5 évnél régebbi cikk

A nagy dilemma: kell-e okosóra?
Fehérvár Médiacentrum fotójaA nagy dilemma: kell-e okosóra?

Így nyaralás idején sokan vagyunk úgy, hogy strandolás közepette nem szívesen visszük magunkkal az okostelót, de azért bizsereg bennünk a vágy, hogy ott is online lehessünk. Ezzel magam is így vagyok, és a kérdés annál vehemensebben tör elő belőlem, minél többször látom, hogy már a strandon is kezdi kiszorítani az újságot és a könyvet az okostelefon.

Na nem mintha megszállott net függő lennék, de azért valljuk be őszintén, hogy világunk erősen afelé halad, hogy már a vécén ülve is chatelünk. Persze nyilván ez nem jelenti azt, hogy ez a követendő példa. Azonban kétségtelen tény, hogy a gyártók mindent elkövetnek, hogy a tendencia ez legyen. A strandos élményekre visszatérve, pont azt figyeltem meg, hogy jellemzően a kevésbé drágább okostelókat hurcolják többen magukkal a vízpartra, míg a felsőkategóriát képező - nem ritkán százezer forint fölé kúszó - készülékeket inkább féltik és kevésbé villognak velük. Ezt is megértem. Én magam is jobban féltem a telefonom, mintsem, hogy a strandon villogjak vele. De akkor létezhet-e közbenső megoldás?

Az okosóra lehet az okostelefon kistesója?

Tobzódok az élményekben, és az elmúlt pár hétben volt szerencsém egészen közeli élményeket szereznem okosóra tekintetében. Maga az alapkérdés is innen származik, és a dilemma nem kicsi bennem. Alapjában nyilván megállapítható és le is szögezném, hogy még a rettentően “elonlineosodott” világunkban is van élet a hagyományos órákkal is.

Abszolút nem érzem magam kevesebbnek, hogy az én kezemen még csak Seiko ketyeg, de látva a konkurens rettentően sok kényelmi funkcióját, mellyel gazdáját kényezteti, bennem is fellángolt valami. És persze tudom, nem kell mindig a tömeget majmolni, de amikor szembesül vele az ember, hogy az a korábban parasztvakítónak titulált okosóra mennyi hasznos funkcióval is bír, akkor kicsit már formálódik az ember véleménye.

Az okosórák egyik fő erénye, hogy kijelzőjük segítségével a számlap saját egyéniségünkre szabható. De akár alkalomhoz, hangulatunkhoz illően bármikor letölthetünk egy újabb dizájnt.

És akkor egyszer csak megindul az ember és elkezd gondolkodni, hogy ha egyszer venne egy ilyen kütyüt, akkor milyet is és mennyiért is? Nos, a felhozatal nem kicsi. Mondhatni hatalmas, és az áruk is hasonlóan széles skálán mozog. Onnan érdemes indulnunk, hogy okoskarkötőt vagy okosórát szeretnénk-e.

Az okoskarkötő jellemzően fitnesz funkciókban domborít és okostelefonnal bluetoothon szinkronizálva egy sor hasznos, edzéssel és egészséggel kapcsolatos adat szinkronizálható át a hozzá tartozó okostelefonra letölthető különféle alkalmazásba. Egyes újabb modellek kiegészítő funkciója lehet, hogy már a telefonon megjelenő bizonyos értesítéseket is meg tudja jeleníteni. Az okosóra azonban ennél sokkal többet ígér. Természetesen az okoskarkötő összes funkcióját hozza, azonban megjelenésében és funkciójában a fitness karkötőt messze lekörözi.

Pár éve, mikor megjelentek az első okosórák, még nagyon kezdetlegesek voltak. Napjainkban persze már ott tartanak a gyártók, hogy egy-egy szebb darabról már csak egészen közelről tudjuk megállapítani, hogy okosórával van dolgunk. Sőt, a dizájn már nem csak hagyományos fém szíjjal, hanem minőségi bőrszíjjal is kiegészül. Míg korábban az Apple Watchot már messziről kiszúrhattuk viselője kezén, addig napjainkban már ezek az órák egyáltalán nem hivalkodóak. Sőt, a komolyabb darabok számlapját - köszönhetően a rajta található OLED kijelzőnek - már nem csak egyéniségünknek megfelelően, hanem egyenesen egy-egy alkalomhoz illően is beállíthatjuk. A funkciók tárháza pedig szinte határtalan:

  • tevékenységeink nyomon követése és megosztása, hogy naprakészek legyünk
  • edzés mérése beépített sportalkalmazásokkal (lépésszámláló, gyorsulásmérő, idő-távolság-sebesség-elégetett kalória mérése), hogy kövessük aktivitásunkat
  • egészségünk figyelése, megőrzése (pulzusszám mérése, víz- és koffeinbevitel, időzített motivációs üzenetek időzítése), hogy fittek maradjunk
  • mindig kapcsolatban maradni, értesítések (telefonhívások, közösségi média értesítések, egyéb alkalmazások közlendői) jelzése, fogadása, megválaszolása
  • GPS, időjárás, viharjelzés
  • zenelejátszás
  • NFC segítségével fizetési funkciók
  • szelfi készítésnél exponálás
  • telefon megkeresése lakáson belül

Végignézve a funkciókat, melyek sora talán nem is teljes, egyértelműen kijelenthető, hogy van az a helyzet, melyben egy jobb okosóra simán kiváltja az okostelefont. És ez az a pont, ahol azt mondom, hogy van az az okosóra - ha még vízálló is (és van ilyen bőven - amely egy strandolás alkalmával simán kiváltja az okostelefont.

 

A futurisztikusabb Apple okosóra és a konvencionálisabb Samsung, Huawei, LG vonal, mely sokat tett az okosórák térhódításáért.

Én persze nem csak a funkciókat keresgéltem a neten, hanem igyekeztem magamnak elfogadható árkategóriát is keresni. Ha szigorúan az alap funkcióknál maradunk és még a dizájn sem annyira fontos, akkor a kevésbé ismert márkákból már tízezer forint körül is csemegézhetünk. Igaz, ezektől azért sokat ne várjunk. A felső kategória ára nyilván a csillagos eget verdesi, főleg, hogy az elmúlt egy-két évben a klasszikus nagy óramárkák (TAG Heuer, Longines, Seiko) is megjelentek a piacon az elektronikában már ismert márkák mellett.

De ha maradunk a kütyümárkák világában, akkor említésre érdemes a Apple Watch, a Samsung Gear S szériája, a Huawei W szériája, az LG és a Xiaomi. Az áruk is ebben a sorrendben kezd csökkenni, miközben a funkciók és a minőség egyáltalán nem. Nyilván az mindenkinek a saját döntése, hogy melyiket választja, de én talán a Samsung Gear S3-t találtam itthon ár-érték tekintetében a legjobb vételnek, melyet már 80.000 forint magasságában beszerezhetünk. Azonban, ha megelégszünk a sportosabb kivitellel is és nem ragaszkodunk a klasszikus dizájnhoz, akkor a Xiaomi Amazefitet már 40.000 forintért a kezünkre csattinthatjuk.

Az én személyes kedvencem a Huawei W2. Igaz, ennek az ára bőven hat számjegyű, azonban az internet adta lehetőségeket kihasználva és kutakodva az eBay és az Amazon világában, akár már 55.000 forintért is beszerezhető.

Összességében elmondhatom, hogy az előítélet, mely bennem folyton ott lappangott az okosórák tekintetében, kezd elillanni. Ehhez nyilván kellett, hogy személyes közelségben is érezzem egy ilyen kütyü előnyeit, valamint kellett az is, hogy a gyártók eljussanak arra a szintre, hogy ne úgy nézzen ki a kezemen az óra, mintha a Star Trekből vettem volna le Tuvok kezéről.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek