5 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Albabar szezonnyitó, Kisfaludi Vigasság és Hevesi Tamás
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Fehérvári programok a hétvégére: Albabar szezonnyitó, Kisfaludi Vigasság és Hevesi Tamás

Augusztus 20. után is van élet, meg még egy kis nyár is. Fehérváron is lesznek programok a hétvégén és még a Balaton sem döglött meg teljesen. Utóbbira jó példa a jövő hét végéig tartó Balatonfüredi Borhetek, de aki nem akar addig utazni, az helyben is elmehet szórakozni. Nyit az Albabar, a városban koncertezik Hevesi Tamás és a Balkan Fanatik, a mozikban pedig bemutatják az első kutya történetét (Alfa).

Buli: Szezonnyitó
Mikor?: Augusztus 25., szombat 22:30
Hol?: Albabar

Véget ért a nyár, a jó bulik után még jobb bulik jönnek. Kábé ez lehet a hitvallása minden egyébként nyáron zárva tartó szórakozóhelynek, hiszen a hagyományos hétvégi buliszezon a nagyvárosokban mégiscsak szeptembertől június közepéig tart. Egy héttel korábbra teszi ezt most az Albabar, így aki nem tud mit kezdeni magával a nyár és az ősz közötti átmeneti hétben, annak szombat estére itt is van egy jó program. Ahogy ők fogalmaznak: "A legmenőbb slágerekkel vár Székesfehérvár legnagyobb házibulija!"

Fesztivál: IV. Kisfalud Novaj-pusztai Vigasság
Mikor?: Augusztus 25., szombat 10:00-
Hol?: Kisfaludi Közösségi Ház

Egy jó falunap (mai nevén vigasság vagy fesztivál) attól jó, hogy van minden, a búgócsigától a repülőig. Bár Kisfalud technikailag nem önálló település, hanem Székesfehérvár része, így akár a most szombati vigasságot talán némi túlzás falunapnak nevezni. A lényegen ez mit sem változtat: délelőtt 10-től indulnak a programok, amiknek a felsorolásába nem is mennénk bele, a teljes kínálatot itt lehet elolvasgatni. Csak egy párat emelnénk ki címszavakban: pörköltfőző verseny, íjászok és tűzoltók bemutatója, késő délután Zsigmond Lala koncertje, este kilenckor pedig Balkan Fanatik. Mindez ráadásul tökingyen. Igazi jó hangulatú, nyárzáró programra van kilátás a közösségi háznál.

Koncert: Hevesi Tamás
Mikor?: Augusztus 25., szombat 21:00
Hol?: Öreghegyi Közösségi Ház

1994-et írtunk, amikor a tévében feltűnt egy piros double decker (kétemeletes busz), meg egy lófarkas fickó, aki egy gitárral hadonászott. Kevesen gondoltuk volna akkor, hogy egyben ez is lesz Hevesi Tamás máig legnagyobb slágere, pedig így történt. 24 évvel később is az Ezt egy életen át kell játszani című egyébként Presser Gábor-Sztevanovity Dusán páros által jegyzett dal termeli a legtöbb jogdíj-bevételt Hevesi Tamásnak, akiről azóta az is kiderült, hogy jó darabig élt Ausztráliában, és állítólag nem utolsó fociedzőnek sem. Az utóbbiak talán kevésbé, de a jó kis nyáresti laza gitárzenék annál inkább fontos részei lesznek szombati koncertjének az Öreghegyi Közösségi Házban.

Fehérváron túl: Balatonfüredi Borhetek
Mikor?: Augusztus 10-szeptember 2.
Hol?: Tagore sétány, Balatonfüred

Nagyon nem Fehévár, cserébe nagyon jó program. A Balatonfüredi Borheteknél kevés jobb borfesztivál van az országban, talán nincs is. A Tagore sétány egyik oldalán a tó környékének legjobb borászai kínáljak azt, amijük van, a másik oldalon meg ott van maga a Balaton. Vagyis egy-egy kora esti séta során egyszerre lehet minőségi borokat kóstolni, és a tóparton lábat lógázva ücsörögni egy szelet alaposan megpakolt zsíroskenyérrel. A hangulat mindig első osztályú, ahogy a borászatok is: tudsz itt kóstolni többek között Figulát, Feindet, Szabó és fiát, Gyuklit, Piffáthot, Söpteit vagy éppen Béla és Bandit. Ha nem elég borkorcsolyának a zsíros deszka, akkor a város éttermei közül helyben van egy bódéval a Sparhelt, vagy az Üvegtigris 2, és egy nagyobb sajtos pultnál is van miből válogatni.

Fehérváron túl: Pogány Madonna a Tihanyi Apátságban
Mikor?: Szeptember 7-ig
Hol?: Tihanyi Bencés Apátság, Tihany

Ugyan csak pár hét erejéig, de mégis eredeti helyén látható a Pogány Madonna. Legalábbis abban a vitrinben, amiben a A Pogány Madonna című 1981-es magyar akció-vígjáték szerint mindig lennie kellene. A gyakorlatban ez persze nincs így, hiszen a film címadó műtárgya (vagyis inkább "műtárgya") valójában gipszből készült, sokáig pedig egy balatoni vitorlázó tulajdonában volt és sokkal inkább egy filmes kellék, mint kincs. Már akinek. Sokaknak viszont a balatoni filmek és különösen az Ötvös Csöpi-filmek legfontosabb kellékéről van szó. A tóhoz ezer szállal kötődő Bujtor István főszereplésével készült film elején ugyanis ezt a szobrot rabolják el a Tihanyi Bencés Apátságból, majd a következő másfél órában megindul a hajsza az elkövetők után földön, vízen és levegőben is. De tényleg. Ha tehát látni szeretnéd közelről az aranyszínű filmes ereklyét Tihanyban, még van rá szűk két heted.

Mozi: Alfa
Mikor?: Augusztus 23-tól
Hol?: Cinema City Alba

Jó, jó, de ki volt az első? Azt tudjuk, hogy a kutya az ember legjobb barátja, de mégis, hogyan kezdődött ez az egész? Valahol erre próbál meg választ adni az Alfa, és nem mellesleg a világ kutyatulajdonos népességéből néhány dollárnyi bevételt kipréselni. Az ugyanis teljesen nyilvánvaló, hogy tűéles választ nem kapunk kérdéseinkre, nem fogjuk megismerni az első kutyát és gazdáját, az Alfa ugyanis egy kitalált történet. A többnyire nem élvonalbeli filmesekből verbuvált stáb az előzetes alapján valahova az I.e. 10 000 és a Jégkorszak közé lőtte be az időt, a helyet és sztorit, amit az iMDb-n a közönség eddig a nem túl acélos 7,1-re értékelt. A napokban mi is megnézzük, vasárnap írunk is róla kritikát. Addig a sztori röviden: húszezer évvel ezelőtt egy fiatal vadász balesetet szenved. A bölénytámadást követően ekkoriban még egyenes következmény volt a halál, de Keda a csodával határos módon túléli. Elindul hazafelé és útközben mellé szegődik egy sérült farkas is.

UPDATE: Kritika a filmről itt: Az ember legjobb barátja alfája és omegája - Alfa kritika

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek