5 évnél régebbi cikk

Szem meg a foltja - üvegtesti homályok a szemben
Fehérvár Médiacentrum fotójaSzem meg a foltja - üvegtesti homályok a szemben

Ahogy egyre jobban belecsapunk a nyárba, úgy nemcsak hosszabbak, hanem egyre világosabbak is lesznek a nappalok. Ennek köszönhetően egy érdekes jelenségre lettem figyelmes: akármerre pillantottam, fura, úszkáló kis foltok jelentek meg a szemem előtt. Kezdetben rovarokra gyanakodtam, ám feltűnt, hogy akármerre forgatom a fejem, követik a mozgásom. Nem volt más hátra: irány a szemorvos... vagy a drogambulancia?!

A gyors diagnózis után, kiderült, hogy nem legyeket, hanem üvegtesti homályokat látok röpködni a szemem előtt. Mondanom sem kell, mennyire megkönnyebültem, hogy nem csak odaflasheltem őket. Nem, nem szívok semmit... még mielőtt. Na, tök jó. Üvegtesti homályok. Kicsit durcásan hangzik. De mik is azok? 

Az üvegtesti homályok apró foltokként jelennek meg, amelyek a szem mozgását követve lassan átúsznak a látómezőn. A homályok gyakori megjelenési formái: lehetnek apró sötét foltok, esetleg pöttyök, fonalak vagy láncok, illetve pókhálótöredékek is láthatjuk őket.

A legfontosabb infó talán az, hogy a szemben megjelenő homályok nem optikai illúziók. Ezek kis törmelékdarabok, amelyek az üvegtestben (a szemgolyót kitöltő kocsonyás anyag, amely segít megőrizni a szemgolyó alakját) úszkálnak. Időnként, ahogyan az úszó darabok mozognak, árnyékot vetnek a retinára. Tulajdonképpen ez az a jelenség, amit láthatunk.

Jó, jó, de mitől is látjuk ezeket a foltokat?

A legtöbbször az üvegtest öregedése okozza az üvegtesti homályokat. Ahogyan a szem öregszik, az üvegtest állapota romlik: folyékonyabb lesz, meglazul, elhúzódik a szemgolyó belsejétől, és a korábban kocsonyás anyag egy része összeáll. Ezeknek a nyúlós daraboknak az árnyékát láthatjuk.

Az üvegtesti homályok akkor is megjelenhetnek, ha az üvegtest leválik a retina felszínéről. Ekkor a retina ingerlése gyakran villanásokat okozhat a szemben. A szem öregedése miatt keletkező foltokkal ellentétben a szemvillanások már sürgős szemészeti problémák, különösen, ha hirtelen jelennek meg. Gyakran retinaleválásra utalnak, amely súlyosabb esetben akár vakságot is okozhat.

Hogyan lehet ezeket a szemfoltokat eltüntetni?

Na, ez egy nagyon érdekes kérdés. Egyrészt mert a legtöbb üvegtesti homály esetén nincs szükség kezelésre. Habár a velük való együttélés megtanulása időigényes és frusztráló lehet, sokan képesek idővel figyelmen kívül hagyni őket. Másrészt léteznek kezelések, amelyek segíthetnek a homályok ritkításában, de teljes mértékben egyik sem fogja eltüntetni azokat. Ilyen kezelés lehet a lézeres terápia is, amely még sajna csak kísérleti fázisban van és természetesen kés alá is feküdhetünk, hogy megöregedett üvegestünket valami spéci kis oldattal pótolják.

Fontos, hogy a rendszeres vizsgálatok során mindig említsük meg szemészünknek az esetleges látáselváltozásokat vagy szemproblémákat, akár üvegtesti homályról van szó, akár másról.

(Forrás: CooperVision)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek