Fair1 °C
2018. december 16. vasárnap Etelka
Menü

Ha nyár, akkor levendula!

Ha nyár, akkor levendula!
Fájdalomcsillapításra és szépségápolásra is jó a levendula (Fotó: lordingtonlavender.co.uk)

A levendulát mindenki szereti: isszuk limonádéként, készülhet belőle szörp, sütemény, felhasználhatjuk illóolajokhoz, szappankészítéskor, és még a testünkre is kenhetjük krém formájában.

Tavaly már írtam egy cikket a levenduláról, de akkor nem említettem felhasználási módjait és még receptet sem kapott a kedves olvasó, amit többen is jeleztek felém (kissé neheztelően). Pótoljuk a hiányt, hiszen ismét aktuális e növény főszerepeltetése ebben a rovatban - lévén, hogy lila virágba borult a tihanyi hegyoldal, s persze szüleim székesfehérvári kertje is.

Tihanyi Levendulás (Fotó: parfumblog.hu)
Tihanyi Levendulás (Fotó: parfumblog.hu)

Szinte hihetetlen, de az 1920-as évek közepéig szinte csak a kolostorokban volt fellelhető hazánkban e növény, majd az első világháború után Bittera Gyula (kora neves gyógynövényszakértője) létrehozta az első levendulaültetvényt Tihanyban. (Hol máshol…) A Tihanyi-félsziget mediterrán éghajlata, és a vulkáni alapkőzet, ideális otthont nyújtott e virágnak, amely a mai napig kiváló minőségű, s világhírét annak köszönheti, hogy sokkal több illóolajat tartalmaz, mint a franciáknál termett rokonai.

A levendula közkedveltsége talán annak köszönhető, hogy nagyon sokoldalú: az ókorban szépségápolásra használták. Illatosították vele a fürdővizet (az ókori görögök és a rómaiak a fürdőkben előszeretettel használták), szappant készítettek belőle (anyukám is elsősorban erre a célra termeszti), kenték a testükre is, és a megszárított virágokat a földre szórták „illatosítóként”.

Már az Ókorban is használták (Fotó: beanandboy.com)
Már az Ókorban is használták (Fotó: beanandboy.com)

Egyiptomban balzsamozáshoz használták, a 13-14. századból pedig maradtak fenn olyan feljegyzések, melyek szerint a levendula ellenállóbbá tesz a pestissel szemben. Ezért a csuklóra kötözve viselték a levendulát, illetve az ebből készült olajba mártották kesztyűjüket az emberek.

Régen fájdalomcsillapításra, görcsoldásra is használták, s közismert volt nyugtató tulajdonsága, idegrendszert erősítő hatása. A 20. században köhögés, fejfájás ellen és hasmenéskor is elővették ezt a lila szépséget. Sőt, a II. világháborúban sebfertőtlenítéskor is előkerült.

Külsőleg és belsőleg is jót tesz (Fotó: rd.com)
Külsőleg és belsőleg is jót tesz (Fotó: rd.com)

Napjainkban rovarcsípéskor, fogfájáskor, rüh és moly ellen is alkalmazzák, bár anyukám hiába aggasztotta tele a lakást levendulával, a molyok csak betámadtak minden kis zugot, és szétrágták a kedvenc kabátját is! (A molyok elleni védekezésről szóló cikkem elolvasható itt., s üzenem azoknak, akik hasonló cipőben járnak, hogy mi még mindig küzdünk e szörnyű „porlepkék” ellen, s minden „ősi praktikát” bevetettünk – hasztalanul -, de nem adjuk fel!)

A levendulának csodálatosan finom illata van: aromás, fűszeres, semmihez sem fogható! Ha szétdörzsöljük a virágját, vagy akár a leveleit a kezünkön, akkor hosszú időn át érezhetjük megnyugtató, frissítő, harmonikus „zamatát”!

Az illata semmihez sem hasonlítható (Fotó: moterist.it)
Az illata semmihez sem hasonlítható (Fotó: moterist.it)

Nemrég az fmc.hu-n is megjelent egy cikk arról, hogy június 9-től 17-ig Fejér megyében is lesz levendula szüret. Aki ellátogat oda, és levendulával a kezében tér haza, az biztos hosszasan töprengeni fog azon, hogy mit is kezdjen vele?

Megegye? Megigya? Esetleg párnába tömködje?

Mesés látvány a virágzó levendula mező (Fotó: videoblocks.com)
Mesés látvány a virágzó levendula mező (Fotó: videoblocks.com)

Ezzel kapcsolatban adok tippet legközelebb! Elöljáróban annyit elárulok, hogy bemutatok majd több levendulás olaj-receptet, készítünk levendulából ecetet, tejet és tejszínt (!), lekvárt, mézet, fagylaltot…. (A többi pedig legyen meglepetés!)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár