2018. szeptember 22. szombat Móric
Menü

Székesfehérváron is megjelent Momo, a rémlény, aki halálba akarja kergetni a gyerekeket

Székesfehérváron is megjelent Momo, a rémlény, aki halálba akarja kergetni a gyerekeket
Székesfehérváron is riogat! (Fotó: tomsguide.com)

Sajnos a székesfehérvári gyerekekig is elért Momo, az Internet legújabb és életveszélyes rémlénye, aki már öngyilkosságért is felelős.

Ahogy hétfői cikkünkben is írtuk, az Internet megint a gyerekeket vette célba. Úgy tűnik, hogy meglehetősen hatásosan, hiszen egy ismerős székesfehérvári anyuka arra hívta fel a figyelmet a Facebookon, hogy 12 éves kisfiát sajnos megtalálta Momo. Az Internet legújabb torzszüleménye öncsonkításig és öngyilkosságig hajszolja a gyerekeket utasításaival.

"Kedves Szülőtársak! Az internet egyik újabb réme immár hozzánk is elért. Ez a momo (szándékosan kisbetűvel) megtalálta az én gyermekemet is. Én örülök, hogy olyan bizalmas viszonyban vagyunk, hogy azonnal szólt, mi történt, és bár 12 éves nagyfiú, rendesen felzaklatta. Sokat kellett és kell is vele(velük) beszélgetni mire megnyugodott, elfogadta nem valós, ami az üzenetben áll. Amíg ez a neten keringő, gyerekek rémisztgetését szolgáló szörnyűség kering, arra kérnék mindenkit, beszéljen erről a gyermekével, gyermekeivel. Hihetetlen, milyen lelki sérülést tud okozni a légből kapott fenyegetéseivel. Most ott kell lennünk a porontyaink mellett és segíteni megakadályozni, hogy korunk fertője még nagyobb károkat okozzon. Biztos, nem a teljes tiltás az, ami segít, hanem ha beszélgetünk velük, hiszen még éretlenek, bizonytalanok a világ dolgai felől. Nekünk kell segítenünk abban, hogy ezeket az ingereket a helyükön kezeljék. Mellesleg a gyermekem nem Facebookozik, társai küldik neki a továbbított üzeneteket. Fogjunk össze ez ellen a jelenség ellen, hogy ne okozzon több kárt, félelmet, szorongást gyermekeinkben! Beszéljetek velük, hadd legyen bizalmuk a világ, az emberek, a felnőttek és főleg saját maguk felé. Köszönöm, hogy meghallgattatok" - áll az édesanya üzenetében, aki gyermekekkel foglalkozó szakemberként pontosan tudja, mennyire fontos a kommunikáció, hogy a kicsik ne maradjanak egyedül ilyen helyzetben.

Momo teljes alakja (Fotó: trome.pe)
Momo teljes alakja (Fotó: trome.pe)

Ráadásul a probléma nem egyedi, azóta több székesfehérvári szülő is jelezte, hogy az ő gyermekét is betámadta Momo, aki eredetileg a WhatsAppon keresztül küldte üzeneteit, de mostanra már Facebookon, és egyes források szerint pedig YouTube-on is támad. Üzeneteiben arra próbálja a gyerekeket és tinédzseket rávenni, hogy hajtsanak végre feladatokat.

Az utasítások egy része kevésbé veszélyes, például hogy a címzett hajnalban legyen ébren bizonyos órákban, de a durvább feladatok közt már öncsonkítás és öngyilkosság is szerepel.

A feladat elvégzéséről képes bizonyítékot kér a Momónak nevezett figura, amit ha nem teljesít az áldozat, akkor nyomasztó képi- és hanganyagokkal zsarolja meg, vagy azzal tart sakkban, hogy megjelenik éjszaka a gyerek ágya mellett és kárt tesz benne. Az argentin és spanyol rendőrség figyelmeztetést adott ki a gyerekek és szülők számára azután, hogy egy 12 éves argentin kislány felakasztotta magát, vélhetően Momo miatt.

Egyelőre tisztázatlan, hogy ki vagy kik, és milyen indíttatásból működtetik Momót, akit egyébként nem ők alkottak. A madártestű, de emberfejű lény alakja először egy japán kiállításon tűnt fel 2016-ban, és a Link Factory készítette, akkoriban kezdett el terjedni képe futótűzszerűen a neten, amit a zsarolófiók tulajdonosai használnak.

Kiberbiztonsági szakértők szerint nyilvánvalóan nem egy horrorból előlépett entitásról van szó, hanem kiberbűnöző(k) alkották a lényt, céljuk pedig az adatlopás lehet. WhatsAppon eddig három ismeretlen számról tudni, amelyeken keresztül a rejtélyes alak kapcsolatba lép a gyerekekkel, ezek japán, mexikói és kolumbiai számok.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Egészségnapot tartanak az Öreghegyi Közösségi Házban
  Egészségnapot tartanak az Öreghegyi Közösségi Házban
 • Baleset lassítja a forgalmat az M7 autópályán Kőszárhegynél
  Baleset lassítja a forgalmat az M7 autópályán Kőszárhegynél
 • Ma lesz a Színházak éjszakája
  Ma lesz a Színházak éjszakája
 • Ma is razziáznak a rendőrök
  Ma is razziáznak a rendőrök
 • Hatalmas tűz volt Kelenföldön
  Hatalmas tűz volt Kelenföldön
 • Papsajt - az egyik legjobb köhögéscsillapító
  Papsajt - az egyik legjobb köhögéscsillapító
 • Az ősz megérkeztét ünnepelték a tóvárosiak
  Az ősz megérkeztét ünnepelték a tóvárosiak
 • Elmarad a Hétpecsétes túra
  Elmarad a Hétpecsétes túra
 • Tovább nőtt a tanzániai hajóbaleset áldozatainak száma
  Tovább nőtt a tanzániai hajóbaleset áldozatainak száma
 • Elkezdődtek a betakarítási munkák
  Elkezdődtek a betakarítási munkák
 • Tömeges megbetegedés történt Hevesben
  Tömeges megbetegedés történt Hevesben
 • Megverte rokonait majd öngyilkos lett egy férfi Fertőrákoson
  Megverte rokonait majd öngyilkos lett egy férfi Fertőrákoson
 • Eseménydús éjszakájuk volt a tűzoltóknak
  Eseménydús éjszakájuk volt a tűzoltóknak