5 évnél régebbi cikk

Hogy ne te legyél a kínos vendég az esküvőn! – Öltözködési tippek 1. rész
Fehérvár Médiacentrum fotója
pinterest.com
Hogy ne te legyél a kínos vendég az esküvőn! – Öltözködési tippek 1. rész

Számtalan hagyomány, szokás övezi az esküvőket, így komoly normák és etikett szabályok határozzák meg az öltözékkel kapcsolatos előírásokat is. Hoztunk néhány tippet: mit vegyél fel, hogy ne te legyél a cikisen kinéző vendég!

Tudod már, hogy mit viselsz a legjobb barátnőd vagy a kedvenc unokatesód nagy napján? Gondolom azt mondanom sem kell, hogy egy ilyen alkalomhoz ünnepi megjelenés dukál, és mivel ez a szerelmes pár életének nagy napja, ráadásul számtalan hagyomány is övezi az eseményt, így nagyon nem mindegy az öltözéked! 

Hogy lerövidítsem a szekrények, illetve kirakatok és a tükör előtt reményvesztetten eltöltött órák számát, összegyűjtöttem néhány hasznos tanácsot, amely segít eligazodni az esküvői viselet útvesztőjében. Kalandra fel!

1. Színek

Az egyik legismertebb szabály a ruha színére vonatkozik: vagyis köztudottan nem illik sem fehér, sem fekete vagy piros ruhában megjelenni. A fehér, illetve annak árnyalatai kizárólag a menyasszonyt illetik meg, így ezt igyekezzünk kerülni. Ha azonban mégis a fehér valamelyik árnyalatára voksolnál, akkor mindenképpen olyan darabokat válassz, amelyet bőven díszít minta, így viszonylag gyorsan kihúzhatod a „méregfogat”.

Mivel a fekete a legtöbb kultúrában a gyász jelképe, így azon túl hogy illetlenség ilyen színben megjelenni, még a legkonszolidáltabb és legsokoldalúbb „kis fekete ruha” is kirívó a döntően fagyi színekben pompázó násznép között. 

A piros tiltásáról sokan megfeledkeznek, pedig ez is kizárólag az ara tónusa. A régi magyar hagyományok szerint ugyanis a menyasszony éjféltájt menyecskeruhát ölt, ami szinte mindig piros. Ha mégis ragaszkodsz ehhez a színhez, akkor korlátozd ezt a cipődre, vagy dobd fel a megjelenésed egy szép vörös rúzzsal!

 

2. Fazonok

Ha a pár meghatározta az esemény tematikáját (vintage, gatsby, country), akkor az öltözékednek mindenképp illik ahhoz igazodni, vagy legalább nem túlságosan eltérni tőle. Ez ugyanis semmiképpen sem az az esemény, amikor a megjelenéseddel minden tekintetet magadra kell irányítanod.

Amennyiben nincs koncepció vagy dress code, akkor választhatsz akár rövid vagy hosszú ruhát, az azonban kiemelten fontos, hogy mellőzd a túl harsány, illetve hivalkodó megoldásokat. Ha imádod a mélyen dekoltáltat, illetve a minit, az sem baj, de azért mindkettő együttes viselése már nem biztos, hogy szerencsés. Ne feledkezz meg arról sem, hogy a templomba nem illendő belépni fedetlen vállakkal, így legalább egy sál vagy stóla legyen nálad.

3. Anyagok

Ez az a terület, ahol nagyobb a szabadságunk, hiszen tökéletes választás lehet a csipke, a selyem, az organza, de egy extrémebb esküvőn jöhet akár a tüll és a toll is. De nem kell elbúcsúznunk a flitterektől sem, azt azonban mindvégig tartasd szem előtt, hogy nem szilveszteri partin vagy farsangi bálon vagy! Ne feledd, a kevesebb, néha több…

4. Komfortosság

Szerintem a fentieken túl ez az, amire igazán fontos kellő hangsúlyt fektetned, hiszen mégiscsak örömünnepre vagy hivatalos. Mivel garantáltan találsz olyan megoldást, amiben jól nézel ki és még jól is érzed magad, ne köss kompromisszumot, mert legkésőbb a tánc első órájában biztosan megbánod. 

Gondold csak végig, szeretnél egész nap feszengeni? Vagy lemondani a lakoma legjobb falatjairól csak azért, mert lepattannak a gombok a szuper szexi ruhádról? Ugye nem?! Ezért válassz olyan ruhát, amiben bátran vacsorázhatsz, valamint olyan lábbelit, amiben órákon át rophatod majd! Hidd el, bánni fogod, ha nem így döntesz, és ez tapasztalat.

Ha a szertartásra mégis nagyon szeretnéd kicsípni magad, akkor legalább egy váltószettet vigyél magaddal, hogy a lagzira át tudj öltözni.

5. Lábbeli

Amennyiben van az esküvőnek tematikája, akkor ne csak a ruhában, de a cipőben is alkalmazkodj hozzá. Például tengerparti esküvőre vagy kerti partira mindenképpen laposban menj, de minden más esetben is hamar sarkalatos pont lesz a kényelem, ahogy azt az előzőekben már említettem.

Kétségtelen, hogy egy alkalmi ruha magassarkúval mutat a legszebben, de ha nem vagy hozzászokva ahhoz, hogy tíz centivel magasabbról szemléld az eseményeket, akkor mindenképp fontold meg, hogy megéri-e. Amennyiben új cipőt vásárolsz erre az alkalomra, akkor a premier előtt feltétlenül avasd fel, és legalább néhány óra erejéig viseld, akár otthon a lakásban, hogy biztosan „összeszokjatok”. Ha pedig jót akarsz magadnak, akkor viszel magaddal váltó cipőt is, biztos, ami biztos alapon.

Első körben ezeket gondoltam a legfontosabbaknak, egy hét múlva hozom a következő ötöst!

Amennyiben úgy érzed, hogy lenne még kérdésed az esküvői öltözékeddel kapcsoltban, vagy jól jönne egy kis támogatás a darabok beszerzésben, akkor ne habozz a segítségemet kérni, az Alba Plaza jóvoltából ingyenesen. További infókért és időpontfoglalásért kattints ide!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek