5 évnél régebbi cikk

Amikor egy eb döntött a fehérvári Eb-aranyról
Fehérvár Médiacentrum fotójaAmikor egy eb döntött a fehérvári Eb-aranyról

Július 17. és 23. között Székesfehérvár ad otthont az öttusázók Európa-bajnokságának. Figyelem, a lovaglásra lehetőleg ne vigyük házi kedvenceinket, négy éve ugyanis egy eb szó szerint leugatta a dobogóról Kovács Sacit.

Az Alba Volán üdvöskéje remekül teljesített 2014-ben hazai pályán, a kontinenstorna első két száma után éllovasként vághatott neki a lovaglásnak. Meggyőző teljesítménnyel vette az akadályokat, ám a pálya második felében az egyik néző kutyája megugatta ugráshoz készülő lovát, amely láthatóan megzavarodott, ellenszegült, majd verőhibákat is vétett, az addigi éllovas Saci pedig visszaesett a hetedik helyre. A Fehérvár TV alábbi összeállításában 1:26-tól látható is a dráma:

Kovács Sarolta végül akkor a hatodik helyet szerezte meg, de négy év múlva már nem érez keserűséget az akkor történtek miatt.

- Nem tudok rossz szájízzel visszagondolni az akkor történtekre. Persze, bosszantó, jó lett volna hazai közönség előtt, pont Fehérváron dobogóra állni. Nekem ez már megadatott 2010-ben a junior világbajnokságon, illetve 2012-ben szintén a juniorok között Európa-bajnokságon is Fehérváron lettem aranyérmes. 2014-ben, immár felnőtt Eb-n ugye hatodik lettem itt Fehérváron emiatt a kutyás baleset miatt, de már nem gondolok erre rossz szájízzel. Sokat tanultam belőle, rengeteg tapasztalatot szereztem.

Furcsa dolgokat hoz az élet, Saci ugyanis épp a fenti esetnek köszönhetően találkozott Barackkal, a kis mopsz pedig azóta hű társa a mindennapokban.

- Az akkori szövetségi kapitány, Pálvölgyi Miklós a verseny után azt mondta, nagyon büszke rám, hogy a szerencsétlenül záruló lovaglás után így összeszedtem maga a kombináltra, felálltam a padlóról. Meg akart lepni egy kutyussal, olyannal, mint ami megugatott a lovaspályán, de én kisebbet szerettem volna. Így került hozzám Barack, aki egy gyönyörű mopsz és azóta az életem része, elkísér mindenhova, még a tatai edzőtáborokban is ott van velem. Kint lesz majd szurkolni is, ha nem is a lovagláson, de a többi számban biztosan!

A szurkolásra pedig szükség is lesz, hiszen Saci a Világkupa döntője után a duplán hazai pályán is a dobogót célozza meg.

- Nagyon örülök, hogy ismét hazai pályán versenyezhetek, az pedig hab a tortán, hogy Székesfehérváron lesz a kontinenstorna. Három hete volt a Világkupa döntője, ahol második lettem, úgyhogy szerintem jó formában várhatom a fehérvári Eb-t. Oda igazából edzésből mentünk ki, úgyhogy nagy boldogság volt az, hogy odaértem a dobogóra. A Kecskeméti Öttusa Világkupa verseny után volt egy kis pihenő, azóta gyakorlatilag az Eb-re készülünk. Közben pedig lezajlott ugye a Világkupa döntő is, ahova, ahogy mondtam, edzésből mentünk. Nehéz egy szezonon belül több alkalommal formát időzíteni, kettőnél többször szerintem nem is lehet. Most lesz az Eb, szeptemberben majd jön a világbajnokság, azért ez lesz nekünk a két fő verseny, itt kell csúcsformában lenni. Ezen a héten még Tatán gyakoroltunk, az utolsó simításokat végeztük az edzőtáborban, majd otthon, Fehérváron folytatjuk, nekem majd csütörtökön startol el a verseny.

Érdemes lesz majd Sacinak és a többi magyar indulónak szurkolni az Európa-bajnokságon, amely remek programot kínál a nyár fehérvári sporteseményei között. Egyre azonban figyeljünk: ha lehet, négylábú kedvenceink nélkül látogassunk majd el a lovaspályára!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek