5 évnél régebbi cikk

Világbajnok lett a Vidi ex-csékája
·Sportfoci·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaVilágbajnok lett a Vidi ex-csékája
·Sportfoci·Utolsó frissítés: undefined

Míg Oroszországban még csak most indult a vb, a Vidi egykori kiválósága, Sándor György már begyűjtött egy világbajnoki címet.

Az oroszországi vb előtti hetekben különleges torna helyszíne volt London, az angol fővárosban rendezték ugyanis a CONIFA világbajnokságot. Hogy mi is ez pontosan? A CONIFA (Államok Nélküli Népek Labdarúgó Szövetsége) nemzetközi jog és egyben a FIFA (Nemzetközi Labdarúgó Szövetség) által el nem ismert államok, népcsoportok válogatottjait tömöríti. A CONIFA rendez Eb-és vb-t egyaránt, idén Londonban már a harmadik világbajnokságra került sor. A magyarság képviseletében Székelyföld és Kárpátalja is ott volt a mezőnyben, és nem is szerepeltek rosszul: a székelyek a negyedik helyen végeztek a 16-os mezőnyben, míg Kárpátalja a döntőben büntetőkkel legyőzve Észak-Ciprust aranyérmes lett.

Utóbbi csapatban ott volt a Videoton korábbi magyar bajnoka, Sándor György, aki jelenleg az NBII-ben szereplő Aqvital FC Csákvár labdarúgója. A kiváló középpályás nem csupán a remek eredmény miatt emlékszik vissza jó szívvel a Londonban töltött napokra.

- Ez nem egy véresen komoly torna, de minden résztvevő szerette volna megnyerni és mindenki odatette magát. Remek volt a hangulat, nem volt rendbontás, a csapatok szurkolói együtt buzdították a kedvenceiket. Rengeteg angol jött ki a meccsekre, ők ezt egy jó mókának fogták fel. London egy multikulturális hely, rengeteg féle ember él ott. Kijöttek szurkolni, néha még azt sem tudták kinek szurkolnak, de hatalmas hangulatot teremtettek. Érdekes volt, nyilatkoztam egy helyi lapnak és nem nagyon tudták például, hogy Kárpátalja vagy Székelyland, ahogy ők kiírták, pontosan mit takar, hol helyezkedik el.  De kérdeztek, érdeklődtek, és pont erről szólt ez a torna, hogy a labdarúgáson keresztül összehozzon embereket. A szervezésre sem lehetett egy rossz szavunk sem, mindent biztosítottak számunkra a busztól kezdve az edzéslehetőségig, szóval összességében minden rendben volt, én személy szerint nagyon jól éreztem magam.

A kárpátaljai válogatott alaposan kitett magért, hiszen veretlenül nyerte meg a tornát.

- Szerintem túlzás nélkül mondhatom, a csoportkörben a mienk volt a legerősebb csoport. Itt volt az észak-ciprusi válogatott, mely tavaly döntőt játszott a CONIFA által rendezett Eb-n. Ott volt Abházia, a címvédő és ott voltunk mi, akikről szinte senki nem tudott semmit. A döntősök a mi csoportunkból kerültek ki, a ciprusiaknál játszott ottani első osztályú labdarúgó is, úgyhogy komoly ellenfeleink voltak. Én a csoportmeccseken tudtam segíteni a csapatot, ott kifejezetten jó meccsek voltak, komoly irammal. Rácsodálkoztam a tibetiekre is, kellemes csalódás volt a focijuk, sosem gondoltam volna, hogy ilyen szinten vannak. De kellemes volt látni Tuvalu játékát, ők ugye közel vannak Ausztráliához, ahol korábban játszottam. Olyan helyekről jöttek csapatok, melyekről korábban nem is hallottam és nagyon kulturált focit játszottak.

Sándor György számára azért is érdekes volt a torna, mert kisebb családi vállalkozásként tekinthetett csapatára, édesapja, Sándor István volt ugyanis az edző, míg csapattársai között ott volt testvére is.

- Érdekes volt. Apukám volt az edző, a testvérem a csapattársam, ez nagyon érdekes és pozitív élmény nekem, ilyen szituációban még nem voltunk. Nem kellett bemutatkoznunk, de például sosem voltam még úgy az öltözőben, hogy apu adja a taktikát. Jó volt látni őt erről az oldaláról is. De újdonság volt maga az egész keret, sokan nem is ismertük egymást, a repülőtéren találkoztunk életünkben először. Nem edzettünk együtt korábban, nem ismertük egymást, de mégis élveztük a játékot, nagyon barátságos feelingje volt az egésznek. Nagyon jó sztorik voltak, egyszer elindultunk edzeni, gyalog mentünk, mondták, hogy negyedóra séta a pálya. Mi nem találtunk oda, 45 perce mentünk már, mikor egyszer csak kilyukadtunk a  Crystal Palace stadionjánál, na, gyorsan meg is néztük aztán rohantunk edzeni. Kellemes ismeretségek és barátságok születtek. Nagyon hálás vagyok klubom, az Aqvital FC Csákvár vezetésének, hogy hozzájárult a szereplésemhez. Amikor biztossá vált a csapat bentmaradása az NBII-ben, elengedtek erre a tornára, amit nagyon köszönök, mert örök emlék és élmény marad számomra.

E sorok írójának nem volt kétsége már  torna előtt sem afelől, hogy a politika bizonyos érdekeit erősen sérti majd e torna. Nos, a londoni vb után kiderült, valóban így van. Romániában egy heves magyar ellenes zsurnaliszta a székelyföldi keret eltiltását kérte, míg Sándor Gyuriékra még ferdébb szemmel néznek Ukrajnában: Ihor Zsdanov ukrán sportminiszter bejelentette, vizsgálatot indított szeparatista cselekedetek miatt a Kárpátalja játékosai ellen. Mindez kvázi azt jelenti, Ukrajnában terrorista gyanús elemekként tekintenek a kárpátaljai válogatott tagjaira.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek