5 évnél régebbi cikk

Ez lett a 2017-es év magyar szava
Fehérvár Médiacentrum fotójaEz lett a 2017-es év magyar szava

A Budapesten üzemeltetett közbringarendszer nevének mozaikszava, a Bubi lett a tavalyi év szava a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda (Manyszi) munkatársai és szakmai partnerei véleménye alapján. Ezen kívül kihirdették az év antiszavát, ifjúsági szavát és költői szavát is.

Hagyomány, hogy a Múzeumok Éjszakája keretében, a széphalmi Magyar Nyelv Múzeumában rendezett programon jelentik be, hogy mi is lett a hazai nyelvész közösség szerint az év szava, antiszava, ifjúsági szava és költői szava. A 2017-es év szava a magyar nyelvben alig pár éve megjelent, de mára közismertté vált Bubi lett. Minya Károly, a Nyíregyházi Egyetem főiskolai oktatója, szókincskutató a döntést azzal indokolta, hogy a Bubi nem más, mint egy környezetbarát és közösségteremtő kerékpárkölcsönző rendszer. A név a szolgáltatás elindulása óta közismertté és közkedveltté vált, ezenkívül könnyen megjegyezhető, és nem utolsósorban polgárjogot is nyert a magyar nyelvben.

Az év antiszava a plázaterepjáró, amely a meghatározás szerint: tömzsi formájú, magasított alvázú, tuningolt, hivalkodó jármű, főként a plázák parkolóiban jelenik meg. Az indoklás szerint az autó a fogyasztói társadalom felületességének a fuvarozója, és nem túl szimpatikus életérzést közvetít.

Az év ifjúsági szava az egoszörf lett. Minya Károly kiemelte: az egoszörf nem más, mint az énkeresés egy sajátos módja, amely nem filozófiai értelemben, hanem a digitális térben következik be. Azt jelenti, hogy beütjük a nevünket az internetes keresőbe, és elolvassuk, hogy milyen felületeken vagyunk jelen, kik és mit írnak rólunk. Persze mindez tekinthető önimádatnak, de akár praktikus is lehet, hiszen az egoszörfnek köszönhetően naprakész információt kapunk önmagunkról.

Az év költői szava pedig a hímes templom, amely festett, színpompás mennyezetű, kazettás templomot jelent. A sikeres szófelújítás pedig egy néprajzkutató érdeme.

(Forrás: MTI)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek