2018. október 17. szerda Hedvig
Menü

Szergej és Nohab Székesfehérváron - nosztalgia hétvégét hirdetett a MÁV

Szergej és Nohab Székesfehérváron - nosztalgia hétvégét hirdetett a MÁV
(Fotó: wikimedia.org)

Igazi csemegével várja hétvégén a MÁV a vasútbarátokat: Nohab és Szergej mozdonyokkal közlekedtetnek majd vonatokat Székesfehérvár és Tapolca között. Mutatjuk a menetrendet.

Rendre megjelenik a közösségi médiában, ha egy Szergej vagy Nohab mozdony érkezik a székesfehérvári vasútállomásra. A nosztalgiamozdonyoknak nem méltatlanul van ekkora kultusza, és talán nemcsak a vasútbarátok körében. 

A magyar közösségi közlekedés kultikus járművei hétvégén pedig újra szolgálatba állnak. Július 28-án és 29-én a MÁV-START Zrt. és a MÁV Nosztalgia Kft. nosztalgia hétvégével várja a vasútbarátokat, és Nohab, valamint Szergej mozdonyokkal közlekedtetnek közforgalmú vonatokat Székesfehérvár és Tapolca között

Nohab mozdonyból a MÁV összesen 20 darabot vásárolt. Annak ellenére, hogy a Nohab gyár készen állt volna további járművek gyártására és leszállítására, a politikai körülmények nem tették lehetővé a beszerzésüket. A szovjet vezetés ugyanis nagyon rossz szemmel nézte, hogy egy semleges ország elragadja tőlük egy szövetségesük piacát, ezért a magyar államnak 25 mozdony árát kellett kifizetnie, pedig csak 20 mozdonyt kapott. A MÁV ezt követően a szovjet gyártmányú MÁV M62 sorozatszámú "Szergej" vásárlása mellett kényszerült dönteni. - forrás: Wikipédia.

A menetrend így alakul majd:

Nohab mozdony – 618 001 (M61 001)

A MÁV Nosztalgia gyári festésű Nohab mozdonyát két Tekergő gyorsvonat élén lehet majd látni. A 1972-es számú gyorsvonat 8 órakor indul Budapest-Déli pályaudvarról villany vontatással, majd Székesfehérváron kerül sor a mozdonycserére. A Nohab vontatású szerelvény innen 9 órakor indul tovább a Balaton északi partján át Tapolcára, ahova 11:19-kor fog megérkezni.

Visszafelé a 16906-os számú záhonyi Tekergő gyorsvonat élén fog jönni a Nohab, ami 12:38-kor indul Tapolcáról. A vonat 14:57-re érkezik Székesfehérvár állomásra, ahonnan villamos vontatással közlekedik tovább Budapesten át Záhony felé.

Szergej mozdony – 628 001 (M62 001)

A MÁV-START gyári festésű Szergej mozdonya szintén Tekergő gyorsvonatokat fog vontatni. A 16907-es számú Tekergő gyorsvonat 12:48-ra érkezik Budapesten át Záhony felől Székesfehérvár állomásra, a villanymozdony itt lesz lecserélve a Szergejre. A vonat 15:19-re érkezik Tapolca állomásra.

A 1973-as számú Tekergő gyorsvonat 16:38-kor indul vissza a főváros felé, amelyet szintén Székesfehérvár állomásig fog Szergej mozdony vontatni. Ide 18:57-kor érkezik, majd villamos vonatással 19:09-kor indul tovább Budapest-Déli pályaudvarra, ahova 19:59-kor érkezik.

Szergej mozdony – 628 194 (M62 194)

A MÁV-START klasszikus fényezésű Szergej mozdonya Kék Hullám sebesvonatokat fog továbbítani. A szerelvény kiegészül a MÁV Nosztalgia villamos fűtőkocsijával, amelyre azért van szükség, hogy a kocsik energiaellátása az erre nem alkalmas mozdony ellenére is biztosított legyen, így többek között megfelelően működjön a légkondicionáló berendezés az InterCity kocsiban.

A Szergej hajnalban 4:29-kor indul Székesfehérvárról Tapolcára a 9710-es számú személyvonat élén, ami 7:03-ra ér Tapolcára. Innen 7:40-kor indul vissza a 19707-es számú Kék Hullám sebesvonattal, amely 10 órára ér Székesfehérvár állomásra. A sebesvonat villamos vontatással folytatja útját Budapest felé, a Szergej pedig a főváros felől érkező, Székesfehérvárról 11:57-kor továbbinduló 19794-es számú Kék Hullám sebesvonattal indul vissza Tapolcára, ahova 14:22-kor érkezik. Ezt követően a 15:40-kor induló 19703-as Kék Hullám sebesvonatot vontatja Székesfehérvár állomásig, ahova 18 órakor érkezik. A vonat villamos vontatással 18:12-kor indul tovább a főváros felé, és 18:59-kor érkezik a Déli pályaudvarra.

(forrás: mavcsoport.hu)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Sóstói stadion - a környéken lakók láthatták először belülről is
  Sóstói stadion - a környéken lakók láthatták először belülről is
 • Jól halad a munka a földeken
  Jól halad a munka a földeken
 • Kevesebben tartoznak a NAV-nak
  Kevesebben tartoznak a NAV-nak
 • Támogatják a külhoni családsegítőket
  Támogatják a külhoni családsegítőket

A hét embere

 • Egyszerűsített támogatás a civileknek
  Egyszerűsített támogatás a civileknek
 • Drámaian zsugorodnak a svájci gleccserek
  Drámaian zsugorodnak a svájci gleccserek
 • Az uniós élelmiszerek mellett kampányolnak
  Az uniós élelmiszerek mellett kampányolnak
 • Sikeres a roncsautóprogram Romániában
  Sikeres a roncsautóprogram Romániában
 • Brexit - konkrét javaslatokat várnak a brit kormányfőtől
  Brexit - konkrét javaslatokat várnak a brit kormányfőtől
 • 7-es cikk - kész tisztázni a vádakat a kormány
  7-es cikk - kész tisztázni a vádakat a kormány
 • Felvételi - már lehet jelentkezni a keresztféléves képzésekre
  Felvételi - már lehet jelentkezni a keresztféléves képzésekre
 • Junior Prima Díj - a legjobb színészeket díjazták
  Junior Prima Díj - a legjobb színészeket díjazták

Eseménynaptár

 • Élet Mentő Pont - kampányolnak a mentők
  Élet Mentő Pont - kampányolnak a mentők
 • Újabb uniós csúcs Brüsszelben
  Újabb uniós csúcs Brüsszelben
 • Új varroda nyitotta meg kapuit Móron
  Új varroda nyitotta meg kapuit Móron
 • Orbán - a turizmus a legsikeresebb ágazat
  Orbán - a turizmus a legsikeresebb ágazat