5 évnél régebbi cikk

Amitől felmegy a vérnyomásunk: autópálya belső sávjában döcögő autósok, vagy előző kamionosok
·Közlekedésautópálya·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
police.hu
Amitől felmegy a vérnyomásunk: autópálya belső sávjában döcögő autósok, vagy előző kamionosok
·Közlekedésautópálya·Utolsó frissítés: undefined

Többünknek ismerős a kép, amikor vasárnap délután a Balatontól hazafelé tartó csúcsban egy kedves autóstárs döcög az autópálya belső sávjában, horribile dictu, ugyanitt előző kamionos után poroszkál a kocsisor.

Jobbról előzni tilos, de a többsávos utakon jobbra kell tartani! – Ezt a KRESZ-szabályt (elvileg) minden, jogosítvánnyal rendelkező autós egyszer megtanulta, de valahogy azok a fránya évek sok kedves sofőr fejéből nemes egyszerűséggel kiradírozták a tudást. Hogy a 2011. január elsejétől életbe lépett előírásról már ne is beszéljünk: tilos előzni az azonos irányú forgalom számára két forgalmi sávval rendelkező autópályán és autóúton – 6 és 22 óra között – a 7500 kg-ot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsival, vontatóval, valamint e járműből és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel.

Amíg csak bosszúságot okoz a fenti szabályok be nem tartása, addig legfeljebb néhány ízes és cifra mondatot eresztünk meg az autópályák forgalmát feltartók irányába, esetleg heveny izgatottságunkban – nyilván teljesen véletlenül – rátenyerelünk a dudára, rosszabb esetben azonban könnyen balesetveszélyes helyzet alakulhat ki.

Pedig Sáfrán András, a Stift 90 Autósiskola vezetője szerint egyszerű a képlet: „Külön veszi a jogszabály a személyautókat, külön veszi a teherautókat, buszokat. Egyértelmű, hogy a jobbratartási kötelezettség mindenkire vonatkozik, mindenkinek be kellene tartani, illetve a belső sávokat csak meghatározottan, például a személyautók vehetik igénybe folyamatos közlekedésre, de csak akkor, ha nem akadályozzák a mögöttes forgalmat.”

Hogyan vélekednek erről az autósok? A Fehérvár Televízió összeállításából kiderül.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek