5 évnél régebbi cikk

Ijesztően sok a darázs idén
Fehérvár Médiacentrum fotója
pecsma.hu
Ijesztően sok a darázs idén

Egyre több gondot okoznak a nemkívánatos helyekre beköltöző méhek, darazsak - a szakértők szerint is egyre gyakoribb a darázsinvázió. A méhek befogásához, illetve a darazsak irtásához mindig kérjük szakember segítségét!

Még nincs egy hete, hogy két embert is kórházba kellett szállítani darázstámadás miatt Debrecenben, de Antal István székesfehérvári méhészmestert is rendszeresen riasztják darázsfészkek miatt. A szakember úgy látja, gyakoribb az invázió, és az állatoknak az enyhe tél is kedvezett.

Legutóbb közel 1000 lódarázs lakhelyéül szolgáló fészekhez riasztották, ráadásul a lódarazsak a legveszélyesebbek, hiszen méretükből adódóan nagyobb dózisú mérget képesek egyetlen szúrással befecskendezni. 

A szakemberek arra azonban felhívják a figyelmet, ha nagyobb darázsfészket találunk, ne piszkáljuk, ne kezdjük el házi praktikákkal kiírtani őket, mert abból könnyen tragédia lehet. A katasztrófavédelem elsősorban azt ajánlja, hogy az Országos Magyar Méhészeti Egyesület honlapját keressék fel, az oldalon pedig megtalálható azoknak a méhészeknek az aktualizált listája, akik vállalnak méhrajbefogást, darázsirtást. Városunkban a Fehérvári Önkéntes Tűzoltó Egyesületet is hívhatjuk.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek