5 évnél régebbi cikk

Hogy került Luke Skywalker a Bory-várba? - különleges történetek Bory Jenő családjáról
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Hogy került Luke Skywalker a Bory-várba? - különleges történetek Bory Jenő családjáról

A Bory-várról minden fehérvárinak biztosan van egy személyes története. Ide mentünk osztálykirándulásra az általános iskolából, ide visszük Fehérvárra érkező látogatóinkat büszkélkedni a város szépségeivel, itt fotózkodunk az esküvőnkön. Arról azonban keveset tudunk, milyen emlékeket őriznek Bory Jenő utódai, az unokák, dédunokák, akik gyerekként minden nyarat a Bory-várban játszva, kalandozva töltöttek.

Pogátsnik Monika, Bory Jenő dédunokája középiskolás kora óta gyűjti a családi történeteket, fotókat, dokumentumokat, emlékeket.
Minden család élete egy regény. Ez pedig egy igazán szerteágazó família. Bory Jenőék heten voltak testvérek. Három gyereke, hét unokája született, közülük jelenleg négyen élnek. A déd- és ükunoka generáció is egyre népesebb. Már gimnazista koromban elkezdtem gyűjtögetni a történeteket, lejegyeztem az idős családtagok elbeszéléseit. Általuk felvehettem a kapcsolatot távolabbi rokonokkal, többekkel kezdtem levelezést nemcsak Bory Jenő, hanem a testvéreinek leszármazottai közül is. Meg is fordult a fejemben, hogy az ő részvételükkel is kéne szervezni egy szélesebb körű találkozót.”

Bory Jenő egyenesági leszármazottai ugyanis eleve szoros kapcsolatban vannak, összeköti őket a vár, mely a mai napig közös tulajdonuk és közösen vigyáznak rá. Bory Jenő végakarata szerint a gyerekei, majd tőlük az unokák, dédunokák örökölték az egyedülálló építményt. „A mai napig  ügyeleti rend szerint váltjuk egymást a vár körüli feladatok ellátásában. Minden családrésznek megvannak a maga hetei. Már az ükunoka generáció is kezdi kivenni a részét, pénztároskodnak, őrzik a műtermet. Persze a rokonságnak csak egy része él Fehérváron, sokan Budapesten, és van keszthelyi ága is a családnak. Legtávolabb pedig Németországban, Finnországban élnek rokonok. Tőlük a közelebb élő testvéreik vették át a feladatokat, de minden családrész egyaránt közreműködik. Bory Jenő is Budapesten élt, egyetemi tanárként a hosszú nyári szünidőket, majd a nyugdíjas éveit töltötte Fehérváron.”

Évente kétszer személyesen is összeülnek a családtagok átbeszélni a teendőket: a vár zárásakor novemberben, a Bory szobornál tartott koszorúzási ünnepségen, legközelebb pedig a nyitáskor. Az év többi részében az internet segítségével tartják a kapcsolatot:
„Folyamatos összetartó erő a vár. Tudunk egymás napi életéről, kinek mikor születik gyereke, ki hol dolgozik, mivel foglalkozik. Ebben persze nagy segítség a modern technika. Van egy internetes felület, ahova csak családtagok tudnak belépni, itt beszéljük meg a Bory-várban történteket, az ügyeletes itt osztja meg a heti eseményeket. Illetve van egy családi levelező lista, melyen folyamatos kommunikáció zajlik, másként nehéz lenne követni.”

Tény és való, különleges életvitelt jelent részt venni ebben az ügyeleti rendszerben. „Régen talán könnyebb volt. Édesanyám a Videotonból korengedménnyel 53 évesen ment nyugdíjba. A fiatal és energikus nyugdíjas éveiben még rengeteget dolgozott a várban, a kertben. De most már a szüleim is hetven felett járnak… én pedig biztosan nem ennyi idősen megyek már nyugdíjba. Szóval okoz bőven fejtörést, hogy tudja átvenni a mi generációnk és az utána következő ezeket a feladatokat.”

Amelyekből pedig van bőven, hiszen a Bory-vár legrégebbi épületrészei lassan száz évesek. Mindig akad javítgatni, felújítani való. „A második világháborúban az épület sok kárt szenvedett. Az azt követő években pedig nem biztos, hogy mindig a legjobb anyagok álltak rendelkezésre a felújításhoz. A királyok betonszobraiban az időjárás is tett károkat, tavaly is újra kellett önteni az egyiket. Szerencsére mindig akad valaki, aki a családból magára vállalja az egyes elintéznivalókat. Nem mondom, hogy nincsenek viták és persze nem érthetünk mindig mindenben egyet. De abban egyformán gondolkodunk, hogy a vár érdeke mindent felülír.”

Hiszen a családtagok számára ez nem csak egy épület. „Ahogy a szüleinknek, az én generációmnak is ez volt tulajdonképpen gyerekkorunkban a családi nyaraló. Minden nyáron, amikor az iskolának vége volt, kiköltöztünk a Bory-várba. Szüleink dolgoztak, mi meg ott voltunk a nagymamánál az összes többi unokával együtt. A nagyszülők ott laktak, tele volt unokákkal a vár. Jókat lehetett bújócskázni, sőt az iskolai Olimpia örs bunkerét is kiépítettük az egyik szobában a barátaimmal, osztálytársaimmal. Teleraktuk a falakat fényképekkel, együttesek posztereivel a Világ Ifjúsága magazinból. A legendás pincében szellemeset játszottunk, ijesztgettük egymást. A testvérem meg állandóan Star Wars-osat játszott az egyik unokatestvéremmel, Luke Skywalkerként rohangáltak föl alá. Akkor volt a legjobb, amikor délután öt órakor bezárt a vár, és már csak a miénk volt.” – idézte fel Monika különleges gyerekkori élményeit.

A legfiatalabb generációk ugyan már nem ismerhették Bory Jenőt személyesen, nem úgy, mint az unokái, akik vele tölthették még ezeket a bizonyos nyarakat. Mégis a legifjabbakat is átjárja ugyanaz a büszkeség, hogy az ő ősük építette a Bory-várat. Erősen kötődnek hozzá, és persze sokan tartják itt az esküvőjüket is. „Két éve a fiam esküvője is itt volt, és tavaly is itt házasodott az egyik családtagunk. A fiam egyébként a Tolnai utcai Általános Iskolába járt, rajzos osztályba. A tanulók munkáiból évente tartanak kiállításokat a Bory-várban, ez neki is sokat jelentett. Ezért is találta ki idővel az iskola vezetősége, hogy legyen az intézmény neve Bory Jenő Általános Iskola.”
A közvetlen utódok közül végül senki nem lett sem művész, sem építész a családban. De Bory Jenő egyik testvérének él egy leszármazottja Hawaii-on, aki fémszobrászattal foglalkozik. „Bármilyen messze is él, még ő is kötődik a Bory-várhoz, hiszen el is hozta idáig az alkotásainak egy részét, hogy a várban rendezhessünk belőle kiállítást.”

Monika egy különleges családfán is megfestette a Bory család számos generációját: A fa melletti fűcsomók Bory Jenő testvérei: ahány fűszálból állnak, annyi gyerekük született. A gyökerek a felmenői, a fa törzse pedig Bory Jenőt és a feleségét jelképezi. Három gyerekük volt, az ikerlányok Klára és Ilona, és az öccsük, György. Az ágak és a levelek az ő utódaikat, a virágszirmok pedig már az ükunokákat jelzik.


Az a bizonyos családfa (Fotó: Pápai Barna)

A Bory-vár mindig itt áll, és hazavárja a családtagokat. – emlékeztet Monika. – Minden kis kupola, torony vagy szobor egy történetet rejt, semmi sincs véletlenül éppen ott és úgy. A honlapon is végig lehet járni a várat helyiségről helyiségre. Megismerhetjük a kakasos torony történetét, melynek kupolái Bory Jenőt, a feleségét és három gyermeküket jelképezik. Vagy azt a festett üvegablakot, mely az esküvőjük időpontját örökíti meg: 1907. június 28-29. Két emelettel lejjebb pedig azt az 1905-ös dátumot, amikor először megcsókolta a feleségét. És mivel ez a romantikus pillanat épp napfelkeltekor történt, a szemben lévő falra egy kerek, sárga ablak került…”

Bory Jenő azonban nem csak ezt a csodálatos építményt hagyta leszármazottaira: az igazi öröksége a család összetartó ereje.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek