Partly cloudy10 °C
2019. február 20. szerda Álmos
Menü

Twitch - Az online játékosok YouTube-ja

Twitch - Az online játékosok YouTube-ja
A Twitch napjainkban a YouTube egyik legkomolyabb kihívója (Fotó: gomba)

Biztos sokan néznek most bután a címben található névre: Twitch. Jó, persze nem célom senkit sem megbántani, de mikor utánanéztem, hogy most éppen hogy is áll az internet a Twitch-csel, akkor nekem is felszaladt a szemöldököm.

Nos, igen, az internet és a digitális világ korában már ne lepődjünk meg semmin! Azon meg pláne ne, hogy az online videók és az online előfizethető filmek (Netflix, HBO GO, Wowster) korában az interneten fellelhető videós tartalmak tematizálódnak. Nem is kicsit. Ahogy létezik külön oldal az általános videós tartalmaknak, az előfizetős filmes tartalmaknak, a zenei tartalmaknak és külön portál foglalkozik a felnőtt tartalmakkal, úgy létezik már az online játékos videó tartalmaknak is célzott fóruma. Ez lenne a Twitch.

Azt is látjuk, hogy nem csak a sima online videós tartalmak nagyon menők, hanem főleg az élő, úgynevezett live stream videók nézettsége növekszik hatalmas léptékben. Ezt már a Facebook és a YouTube is lekövette. Lassan több, mint kettő éve elérhető az átlag felhasználók számára is az élő videós közvetítés mind Facebookon, mind YouTube-on. És az érdeklődés ezen tartalmak iránt folyamatosan nő. Így abszolút nem meglepő, hogy az amúgy is feltörekvő és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő online játékok életében is hatalmas siker az élő videós közvetítés.

Olyannyira, hogy a számítógépes vagy éppen játékkonzolos (Xbox, PlayStation) játékosok számára külön felületet nyitottak. A Twitch sem annyira újdonság már, hiszen 2011-ben indult, és az azóta eltelt hét évben hatalmas karriert futott be. Bár kétségtelen tény, hogy a nagy áttörést az élő játékközvetítések 2013-as bevezetése hozta számára.

  Twitch - Az online játékosok YouTubeja

 A Twitch felhasználói felülete, mely ránézésre rettentően hajaz a YouTube és a többi hasonló videó megosztó portál felületére.

A számítógépes játékokban kevésbé jártasak számára zanzásítva csak annyit, hogy egy olyan élő közvetítő platformról (Twitch) van szó, melyet kimondottan játékosok számára fejlesztettek. Ezzel a nézők játékok szerint lebontva különféle élő adásokat nézhetnek más játékosokról, kedvük szerint edukációs vagy szórakoztatási céllal. A streamerek (ők a közvetítők) saját csatornájukon teszik elérhetővé az adásokat, és játék közben audiókommentárt fűzhetnek a játékhoz, illetve valós időben, élőben válaszolhatnak a nézőktől kapott kérdésekre chaten keresztül. Természetesen a már lejátszott játékok később vissza is nézhetők. Sokak számára furcsának tűnik, hogy mi lehet izgalmas abban, hogy mások játékát nézzük, pedig erre igazán nagy az igény, ezt pedig az elemzések és az üzleti modell sikeressége bőségesen igazolja is.

A Twitch jelenleg az Amazon kereskedelmi mogul érdekeltségi körébe tartozik. Még 2014-ben több leendő befektető közül (Google, Microsoft) nekik sikerült felvásárolniuk, nem kis előnyre szert téve. Egy 2015-ös bejelentés alapján a Twitch ma a világháló egyik legtöbbet látogatott weboldala: több, mint 1,5 millió közvetítővel és 100 millió nézője van havi szinten.

A Twitch azonban nem csak az online közvetítések felfutása végett lett ennyire sikeres. Nyilván nagy szerepe volt ebben annak is, hogy maga ez e-sport is hatalmas népszerűségnek örvend, melyről pont egy éve már írtunk. De, ahogy a YouTube Vloggerek jó kis pénzt tudnak bezsebelni saját YouTube-csatornájuk nézettségének a növelésével, úgy a Twitch streamelői sem kevés bevételt tudnak realizálni.

A játékok közvetítésének fejlett kultúrája és közössége alakult ki, a legnézettebb közvetítők évente akár 100 000 dollárt is keresnek, pusztán a közvetítésekből befolyó pénzzel. A Twitch ugyanis a közvetítések mellett egy jól működő fizetési platform is, melyben a nézők előfizethetnek az egyes streamerek csatornáira - ezért cserébe bizonyos extrákat érhetnek el a felületen. A Twitch ebből a bevételből részesedést kap, az előfizetésből azonban a közvetítők is meg tudnak élni.

A modell meglehetősen működőképesnek tűnik, a legnépszerűbb streamerek ma már teljes állásban közvetítenek jóval több fizetésért, mint amennyit előtte polgári állásukkal megkerestek. Egyes márkák és gyártók maguk keresik fel a közvetítőket, hogy bemutassák hardverjüket, termékeiket, vagy kedvezményes kupont kínáljanak közönségüknek.

A Twitch sikerességét és az online játékok térhódítását jól mutatja, hogy napjainkban a Twitch, hasonlóan a YouTube-hoz, magyar kezelői felülettel várja már a felhasználókat, valamint van már olyan hazai kábel tévés csatorna, melynek műsor kínálatában megtalálhatóak az online játékok tévés közvetítései is. A Fix Tv elérhető a legnagyobb kábeles szolgáltatóknál és Facebook oldalukon is rendszeresen osztanak meg élő játék közvetítéseket. Sőt, külön Twitch csatornájuk is van, melyen a hamarosan kezdődő foci vb-re is hangolódhatunk.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Folk est - a Tilinkó muzsikál
  Folk est - a Tilinkó muzsikál
 • Az időben felfedezett mellrák gyógyítható - mammográfiai szűrés Fehérváron
  Az időben felfedezett mellrák gyógyítható - mammográfiai szűrés Fehérváron
 • Nemzeti Eszközkezelő - a visszavásárlási határidőre figyelmeztetik az ügyfeleket
  Nemzeti Eszközkezelő - a visszavásárlási határidőre figyelmeztetik az ügyfeleket
 • Politológus: a V4-ek közös külpolitikája egy erőközpont
  Politológus: a V4-ek közös külpolitikája egy erőközpont

A hét embere

 • Szmog - Székesfehérváron és Dunaújvárosban is egészségtelen a levegő
  Szmog - Székesfehérváron és Dunaújvárosban is egészségtelen a levegő
 • Szja - már kérhetik a tervezet postázását
  Szja - már kérhetik a tervezet postázását
 • Lemaradt? - nem kell sokáig várni
  Lemaradt? - nem kell sokáig várni
 • Lavina sodort el síelőket Svájcban
  Lavina sodort el síelőket Svájcban
 • Több pénzt keresnek a diákok - a lányok vannak többségben
  Több pénzt keresnek a diákok - a lányok vannak többségben
 • Ápolói ösztöndíj - jövő keddtől lehet jelentkezni
  Ápolói ösztöndíj - jövő keddtől lehet jelentkezni
 • Helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő
  Helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő
 • Fehérvári dagadtak? - Ugye ezt most nem gondoltad komolyan?!
  Fehérvári dagadtak? - Ugye ezt most nem gondoltad komolyan?!

Eseménynaptár

 • Okos füvek, okos fák - előadás az intelligens növényvilágról
  Okos füvek, okos fák - előadás az intelligens növényvilágról
 • Hogyan öltözködjünk? - folytatódnak a csajos estek
  Hogyan öltözködjünk? - folytatódnak a csajos estek
 • Megszorítások jöhetnek az Audinál
  Megszorítások jöhetnek az Audinál
 • Nőtt a diákmunkások órabére
  Nőtt a diákmunkások órabére
 • Farsangi mulatság az Egyházmegyei Múzeumban
  Farsangi mulatság az Egyházmegyei Múzeumban
 • Kodolányi Szabadegyetem - az Európai Unió jövőjéről szóló előadásokkal folytatódik
  Kodolányi Szabadegyetem - az Európai Unió jövőjéről szóló előadásokkal folytatódik
 • Csökkent az építőipari termelés az EU-ban
  Csökkent az építőipari termelés az EU-ban
 • Ingyenes városnéző séták Budapesten
  Ingyenes városnéző séták Budapesten
 • Kevesen tanulnak ácsnak és tetőfedőnek
  Kevesen tanulnak ácsnak és tetőfedőnek