5 évnél régebbi cikk

Mit tegyél, ha támad a kéz-láb-száj vírus? Itt a nyár, itt a szezonja – Fehérváron is
Fehérvár Médiacentrum fotója
minap.hu
Mit tegyél, ha támad a kéz-láb-száj vírus? Itt a nyár, itt a szezonja – Fehérváron is

A vírus gyermekközösségekben, bölcsődékben, óvodákban okozhat nagyszámú megbetegedést.

Az országban több helyen – ahogy a nyári időszakban szinte minden évben – ismét megjelent a kéz-láb-száj vírus. "A betegség nem bejelentendő fertőző megbetegedés, így számszerű előfordulására vonatkozóan pontos adatok nem állnak rendelkezésünkre." – tájékoztatott a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a székesfehérvári helyzettel kapcsolatosan. Azt is elmondták: maga a vírusfertőzés a legtöbb esetben enyhe lefolyású, 5-7 nap alatt gyógyul, ugyanakkor gyógyszer vagy védőoltás nem létezik ellene.

A betegség általános tünetekkel, hőemelkedéssel, lázzal, étvágytalansággal, levertséggel, bágyadtsággal kezdődik.

Először a szájnyálkahártyán és a nyelven jelennek meg a hólyagok, amelyek fájdalmasak.

Majd ezt követően jelentkeznek a bőrön a mélyen ülő, fájdalmas, viszkető, gyulladásos udvarral körülvett hólyagok, amelyek aztán a kézen, lábon, tenyéren, talpon, boka, térd tájékon, esetenként a fartájon is megjelenhetnek, illetve az érintett területeken a nyirokcsomók megduzzadhatnak. A kéz-láb-száj vírus szerencsére szövődményeket nagyon ritkán okoz, azonban a szájban kialakuló fájdalmas kiütések nehezítik a táplálást, folyadékfogyasztást, amely kiszáradást okozhat, így főleg kisebb gyermekeknél kiemelten fontos a folyamatos folyadékpótlás.

Mi a teendő, ha észleljük a tüneteket?

Mivel fertőző betegségről van szó, így a legfontosabb, hogy a beteg gyermeket ne vigyük közösségbe, illetve forduljunk orvoshoz. Bár sem védőoltás, sem pedig gyógyszer nincsen a vírusfertőzés ellen, a tünetek enyhítése lehetséges, de kizárólag a kezelőorvos utasításai alapján. Fontos a láz- és fájdalomcsillapítás, folyadékpótlás, illetve a szájöblítők, ecsetelők enyhíthetik a kellemetlen tüneteket. Egyes ételek, italok ugyanakkor irritálhatják a szájüregben keletkezett hólyagokat, így kerülni kell a szénsavas italokat, gyümölcsleveket, citrusféléket, fűszeres ételeket. A betegség terjedésének kockázatát a higiénés rendszabályok betartása, gyakori kézmosás jelentősen csökkentheti.

A kéz-láb-száj betegség vírusfertőzést az enterovírusok csoportjába tartozó vírusok okozzák. Az elnevezését a bőrjelenségek típusos megjelenési helyeiről kapta. Elsősorban a kisgyermekeket érinti, de későbbi életkorban is előfordulhat. A vírus székletszennyeződéssel, hólyagtartalom, orr-torokváladék, nyál közvetítésével terjed. Lappangási ideje általában 3-7 nap.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek