5 évnél régebbi cikk

Nyugodtan fürödhetünk a Velencei-tóban - elkészült a legfrissebb minősítés
Fehérvár Médiacentrum fotója
velenceito.info
Nyugodtan fürödhetünk a Velencei-tóban - elkészült a legfrissebb minősítés

Ahogy az elmúlt években, úgy most is kiváló minősítést kapott a legtöbb fürdőzőhely a Velencei-tavon. Jó hír, hogy a balatoni strandokon is biztonsággal pacsálhatunk.

Legutóbb május 15-én vett mintát az Országos Közegészségügyi Intézet a Velencei-tavi strandoknál, és most is zömében kiváló minősítések születtek. Magyarországon egyébként is többségében rendben van a vízminőség, hazánk tavai és folyói fürdővizének mindössze hat százalékánál van gond. A strandok vízminőségének EU-s értékelési rendszere alapján a magyarországi szabadvízi fürdőhelyek zöme, így a Velencei-tavi és a balatoniak is kiváló minősítést kaptak a 2014-2017 közötti időszakban. A fürdővizek minősítésének teljes listája itt található!

Mindössze hét fürdőhely esett az elmúlt négy év adatai alapján kifogásolt kategóriába: Göd, Felső gödi szabad strand; Makó, Maros Kalandpart; Mosonmagyaróvár, Mosoni utcai szabad strand; Jánd, Tisza-parti szabad strand; Tivadar, Tisza-parti szabad strand; Vásárosnamény, Gergelyiugornyai szabad strand; Tiszasziget, Turisztikai Központ "Szabadstrand". 

A vízminőséget szezononként négy alkalommal ellenőrzik a járási hivatalok népegészségügyi osztályai, először természetesen strandidőszakot megelőzően. A vízmintákban két bakteriális paraméter jelenlétét vizsgálják, amelyek szennyvíz eredetű szennyeződésre, és az ebből adódó egészségkockázatra utalhatnak. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ami a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti. Ennek jelei a víz kékeszöld elszíneződése, zavarosodása, esetleg habzása.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek