5 évnél régebbi cikk

Az ember legjobb barátja alfája és omegája - Alfa kritika
Fehérvár Médiacentrum fotójaAz ember legjobb barátja alfája és omegája - Alfa kritika

Amikor megpillantottam az Alfát a szokásos horroros-akciós-katasztrófafilmes kínálat között, nem hittem a szememnek. Hollywood tud még valami eredetivel is szolgálni? Jó, persze azért ennyire nincs nagy gáz, számos patent filmmel örvendeztetnek meg minket, de ha mégis belegondoltok, a legtöbb egy kaptafára készül. Erre kijött az Alfa, amihez hasonlót mostanában nemigen láttam. Nézzük, hogyan teljesített nálunk az Alfa! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Sokáig kellett agyalnom, amire beugrott az a film, amelyik az Alfa nézése közben körvonalazódott az agyamban. Mit egy film? Rögtön három: I. e. 10 000, Pi élete és a Leonardo DiCaprio által fémjelzett A visszatérő. Na, ha ezt a három filmet összegyúrjuk, meg is kapjuk az Alfát. De hogy ezt miért is hoztam fel? Azért, mert pont ez a film legnagyobb baja, hogy ez a három mozi jut róla az eszembe.

Az I. e. 10 000-rel belőttük, hogy nagyjából mikor és hol játszódik, a Pi életével megkaptuk a színes és mesés köntösbe bújtatott kalandot, A visszatérővel pedig ennek az útnak a szenvedéssel teli drámáját. A baj csak az, hogy míg az idősík rendben van, a másik két elképzelés valahogy nem kompatibilis egymással.

Itt fedezhető fel az Alfa premier ide-oda tologatásának oka: nemes egyszerűséggel a Sony és a rendező, Albert Hughes (mint Hughes testvérek - Halott Pénz, Pokolból, Éli könyve) elképzelései nagyon nem passzoltak, ami ráadásul még a filmre is rányomta a bélyegét. Hughes mindig is egy felnőttebb korosztályt célzott meg, így a víziójában az Alfát sem egy tündérmesének képzelte el, a Sony viszont sokkal inkább egy családbarát verziót preferált, amelyet minél szélesebb körben el lehet adni. Hogy is szól a mondás? "Két szék között a pad alá."

Sztori

A történet nagyjából húszezer évvel ezelőtt játszódik valahol Európában, ahol is egy prehisztorikus törzs mindennapjaiba nyerhetünk bepillantást. Hősünk, Keda (Kodi Smit-McPhee) - aki nem mellesleg a törzsfőnök fia, így alapjáraton nagy rajta a teher - élete első vadászatán vesz részt, ahol beüt a krach és egy megsebzett bölény úgy felökleli, hogy társai simán halottnak hiszik.

Keda elszakad a többiektől, ám őt nem olyan fából faragták, hogy feladja az életet. Mindenáron haza akar jutni, amihez persze segítség is dukál, így mellé szegődik egy farkas, ami először ugyan a vacsorát látja benne, ám miután a fiú segít rajta, összebarátkoznak és a legősibb mítoszt ("az ember legjobb barátja") megalkotva együtt indulnak meg a világ ellen.

Karakterek

Sokszor úgy érzem, hogy ezzel a Karakterek bekezdéssel eléggé behatárolom azt, hogy miről is írhatok, ugyanis a főszereplőn kívül nem minden esetben akadnak olyan szereplők, akiket egyáltalán érdemes lenne még megemlíteni is. Így jártam a legutóbbi A védelmező 2-vel, de még az előtte egy héttel bemutatott Meggel is.

Jelen filmünk esetében sincs ez másképp, ugyanis a főszereplőn, Kodi Smit-McPhee-n és természetesen a kedves kis Alfánkon kívül nincs senki az égadta világon, aki letett volna valamit az asztalra. Na, jó fun fact: ha angolul nézed a filmet, Morgan Freemannel is találkozhatsz, ugyanis ő tölti be a narrátor szerepét.

Szóval most, hogy már eleget rizsáztam, nézzük is meg azt a fránya McPhee alakítást. Tehát a fiatal színész számos nagyszabású produkcióban (Az út, X-Men: Apokalipszis, A majmok bolygója: Forradalom) bizonyított már, hogy lehet számítani rá és most sincs ez másképp: olyan elemi erővel hozta Leonardo DiCaprio A visszatérőjét, hogy le a kalappal előtte. Persze az ő játéka is lehetett volna jobb, ha a film megtalálja a közönségét és nem csapong ide-oda a gyerekfilm és a túlélőfilm között. De mivel nem szeretem a "ha"-val kezdődő mondatokat, gyorsan engedjük is el ezt a gondolatot.

Összegzés

Megmondom őszintén, hogy többet vártam volna az Alfától, de... nagyon de, ugyanis így sincs okom a panaszra. Olyan korrektül összerakott, kivételes látványvilágú filmet kaptam, amelynek minden pillanata áll-leejtősre sikeredett, így - bár ha lehet távol tartom magam tőle - erősen ajánlom, hogy 3D-ben nézzétek.

Az Alfa tényleg jó film lett, bár ahogy említettem kicsivel több drámát és normálisan megírt sztorit vártam volna, de mondom, így sem érheti szó a ház elejét. A film megítélésébe leginkább talán az zavarhatott be, hogy az előzetesek nem egy könnyed sztorival csalogattak, hanem bizony ízig-vérig felnőtteknek szóló túlélős film látszatát keltették. Ennek köszönhetően az idősebb korosztály egyből rávetette/ráveti magát, miközben a film pont a fiatalokat célozza meg. Vagy nem? Mintha zavar támadt volna az Erőben, ugye kedves készítők?

Szó mi szó, a szemkápráztató látvány, Kodi Smit-McPhee élményszámba menő alakítása és az "ember legjobb barátja" szólás eredete, mind olyan tényezők, amelyek miatt vétek lenne kihagyni ezt az őskori kalandot. Az állatbarátok egyenesen oda meg vissza lesznek. Tökéletes nyárzáró.

10/7 - Végre valami eredeti!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek