5 évnél régebbi cikk

A kávé a hosszú élet titka?
Fehérvár Médiacentrum fotójaA kávé a hosszú élet titka?

Mondjuk ezt mi, megrögzött kávéfogyasztók már eddig is sejtettük, de most egy hivatalos kutatás is alátámasztotta a tényt.

A JAMA Internal Medicine nevű folyóiratban megjelent kutatáshoz félmillió 38 és 74 év közötti ember kávézási szokásaira vonatkozó adatait használták fel. Az eredmények szerint a kávéfogyasztók nemcsak hogy átlagosan tovább élnek, mint a kávét nem fogyasztók, de azok az emberek, akik sok kávét isznak, tovább élnek, mint azok, akik keveset vagy ritkán kávéznak. Fontos hangsúlyozni, hogy a kutatás összefüggést mutatott ki, nem pedig ok-okozati kapcsolatot.

A kutatás szerint szinte minden szintű és típusú kávéfogyasztásnak vannak pozitív hatásai a hosszú életre nézve. Azoknál, aki napi egy csésze kávét isznak, 8 százalékkal csökken az idő előtti halál esélye, és ez az arány tovább javul az elfogyasztott kávé mennyiségének a növekedésével, 16 százalék lesz például azoknál, akik napi hat csészével isznak, majd 14 százalékra esik vissza azoknál, akik nyolc, vagy ennél több csészével fogyasztanak.

A hír megnyugtató lehet azoknak, akik eddig azért nem mertek két-három csészénél többet inni, mert tartottak a negatív hatásoktól. Ha valakit túlságosan is felpörgetne a kávé, annak a kutatók szerint jó választás lehet a koffeinmentes változat, ugyanis ez is hozza a legtöbb pozitív hatást a hosszú élet bebiztosítására vonatkozóan.

Annyit azért tegyünk hozzá, hogy a terhesség alatt nem javasolt a kávéfogyasztás, mivel a magzat nem képes feldolgozni a koffeint. Nem árt tudni azt sem, hogy a hozzáadott cukor és tejszín gyakorlatilag lenullázza a kávé jótékony hatásait.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek