5 évnél régebbi cikk

Mit biztosítson a munkáltató hőségriadó idején?
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Mit biztosítson a munkáltató hőségriadó idején?

Kánikulában extra pihenőidőt, védőitalt, szabadtéri munkavégzés esetén pedig a fényvédelemhez szükséges eszközöket is biztosítania kell a munkáltatóknak.

Munkahelyi feladatainkat a forró nyári napon is el kell látnunk, azonban nem mindegy, milyen körülmények között. Kánikula idején nehezebben koncentrálunk, hamarabb elfáradunk, könnyebben rosszul lehetünk. Akár a szabadba, akár zárt épületbe szólít azonban a kötelesség, a munkáltatóknak a munkavédelmi jogszabályok értelmében biztosítaniuk kell a megfelelő körülményeket, hogy munkaképes állapotban maradhassunk.

A korrigált effektív hőmérséklet 24 Celsius fok feletti értéke esetén lépnek életbe a hőségriadó idején érvényes intézkedések. Ez a bonyolult meghatározás nem a levegő tényleges hőfokát takarja (utóbbi ennél az értéknél már jóval harminc fok felett járhat), hanem a hőérzetet, amely múlhat a levegő páratartalmán, különféle műszerekkel érzékelhető áramlási sebességén. Nehéz tehát pontosan meghatározni, mikor is kötelező a munkáltatónak például extra pihenőidőt kiadni a kánikula miatt.

Védőital és több pihenés jár

Amennyiben az említett határértéket meghaladja a hőmérséklet, fél óránként védőitalt kell biztosítania a munkáltatónak a dolgozók számára. Ez lehet tizennégy-tizenhat Celsius fokos ivóvíz, illetve ezzel azonos hőmérsékletű alkoholmentes, ízesített ital: lehetőleg édesítőszerrel édesített, de legfeljebb négy százalékos cukortartalmú folyadék.

A pihenőidőt pedig ugyanezen hőmérsékleti feltételek esetén óránként legalább öt, legfeljebb tíz percben kell biztosítani. (A rendes munkaközi szüneteken felül!)

Akik a szabadban dolgoznak

Nekik természetesen a napszúrást kell elsősorban elkerülniük. Szabadtéri munkavégzés esetén a munkáltatónak a korábban említett plusz szünetek és a folyadék mellett az UV sugárzással szembeni védelmet is biztosítania kell – legyen szó fényvédőkrémről vagy fejfedőkről. Ideális esetben persze jó lenne, ha kánikula idején senkinek sem kéne a déli órákban a tűző napon dolgoznia. Adott esetben a munkáltató törekedhet arra, hogy ezt lehetővé tegye. Jogszabály azonban jelenleg nem kötelezi erre.

Tipp
Természetesen bármennyire is betartja a munkáltató a hőségriadó idején érvényes szabályokat, a saját közérzetünkre elsősorban mi magunk vigyázhatunk. Kerüljük a tűző napot és a fokozott fizikai terhelést, fogyasszunk elegendő folyadékot, és gondoskodjunk a megfelelő fényvédelemről is a szabadban. További hasznos tippeket olvashatnak a forróság idején végzett hatékonyabb munkavégzéshez a Hogyan vészeljük át a kánikulát? című cikkünkben.


Forrás: A Munka törvénykönyve

 További ajánlatok:
www.metal.videoton.hu
www.kdriu.hu
www.dekra-akademie.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek