alatt írta meg, melynek leszármazottja immár a fehérvári Tündérkertben is növekszik.

A faültetésben a Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai és a püspökkertvárosi óvodások segítettek, és remélhetőleg néhány év múlva ők is élvezhetik majd az őshonos fák gyümölcsét egy újjáéledt közösségi kertben és térben.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek