5 évnél régebbi cikk

Sérült őzgidák a Vadmadárkórházban
Fehérvár Médiacentrum fotójaSérült őzgidák a Vadmadárkórházban

A mezőgazdasági munkagépek életveszélyes sérüléseket ejtenek a legelőn, vetésekben meglapuló kis állatokban. A pici őzek tulajdonsága, hogy veszély esetén lelapulnak, rejtőzködni próbálnak. Ilyenkor szinte lehetetlen egy traktorról észrevenni az aprócska állatokat. Ha a munkagépeket úgynevezett vadriasztóval felszerelnék, akkor a balesetek többsége kivédhető lenne.

A legkisebb őzgida fejét egy tárcsás mezőgazdasági gép kaszabolta össze, ő már jól van, vígan ugrándozik. A ketrecben azonban egy éjjel elgázolt őzgida várja, hogy lehúzódjon szeméről az ödéma, ami a baleset következtében alakult ki. A legrosszabb állapotban ez az állat van, ő is mezőgazdasági baleset áldozata lett. Sajnos neki komolyabb sérülései vannak, az első és a hátsó lábát elvágta a tárcsa, csontot is tört, lágy részeket is sértett, nem biztosak benne hogy a lábában a keringés megfelelően helyreáll.

Az viszont biztos, hogy az őzek már nem kerülhetnek vissza az erdőbe, ha egy Vadaspark, vagy állatkert nem fogadja be őket, akkor a sukorói kórházban élnek majd. A szakember azt mondja, az állatok megmentése nem csupán arról szól, hogy az inkubátorba beletesszük és magára hagyjuk. A felelős gondoskodáshoz a kezelések költségeinek finanszírozása is hozzátartozik, vagyis csak tartozna, de ezt a feladatot sajnos a legtöbben már nem vállalják magukra.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek