5 évnél régebbi cikk

Most már nemcsak a szomszédot jelentheted fel! Itt a hulladék, szag és zaj bejelentés
Fehérvár Médiacentrum fotójaMost már nemcsak a szomszédot jelentheted fel! Itt a hulladék, szag és zaj bejelentés

Manapság egyre divatosabb a szomszédunkat minden apróság miatt bemószerolni a hatóságoknál. Az indokolatlan bejelentéseket úgy néz ki, végre felválthatja valami sokkal értékesebb és környezettudatosabb, aminek a bosszúvágyunk kiteljesülésén kívül még haszna is van. Hogy miről is beszélek? Hát a hulladék, szag és zaj bejelentésről. Inkább ezt nyomkodjátok.

Már rögtön az elején kiemelném, hogy akinek nem inge, ne vegye magára, de a magyar emberek szeretik beleütni úgy mindenbe az orrukat. Azt tapasztalom, hogy minden egyes szituban a mély elmélkedés, a nagy hallgatás és a hibát saját magukban való keresés helyett mindinkább a másik emberrel foglalkoznak, és ennek a jó magyar szokásnak a legtermészetesebb áldozata (ismerem, de mégsem, meg amúgy is, miért lakik mellettem?) ki is lehetne más, mint a szomszéd. Ugye, a szomszéd fűje mindig zöldebb vagy dögöljön meg a szomszéd lova ismerős lehet.

via GIPHY

A jó szomszédi iszony elengedhetetlen kelléke az örökös viszálykodás, a másik orra alá dörgölés és a feljelentgetés, amelyek olyan bagatell dolgokból születnek, mint a lelógó virágok, az átlógó fa, na, meg a hangos a kutya, hangos a porszívó, hangos a levegővétel, hangos az anyád mondatokból, de még lehetne sorolni.

Persze én nem szólok, amikor a szomszédok hangosan élik a nemi életüket, ölik egymást vagy füst borítja be az egész házat, netalántán a legkisebb lurkó torkaszakadtából ordít hajnalok hajnalától kezdve egész nap. De én már csak ilyen vagyok. 

Az ilyen problémás esetek békésebb és környezettudatosabb megoldására jött létre egy pöpec kis oldal, amelyen bejelentést tehetsz minden esetben, ha a környezetedben zaj-, szag- vagy hulladék-ártalmat látsz, érzel, illetve tapasztalsz. Az EnviroMind néven futó online felület Fenntarthatósági Pilot Projektjén belül bárki, bárhonnan bejelenthet ilyen problémákat. Hogy ebben mi a pláne? Az észrevételek a hatóságokhoz is eljutnak, így azok hatékonyabban találnak rá az ilyen jellegű hatásokra. 

Tényleg érdemes ránézni az oldalra, ugyanis eléggé hasznos és emellett még igényes is. Ha pedig kicsit is környezettudatos vagy, pár kattintással tehetsz a városodért, az országért és a bolygóért. És még szomszéddal sem kell hajba kapnod és rommá tárcsáznod a 107-et. Ugye, hogy megéri?

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek