2018. szeptember 20. csütörtök Friderika
Menü

Szuperhősökből sosem elég - A hihetetlen család 2 kritika

Szuperhősökből sosem elég - A hihetetlen család 2 kritika
A hihetetlen család visszatért! (Fotó: devianart.com)

El sem hiszem, hogy végre egy rajzfilmről is készíthetek kritikát, ami azért is érdekes, mert konkrétan megőrülök a kézzel rajzolt, vagy meganimált csodákért. A hihetetlen család első részét olyan régen láttam, hogy a cselekményére sem nagyon emlékeztem, az viszont megmaradt, hogy egy tuti kis alkotással találtam szemben magam. A hihetetlen család 2-nek ennek tudatában kellett újra elvarázsolnia a népet, de hogy sikerült-e neki, kritikánkból kiderül. Nézzük, hogyan teljesített nálunk A hihetetlen család 2! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Nagy valószínűséggel az első egészestés rajzfilm, amit láthattatok, a Disney égisze alatt készült. Tisztán emlékszem Az oroszlánkirályra, a 101 kiskutyára, a Mulánra vagy a Toy Story - Játékháborúra, amely már a Pixar jóvoltából került a mozikba. Ezt követően még jó darabig a rajzolt figuráké volt a főszerep, ám lassan, de biztosan beköszöntött a számítógépekkel meganimált filmek korszaka. 

Persze még mielőtt az utolsó klasszikus technológiával készült rajzfilm, a 2009-es A hercegnő és a béka is lement volna, számos 3D-s animációs rajzfilmmel találkozhattunk, amelyeket a Pixar hozott tető alá: 1998-ben az Egy bogár élete, 1999-ben a Toy Story - Játékháború 2., 2001-ben a Szörny Rt., 2003-ban a Némó nyomában, 2004-ben pedig A hihetetlen család is megérkezett a mozikba. Ezt követte a 2006-os Verdák, a 2007-es L'ecsó majd a 2008-as WALL-E.

A hihetetlen család Brad Bird rendezésében és írásában került bemutatásra és olyan nagy sikerre tett szert, amely egészen két Oscar-díjig repítette az alkotást: legjobb hangvágás és legjobb animációs film kategóriákban. 

Ennek fényében nem volt kérdés a folytatás, amelyre bár számítottunk hogy pár évet várni kell, azért a tizennégy esztendő bevállalása igencsak bátor dolog volt. A hihetetlen család 2 élére ezúttal is a sikerkovács Brad Bird állt, és bár első körben rendkívül felvillanyozott a hír, eléggé őrült ötletnek tartottam egy újabb szuperhősöket foglalkoztató film elkészültét, ugyanis már a könyökünkön is ez jön ki.

Sztori

A hihetetlen család 2 pontosan ott veszi fel a fonalat, ahol az első etap véget ért. És ez nem az ilyenkor unalomig elcsépelt szófordulat, hanem konkrétan másodpercre pontosan ott folytatjuk a szuperhősködést, ahol tizennégy éve abbahagytuk.

A Parr család éppen egy iskolai rendezvényről tart haza, amikor is egy brutál nagy fúró élén megjelenik Aknakukac. Parrék természetesen egyből bedobják magukat, aminek köszönhetően hatalmas pusztítást hagynak maguk után, ja, és még Aknakukacnak is sikerül meglépnie. A rombolásbak köszönhetően Mr. Irdatlan és családja a kukában landol, a szuperhősködést pedig törvénytelennek nyilvánítják.

A megmentő személyében aztán Winston Deaver, a milliárdos befektető tetszeleg, aki azt javasolja, hogy a szuperhőshacukákba beépített kamerák segítségével rögzítsék a szupertetteket, így mindenki első kézből tapasztalhatja a hősök életét. Deaver tesztalanynak Helen Parrt, alias Nyúlánykát választja, így Mr. Irdatlan otthon marad a gyerekekkel, amíg felesége bizonyít. Ez azonban nem várt bonyodalmakhoz vezet...

Karakterek

A hihetetlen család 2-ben kicsit fura lenne színészi játékról beszélni, lévén animációs filmről van szó, így inkább a szereplők bemutatására és jellemfejlődésre koncentrálok.

A hihetetlen családban Mr. Irdatlan tette ki a játékidő nagyobb részét, ám a második részre ez kissé megfordul, és Nyúlánykára helyezik a súlypontot. Amíg Mr. Irdatlan a gyerekekkel foglalkozik, addig Nyúlányka a szuperhőstársadalom főszereplőjévé lép elő és ezt olyan jól teszi (egy darabig), hogy cselekedeteinek köszönhetően a média is elégedetten csettint és újra pozitív képet sugároznak a hősökről az emberek felé. 

Mr. Irdatlan ezzel szemben felemás sikerrel veszi az apaság viszontagságait, amelyet sokszor olyan kendőzetlen őszinteséggel mutatnak be, hogy A hihetetlen család 2 simán elmenne egy felnőtt rajzfilmnek is. Bob Parrnak nem elég, hogy meg kell küzdenie fia, Will Parr hiperaktivitásával és matekleckéjével, de még lánya, Illana Parr fiúügyeit és a legkisebb "hihetetlen", Furi megjelenő szuperképességeit is kordában kell tartania. És pont ezek A hihetetlen család 2 legerősebb momentumai, amikor a hősködő anyát leszámítva, a hátramaradottak családként próbálnak funkcionálni.

Összegzés

A hihetetlen család 2 a folytatások örökös rákfenéjét meghazudtolva egészen hihetetlenre sikeredett. Minden megvan benne, ami a kicsiket leköti, és ami a felnőtteket is szórakoztatja. Valós társadalmi problémákat mutat be, mint a családban való szerepek felcserélődése és a média hatása, úgy, hogy mindezt egyáltalán nem szuszakolják le a nézők torkán.

Brad Bird kiváló munkát végzett és egy olyan szuperhősfilmet (mert akként is szuperál) tett le az asztalra, amely egy teljesen más megvilágításba helyezi a műfajt. A hihetetlen családon és Fridzsmanen kívül számos más szuperhőst is megismerhetünk, amely külön jót tesz annak, hogy elmerüljünk a világukban, mindehhez pedig Michael Giacchino kiválóan megkomponált muzsikája társul, amely sokkalta filmesebbre sikeredett, mint az első részben.

Egyedüli negatívumként a főgonosz gyengeségét (nem szupererőben) lehetne megemlíteni, ugyanis bár a motivációi érthetőek, tetteinek indoklását már jó pár hasonló produkcióban láthattuk. Bird annyira a "hihetetlenekre" tette a hangsúlyt, hogy megfeledkezett egy normális ellenlábas megírásáról. Pedig, pedig... tanulhattak volna a Bosszúállók 3-tól és Thanostól. Ettől független A hihetetlen család 2 az egyik legjobb családi film, amit valaha láttam, így bátran ajánlom mindenkinek, aki egy laza, ám kellőképpen intelligens élményre vágyik.

10/8 - Hihetetlen, de megcsinálták

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Elektromos autókhoz gyárt motorokat Győrben az Audi
  Elektromos autókhoz gyárt motorokat Győrben az Audi
 • Elítéltek egy régóta körözött gyilkost
  Elítéltek egy régóta körözött gyilkost
 • Mobilozó sofőrökre vadásznak a rendőrök
  Mobilozó sofőrökre vadásznak a rendőrök
 • Megfelelő állapotban van Székesfehérvár vízelvezető csatornahálózata
  Megfelelő állapotban van Székesfehérvár vízelvezető csatornahálózata
 • Folytatódik az uniós csúcstalálkozó
  Folytatódik az uniós csúcstalálkozó
 • A színházak kulisszái mögé tekinthetünk be szombaton
  A színházak kulisszái mögé tekinthetünk be szombaton
 • Összehangolnák a vonatok és buszok közlekedését
  Összehangolnák a vonatok és buszok közlekedését
 • Készülhetnek az autósok, jönnek az átlagsebességet mérő traffipaxok!
  Készülhetnek az autósok, jönnek az átlagsebességet mérő traffipaxok!

Eseménynaptár

 • Fogyatékkal élők juthatnak kommunikációs eszközökhöz
  Fogyatékkal élők juthatnak kommunikációs eszközökhöz
 • Motoros óvodások lepik el pénteken Székesfehérvár belvárosát
  Motoros óvodások lepik el pénteken Székesfehérvár belvárosát
 • HÍRADÓ 1-kor 2018. szeptember 20.
  HÍRADÓ 1-kor 2018. szeptember 20.
 • Hazai tinisztárok kampányolnak a méhnyakrák megelőzéséért
  Hazai tinisztárok kampányolnak a méhnyakrák megelőzéséért
 • Elítélték a röszkei terrorper vádlottját
  Elítélték a röszkei terrorper vádlottját
 • Te hogyan eszed a bundás kenyeret?
  Te hogyan eszed a bundás kenyeret?
 • Szombaton ismét Critical Massre várják a székesfehérvári kerékpárosokat
  Szombaton ismét Critical Massre várják a székesfehérvári kerékpárosokat
 • Mérgező kábítószert találtak a Liszt Ferenc-repülőtéren
  Mérgező kábítószert találtak a Liszt Ferenc-repülőtéren
 • Orbán Viktor szerint nincsen szükség külföldi határvédőkre
  Orbán Viktor szerint nincsen szükség külföldi határvédőkre
 • Budapesten a legdrágább egy lakás
  Budapesten a legdrágább egy lakás
 • Jelentősen nőttek a bérek
  Jelentősen nőttek a bérek
 • Varga: folytatódik a bérek növekedése
  Varga: folytatódik a bérek növekedése
 • EU-csúcs - Orbán javalatot adott át Ausztriának
  EU-csúcs - Orbán javalatot adott át Ausztriának