5 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Tűzzel-vassal Fesztivál, Múzeumok Éjszakája és Neoton koncert
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: Tűzzel-vassal Fesztivál, Múzeumok Éjszakája és Neoton koncert

Fesztivál... fesztivál mindenhol. Ez a mondat is jellemezhetné a hétvégét, ugyanis péntek déltől vasárnap estig bármely időpontban látogatunk a városba, szinte biztos, hogy valamilyen fesztiválon találjuk magunkat. Na, így kell megünnepelni a nyár leghosszabb napját! Persze a fesztiválokon túl is akad látnivaló, ugyanis a Múzeumok Éjszakájának köszönhetően késő estig kulturálódhatunk, hogy aztán egy jó Ocean's 8 - Az évszázad átverésével a hűs mozikban levezessük a fáradalmakat.

Fesztivál: Tűzzel-vassal Fesztivál
Mikor?: Június 23., szombat 10.00
Hol?: Rác utcai Skanzen

Idén is megrendezésre kerül a Tűzzel-vassal Fesztivál, amelyet a Késesek, Kovácsok és Fegyverművesek Országos Találkozójaként is számon tartanak. Lesz itt aztán minden, ami szem-szájnak és késimádónak ingere: késkészítés, fegyverkovácsok kiállítása, pásztorbemutató és tűzugrás is. A középkori hangulatú fesztivál erősen ajánlós mindenkinek, aki szeret elmerülni a régi szokásokban és hagyományokban, A Gyűrűk Ura- és a Trónok harca-fanoknak meg egyszerűen kihagyhatatlan. Hogy könnyedén a rendezvényre leljetek, nincs más dolgotok, mint kövessétek a kalapács hangját. És ha egyszer odataláltok garantáltan nehezen fogtok elszabadulni.

Fesztivál: I. Streetfood Feszt
Mikor? Június 22-24., péntek-vasárnap
Hol? Belváros

Derült égből villámcsapásként érkezett az I. Streetfood Feszt híre, amelynek azon nyomban mi is utánajártunk. És milyen jól tettük, ugyanis mint kiderült június 22-24-ig, péntektől vasárnapig Székesfehérvár is behódol a kulináris élvezeteknek. Az Országalmától a Zichy ligetig a világ legnépszerűbb ételei, mint a pizza, hot-dog és a hamburger mellett előkerülnek az olaszos ízek, a kávékülönlegességek, illetve a kézműves borok és sörök is. Persze ez még nem minden: ha gyomrunkat megülte a kaja, akkor pihenésképpen koncertek, játszóház, street art és slam poetry is várja az érdeklődőket. Mi biztosan ott leszünk!

Fesztivál: Leghosszabb Nap "újratöltve"
Mikor? Június 23., szombat 17.00
Hol? Rác utcai Mesterségek Háza

A hagyomány úgy tartja, hogy a Szent Iván-éjjeléhez legközelebb eső hétvégén rendezik meg a nyári napfordulót (június 21) ünneplő Leghosszabb Nap fesztiválokat az egész világon. A nyári napforduló francia javaslatra 1982 óta a zene és a művészet ünnepe is, európai méretűvé azonban 1985-ben vált az ünnep, ekkor csatlakozott Magyarország is a kezdeményezéshez. Székesfehérváron 2002-2012 között üzemelt a buli, ám néhány év szünet után újra megrendezik a  Leghosszabb Nap zenei fesztivált a Mesterségek házában: lesz szaxofon, klarinét, jazz, blues és még mesemondás is. Érdemes kilátogatni kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Kiállítás: Múzeumok éjszakája
Mikor?: Június 23., szombat 17.00
Hol?: 27 helyszínen Székesfehérváron

Minden évben valamilyen megmagyarázhatatlan késztetést érzek arra, hogy meginduljak a varosba a Múzeumok Éjszakáján. Van valami izgalmas és titokzatos éjszaka járni-kelni a múzeumok és látványosságok között, nemde? Persze nemcsak erről szól a fáma.  A Múzeumok Éjszakája nagyszabású programsorozatot 2003-ban rendezték meg először, egy lájtos, nyáresti kirándulásként. Az alkalomhoz évről-évre egyre több székesfehérvári és vidéki szervezet csatlakozik, így a látogatók ténylegesen minőségi élményekkel térhetnek haza. Székesfehérváron idén is huszonhét helyszínen közel száz kiváló program közül válogathatunk, ám akadnak vidéki helyszínek is, ahova egy belépőnk áráért (200 magyar pénz) ingyenesen is eljuthatunk. A programok fő témája a család lesz. Kell ennél több? Kultúrára fel!

Koncert: Neoton és Vastag Csaba
Mikor? Június 23., szombat 17.30
Hol? Agárdi Popstrand

Hihetetlen, mégis igaz: idén már 41 éves az Agárd Popstrand és nem kisebb nevek jönnek a 42. évadnyitóra, mint aranyifjú Vastag Csaba és legendás Neoton. Vastag Csaba pályája a 2010-es, első hazai X-faktor megnyerése után szépen ível felfelé, 2012-ben az Őrizd az álmod című dalért, amit testvérével, Vastag Tamással énekel Fonogram díjat is kapott. 2016-ban jelent meg utolsó albuma, az Optimum, amelyen magyar és angol számok is egyaránt találhatóak. Csaba mellett a másik fellépő a Neoton lesz, amelynek szerintem mindenki kívülről fújja a számait. Az 1965-ös indulás óta nemcsak Magyarországot, de a világ számos országát is meghódították könnyed, szórakoztató és fülbemászó dallamaikkal. Aki egy felejthetetlen nyáresti őrületre vágyik, annak bezony ott a helye!

Mozi: Gombos Jim és Lukács, a masiniszta
Mikor? Június 21-től
Hol? Cinema City Alba

Gyöngyélet Földje a világ egyik legcsodálatosabb országa. Egy napon egy kisfiú érkezik a szigetre, és ezzel a lakosok száma az eddigi négyről ötre emelkedik. A királlyal való csörte után végül Lukács, a masiniszta hű mozdonyával, Emmával és kis barátjával, az időközben Gombos Jimnek elkeresztelt kisfiúval elhagyja a szigetet, hogy belevágjanak életük kalandjába. A film Michael Ende azonos című meseregényén alapszik, amely a '60-as évek legsikeresebb német gyerekkönyve volt. Gombos Jim aztán a rajzfilmváltozattal tett világhírnévre szert, így Magyarországra is eljutva nagy kedvencem lett a sorozat. Egészen hihetetlen, hogy még csak most került feldolgozásra a sztori.

Mozi: Ocean's 8 - Az évszázad átverése
Mikor? Június 21-től
Hol? Cinema City Alba

Nehogy azt higgyétek, hogy a Halálos iramban széria találta fel a nagy össznépi összeborulásokat. A 2001-es Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi bizonyos értelemben formabontó volt, ugyanis megmerem kockáztatni, hogy ez volt az első film, amely ennyi világsztárt hozott egy tető alá: Brad Pitt, Julia Roberts, Andy García és a főkolompos, George Clooney. Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott. Igen ám, de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie Ocean (Sandra Bullock). Tizenegy év hallgatás után újra szabad a pálya és sikerült összehozni a  legelvetemültebb nőket egy nagyszabású balhéra: Cate Blanchett, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Rihanna, Mindy Kaling, Dakota Fanning és Sarah Paulson. Többet szerintem nem is kell mondjak. Kritikánk a filmről vasárnap délutánra várható.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek