5 évnél régebbi cikk

Tudod, mit jelent az, hogy futónagykövet?
Tudod, mit jelent az, hogy futónagykövet?

Ha nem, akkor olvass tovább! Az alábbi cikkben Vízer Dánielről, Székesfehérvár futónagykövetéről olvashatsz, aki a hosszabb távú futásban az önmagán való átlépést, a problémamegoldást és a befelé figyelést szereti a legjobban.

Vízer Dániel 2014 év vége óta Székesfehérvár egyik futónagykövetének mondhatja magát. A futónagyköveti hálózatot nagyjából hat éve indította el a BSI, azaz a Budapest Sportiroda. (Máshol is vannak futónagykövetek, de ennyire nagy, szerteágazó, és összefogott hálózata csak a BSI-nek van.) A futónagykövetek feladata az, hogy (önkéntes alapon) futóközösséget szervezzenek a településükön.

Vízer Dániel - Futónagykövet

Magyarország 19 megyéjének 110 településén, Budapest 21 kerületében, 3 romániai, 2 szlovákiai és 1 szerbiai városban és 4 speciális közegben összesen 162 BSI Futónagykövetet találunk jelenleg. Hozzájuk lehet fordulni akkor, ha valakinek kezdőként tanácsra van szüksége a futással kapcsolatban, ha unja a magányos futást és társakat keres ehhez a sporthoz, vagy ha egyszerűen csak hasonló érdeklődésűekkel szeretne megismerkedni.

A futónagykövetek a tanácsadáson kívül vállalják, hogy a helyi futótársadalom motorjaként közös futásokat szerveznek lakóhelyükön, és népszerűsítik ezt a sportot. Dániel a Fehérvári Futótűz SE elnökeként pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt a feladatot maximálisan teljesítse.

Az egyesület tavaly év elején alakult meg hivatalosan, ám a szervezése már 2016-ban elkezdődött, mert a fehérvári futókban megfogalmazódott az igény arra, hogy jó lenne hivatalosan is tartozni valahova. S nem utolsó sorban sokszor sokkal könnyebb is így pályázni, és a tagok indulhatnak akár országos bajnokságokon is. (Az SE tagja Soós Péter is, akiről legutóbb az az Ultrabalaton (UB) kapcsán írtam.)

A Fehérvári Futótűz SE másfél évvel ezelőtt alakult meg

Az SE egyre aktívabban és sikeresebben működik: tagjai szép sikereket érnek el amatőr versenyeken és országos bajnokságokon. Legutóbb például az 50 km-es OB-n érte el az egyik tagjuk, Szkridon Gellért negyedik lett, ami nagyon szép eredménynek számít!

Kiváltképp, hogy csak hét(!) másodperccel maradt le a dobogóról. Ő egyébként 100 kilométeren még a nyílt kategóriában is versenyzett, s ott bronzérmes lett. Természetesen rajta kívül vannak még nagy tehetségek a csapatban, a férfiak és a hölgyek mezőnyében egyaránt.

Itt van például az UB, ahol Dániel egyéniben indult, és körbe is futotta a Balatont! Immár harmadik alkalommal indult neki e távnak (most először végig is tudta futni!), s mindig barátja, Marcsinkó Péter kísérte kerékpáron, és töretlenül leste, hogy miben tud segíteni neki.

Vízer Dániel az UB-n

Bujdos Tamás barátom pedig a fejébe vette, hogy a nyaralójuktól, Balatonmáriafürdőtől futva kísér a célig, ami 70 km. Komolyan is gondolta, és meg is csinálta.” – mesélte a fehérvári fiatalember – „2015-ben az UB-n Cseke Ferenc volt a párom, aki sajnos idén nem tudott elindulni, pedig tavaly nagyon szépen futott Arany Enikővel. De ha már így kimaradt számukra ez a verseny, hát gondoltak egyet, és az utolsó 14 km-en ők is végigkísértek. Sőt, Feri a célba érkezés után még rengeteget segített, mert nem ment olyan könnyen a járás...”

Barátokkal együtt futni....

Dániel egyébként 2012-ben kezdett el futni és felkészülni a nagyatádi extrememan ironman távú versenyére. Sógorával együtt határozták el, hogy teljesíteni szeretnék ezt a kihívást, de aztán ő egy picit jobban belemerült ebbe a világba.

Az első évben majdnem beletört a bicskám a próbába, ezért a következő évre elhatároztam, hogy én szeretnék lenni az az ember, aki a legtöbbet javít az előző eredményéhez képest. Járt ezért egy különdíj is, de engem igazából csak a cím érdekelt.” – emlékezett vissza – „Rengeteget edzettem, s ennek meg is lett az eredménye! Egy év alatt három órát és huszonhárom percet sikerült javítanom, s meg is nyertem a "legtöbbet javító" különdíjat, ami abban az évben egy ingyenes nevezést jelentett a következő évi versenyre. Aztán szépen lassan elkezdett tágulni előttem ez a világ, érdekeltek a még hosszabb és hosszabb távok, és miután 15 éves koromban úsztam át először a Balatont, aztán 2013-ban biciklivel megkerültem, bekattant, hogy körbe is akarom futni. 2015-ben megcsináltam a négynapos Balaton Szupermaraton versenyt, amikor négy nap alatt kerüljük meg a magyar tengert, de ez is inkább csak egyfajta ráhangolódás volt az Ultrabalatonra. Azóta a Balaton Szupermaraton az egyik kedvenc versenyem, de az igazi nagy álom az egyben való megkerülés volt.”

Futás közben egy kis pihenő...

Mint kiderült: egy ideje triatlonozik is! Nagyatádon a tavalyi ideje lett az eddigi legjobb, s erre az eredményre nagyon büszke is (joggal!): 10:53! Egyébként futott már 10 órán belül kétszer 100 kilométert, a BSZM négynapos versenyén pedig idén 18:27-et ment. (Eddig minden évben picit jobbat, mint az előző évben.) Maratonon 3:35 a legjobb eredménye eddig, félmaratonon pedig 1:33.

„A futás számomra elsősorban a társaságról szól. Egyrészt a beszélgetés lehetőségét szeretem, másrészt a természetet, a jó levegőt, a hosszabb távoknál pedig az önmagamon való átlépést, a problémamegoldást és a befelé figyelést. Futónagykövetként - mióta kisbabánk van - az egyetlen biztos, amit vállalni tudok, az hetente a Haleszban a hétfő este hétkor kezdődő közösségi futás (HHH-nak hívjuk). Ilyenkor 8-12 ember szokott összejönni. Beszélgetünk, szedjük a lábunkat, biztatjuk egymást, mesélünk a hétvégi versenyekről. Igazán kedves emberek járnak ide, jó kis program, amit ajánlok mindenkinek! Itt nem számít a tempó, csak a közösségi élmény.”


Dániel gyermekével az UB-n a célban!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek