5 évnél régebbi cikk

Egy kanál cukros vízzel nem menthetjük meg a méheket
Fehérvár Médiacentrum fotója
en.wikipedia.org
Egy kanál cukros vízzel nem menthetjük meg a méheket

Fejér megyei méhészeteket is érintett az egyelőre megmagyarázhatatlan országos szintű méhpusztulás. Szabadi Péter, sárkeresztesi méhész szerint a baj oka nem az, hogy nincs mit enniük a méheknek.

Az MTI múlt heti hírei szerint több mint háromszáz magyar méhészetből jelentettek ismeretlen eredetű méhpusztulást az elmúlt hetekben. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke, Bross Péter az M1 hírcsatornán július 13-án felsorolta a megmagyarázhatatlan méhpusztulással érintett megyéket, köztük Fejér megyét is.

Megkérdeztünk egy megyei méhészt, szerinte mi lehet az oka a jelenségnek és mit lehet tenni.

„Nem derült még ki egyértelműen, hogy mitől van a probléma, az Országos Magyar Méhész Egyesület és a Nébih karöltve próbálnak végére járni az okoknak, több irányban elindult a kutatás – tudtuk meg  Szabadi Pétertől. - Szerintem valószínűsíthető, hogy növényvédő szerekkel van összefüggésben a dolog. Nem azért, mert a gazdák helytelenül használták volna, az előírásoknak nyilván eleget tettek. De összességében az egész mezőgazdaságban tavasztól őszig fokozott mértékű a vegyszerhasználat. És lehet, hogy külön-külön nem jelent problémát a méhnek egy gombaölő szer és például egy rovarölő szer, de az együttes használata, vagy az, ha röptében mindenhol, amerre jár, kap egy picit belőle, azt már nem bírja ki.”

Szabadi Péter elmondta, hogy az ő sárkeresztesi méhészetük nem észlelte egyébként a méhpusztulással kapcsolatos problémát, de például tíz-húsz kilométerrel odébb, más kollégái már igen. Ezért is függhet szerinte attól, hogy az adott területen mennyi vegyszert használtak.

A neten mostanában futótűzként terjed az a tanács, mely szerint sokat tehetünk a méhekért, ha minden nap kiteszünk a kertünkbe egy kanál cukros vizet. A szakember azonban lehűtötte a kedélyeket. „A jószándék persze értékelendő, de itt nem az a baj, hogy a méheknek nincs mit enniük – hívta fel a figyelmet Szabadi Péter. – Nagyon-nagy problémát jelentene nyilván a világban, ha a méhek tömegesen pusztulni kezdenének. Azt mindenki megérezné. Hiszen az élelmiszerünk több mint hetven százaléka a rovarbeporzástól függ – ez mind eltűnne, ha nem lenne megfelelő rovarmennyiség.”

De ahogy az OMME elnöke is elmondta az M1 adásában, a méhcsaládok regenerálása elsősorban a méhészek feladata, akik ezt szakszerűen tudják elvégezni, életképes egyedeket nevelve.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek