5 évnél régebbi cikk

Tizedikek lettek a fehérvári szakácsok a rangos nemzetközi versenyen
Fehérvár Médiacentrum fotója
Csárdás Ferenc
Tizedikek lettek a fehérvári szakácsok a rangos nemzetközi versenyen

Szombaton este a gálavacsorával ért véget a 105 tagország 10 millió gasztronómiai szakemberét tömörítő World Association of Chefs Societes (WorldChefs) világkongresszusa. A Global Chefs Challenge 2018 világdöntőjében a fehérvári Adamek Balázs séf, és segítője Murányi Mercédesz commis a tizedik helyen végzett.

 A világkongresszuson a 2017-es kontinentális régiódöntőkön legjobban szerepelt szakács- és cukrászcsapatok mérték össze tudásukat. A megmérettetésen volt kikért szorítani, hiszen a felnőtt szakácsok között ott volt a fehérvári Adamek Balázs séf és Murányi Mercédesz commis (felkészítőjük Volenter István), a cukrászok között pedig szintén képviselték versenyzők a magyar színeket: Maczák Anna séf és Marosi Mónika commis (trénerük Györgyicsek Péter).

Pénteken Balázs és Mercédesz versenyeztek és készítették el 4 fogásos versenymenüjüket – vegetáriánus előétel, meleg előétel, főétel és desszert – a világszövetség által meghatározott fő alapanyagokra építve, melyben szerepelt a holland borjú nyelv és hátszín, a Kaluga kaviár, a csokoládé és a tea is többek között. A kihívás igen nagy volt, hiszen húszan indultak a Global Chef címért, közöttük az igen erős északi országok.

Szombaton Anna és Mónika következett. Nekik nyolc órájuk volt arra, hogy a tányérdesszertet, a tortát és a díszmunkát elkészítsék és tálalják, melynek témája a „Truly Asia” volt. Az 1,2 méter magas csokiszobrukon így ázsiai motívumok kaptak helyet: elefántormány, ázsiai márványkő, kínai templom, indiai Buddha, maláj oroszlánfej és egy japán legyező. Az ő feladatuk sem volt könnyű, hiszen itt a tíz döntősnek közel a fele ázsiai volt, akik hihetetlenül formálják a cukrász artisztikát az elmúlt években, és igazi vezérekké váltak a világban.

Az eredményeket a gálavacsorán hirdette ki a zsűri a kongresszus közel 1000 delegáltja előtt. A cukrászok versenyét Szingapúr nyerte Malajzia és Olaszország előtt, a szakácsok között pedig taroltak a skandinávok: Svédország győzött Finnország és Norvégia előtt.

Mindkét kategóriában kiválóan szerepeltek a magyar versenyzők, hiszen szakácsaink a 10. helyen végeztek egy olyan mezőnyben, ahol a 6-12. helyezett csapatok között csak minimális különbségek voltak.

Maczák Anna és Marosi Mónika cukrászok pedig a 7. helyen végeztek, ami igazán kiemelkedő, látva az ázsiaiak túlsúlyát a döntőben. A versenyt és a gálavacsorát is megtisztelte jelenlétével Malajzia magyar nagykövete, aki a helyszínen szurkolt a hazai versenyzőkért, és az eredményhirdetésen csatlakozott is a csapathoz.

Forrás: Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek