5 évnél régebbi cikk

Augusztus 11-től látogatható az Északi-tó környéke a Sóstó Természetvédelmi Területen
Fehérvár Médiacentrum fotója
Molnár Artúr
Augusztus 11-től látogatható az Északi-tó környéke a Sóstó Természetvédelmi Területen

Bár teljesen még nem zárult le a folyamat, a Sóstó Természetvédelmi Terület Rehabilitációs Program keretében a fejlesztések jelentős része elkészült. Augusztus 11-től az Északi-tó és környéke már látogatható.

Rövidesen véget ér a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja. A helyi és országos védettséget is élvező, több mint 200 hektáros terület megmentése, és ökológiai szemléletű rehabilitációja több mint 700 millió forintos kormányzati forrásból valósul meg. A fertős jellegű 218 hektáros terület Székesfehérvár legnagyobb egybefüggő zöldfelülete, helyi és országos védettséget is élvez.

Augusztus 11-től, szombattól a nagyközönség előtt is megnyílik az Északi-tó körüli terület. A fa bürühidak felújításával és újak építésével teljesen körüljárhatóvá vált az Északi-tó. Az 500 m² alapterületű stégről remek kilátás nyílik a tó élővilágára is. Az eddig elvégzett munkákról dr. Cser-Palkovics András polgármester adott tájékoztatást: A mederkotrás során az Északi-tóban mintegy 65 ezer m³ iszapot mozgattak meg, amiből főként költőszigeteket alakítottak ki a színes madárvilág számára. A mederkotrás mellett a munka egyik legfontosabb eleme a vízpótlás biztosítása volt, amit a szakemberek a Basa-árok folyásirányának megváltoztatásával, valamint tisztított szennyvíz bevezetésével oldottak meg. A kivitelező egy utótisztító műtárgy beépítésével csökkentette le a szennyvíztisztító telepből érkező tisztított szennyvíz foszfortartalmát, így vált alkalmassá az élővízbe vezetéshez, amit egy 5,5 km hosszú nyomóvezetékkel oldottak meg. A tisztított szennyvíz havi 18 ezer köbméternyi. A beépített olajfogókon keresztül, a stadion parkolóiból érkező, szűrt csapadékvíz is ideérkezik.

Az Északi-tó vízszintje még nincs az üzemi magasságban, hiszen a nyári meleg miatt is kevesebb víz érkezik a vízgyűjtő területekről, valamint a hídépítés miatt a tavasz végén nem lehetett pótolni. Mint ahogy a nemrégiben megújult Csónakázó-tónál, úgy a mederkotrást, helyreállítást követően az Északi-tónál is tapasztalható a fonalas algák és zöldmoszatok megjelenése. A Városgondnokság speciális hínár- és nádvágó géppel végzi majd el a beavatkozást. A természetnek időt adva, várhatóan hamarosan teljesen helyreáll az ökoszisztéma. Haltelepítés az őszi- tavaszi időszakban várható, őshonos halfajok kerülnek a tóba. A tavon azonban tilos lesz horgászni.

Az újdonságok között említette Mészáros Attila alpolgármester, hogy a régi, korhadt táblák helyére új, interaktív útbaigazító és tájékoztatók kerültek. A táblák - napjaink egyre népszerűbb építő és burkoló anyagából - corten acélból készültek. Az időjárásálló acél a felületén kialakuló rozsdarétegnek köszönheti különleges megjelenését. A környezeti hatások (eső, szennyezett levegő) miatt kialakuló patinaréteg nem csak különleges esztétikai élményt nyújt, de a további korróziótól is megvédi a fémet. A Gáspár Attila réten, a tanösvény szakaszain természethez kötődő játékokat helyeztek ki.

A természetvédelmi területet immár öt helyről lehet megközelíteni. Az autóval, valamint a busszal érkező kirándulók, csoportok a Sóstó közben tehetik le gépjárműveiket. A Szárcsa közből nyíló parkolóban összességében 87 autó, valamint 13 busz várakozására alkalmas a parkolót alakítottak ki. A zöldterület a Szent Kristóf Ház mellett és a Csőszház utca felől is megközelíthető. Még folynak a fejlesztések a Keleti kapu mellett, ahol a játszótér és a faház is van. Itt helyet kap majd a Vadmadárkórház és egy új közösségi ház, amelyek kivitelezési közbeszerzése folyamatban van. A kívül-belül megújuló Zöldtanyán is folyamatban vannak a külső és belső átalakítások.

A jelentős beruházás keretében lehetőség nyílik egy látogatóközpont kialakítására. Mivel nem szerették volna új épületekkel terhelni a természetvédelmi területet, ezért született meg a döntés, hogy a Sóstói Stadion déli oldalában, a lelátók alatt kap helyet ez a központ, amely a stadion átadásával együtt nyílik meg. A műszaki átadás-átvétel, illetve a vízjogi engedély megszerzését követően helyezik üzembe az Északi-tó melletti párakaput és ivóvíz kutat. A Sóstó északi része, illetve a stadion déli oldala egy összekapcsolt rendszer lesz majd a jövőben, itt már kialakították a játszóteret és a fitnesz parkot, mivel azonban a stadion területe még munkaterület, így ez egyelőre le van zárva, biztonsági okok miatt nem használható.

A természetvédelmi terület megmentése érdekében végzett rehabilitációnak köszönhetően gazdagabb lett az élővilág. Bár legalább egy-két évre szükség van, mire beáll az ökoszisztéma, már most látszik, hogy a fertős jellegű, sokszínű vidéket, a nyílt vízfelületekkel, a tocsogós mocsarakkal és az új költőszigetekkel kedvelik a madarak. Mindennapjaikat a megújult két madárlesről, a Kócsag és Bíbic toronyból is megfigyelhetik a kirándulók.

Forrás: ÖKK

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek