Partly cloudy2 °C
2019. február 24. vasárnap Mátyás
Menü

Vakondok 4: gyűjtői Blu-ray készülhet a magyar videójátékok hőskorát bemutató filmből

Vakondok 4: gyűjtői Blu-ray készülhet a magyar videójátékok hőskorát bemutató filmből
Ilyen volt az International Karate című játék C64-en (Fotó: Reddit)

Két hét és kétezer dollár - ennyi hiányzik, hogy gyűjtői Blu-ray készülhessen a '80-as, '90-es évekbeli számítógépes szcénát bemutató popkult dokumentumfilmből. A Vakondok 4 - Végigjátszás a magyar videójátékfejlesztés hőskorát meséli el 47 interjún keresztül.

Amiga, Commodore 64 - aki gyerekkorában játszott a két számítógép valamelyikén, annak különösebben nem kell magyaráznom, hogy miért fontos film a Vakondok 4 - Végigjátszás, sőt, talán már látták is az ingyenes verziót. Ők nyugodtan ugorják át az alábbi magyarázó részt, a cikk végén van a link, ahol utalni lehet a pénztárca vastagságától függően az összeget, és hamarosan érkezik is a gyűjtői Blu-ray 40 óra extrával. Kösz, hogy elolvastad a cikket, hello!

Mindenki másnak egy kis kedvcsináló.

Valamikor a '80-as, '90-es években járunk. A (fiú)gyerekek álma ekkoriban leginkább egy Commodore 64 névre keresztelt eleinte világosbarna, később vajszínű csodagép volt, amire kazettáról vagy floppyról lehetett játékokat betölteni. Pár perc várakozás után olyan fantasztikus világok nyíltak meg egy-egy esős szombat délutánon, mint a Myth, az Időrégész, az Impossible Mission, a Skate or Die!, a Maniac Mansion, a Defender of the Crown, az International Karate, a The Last Ninja vagy a Turrican. Ezek a mesék simán kitartottak reggeltől estig, vagyis ha éppen úgy jött ki, a játék pizsamában indult reggel, a délután úgy elröppent, hogy észre sem vettük, este meg már kinek volt kedve átöltözni.

A még ennél is szerencsésebbeknek már nem C64-et hoztak a szülei a bécsi Mariahilfer Straße-ról, hanem Amigát. Ez a számítógép már kislemezes floppyval tekert, sebessége, grafikája és irigységfaktora sokszorosa volt a Commodore 64-nek, a játékok pedig a kor legjobbjai voltak: Lemmings, The Secret of Monkey Island, Civilization, Worms, Golden Axe stb. Mivel ebből a gépből lényegesen kevesebb futott, ezért a legmenőbb srácoknál gyűlt össze egy-egy estére a csapat, hogy végignyomja valamelyik frissen beszerzett kedvencet. A péntek este pedig a számítógépes kluboké volt: nagyban ment a feltört játékok csereberéje, ami persze - ekkor még nem tudtuk - teljesen illegális volt.

Ezt a korszakot dolgozza fel a tavaly bemutatott Vakondok 4 - Végigjátszás.

A készítők 47 interjún keresztül mutatják be a magyar videójáték-fejlesztés hőskorát. A 99 percesre vágott kész filmet bárki ingyenesen megnézheti a film hivatalos honlapján. A nagy siker miatt azonban a készítők úgy döntöttek, hogy egy különleges gyűjtői kiadás is készül. A Blu-ray-n 40 órányi (!!!) extra lesz, vagyis majdnem két teljes napig párás szemekkel lehet nosztalgiázva nézni gyerekkorunk joystick-rángatós meséinek megalkotóit. 

A Vakondok 4 - Végigjátszás stábja az Indiegogón szervezett közösségi finanszírozást, a kitűzött cél 12 500 dollár, a kampány pedig két hét múlva ér véget. Ha addig összejön a pénz, nagyjából november végén mindenki a postaládájában láthatja viszont a kétlemezes gyűjtői kiadást, ha nem, akkor pedig visszautalják az 5-25-30-250  dolláros befizetéseket. A gyűjtés egyébként elég jól áll: alig kétezer dollár hiányzik a célhoz.

Még mielőtt bárki azt hinné, hogy ez az évszázad biznisze: előreláthatóan egy vasat nem fognak keresni a stáb tagjai a legyártott lemezeken. 500 darab gyártása esetén a kiadványonkénti 25 dolláros ár 64,12% a gyártási költséget, 21,62% az ÁFA-t, 9,35% az Indiegogo és a bankok jutalékát, míg 4,92% a logisztikát fedezi. Esetleges nyereség 1000 kinyomott példány felett, de mivel igazi szerelemgyerekről van szó, a tervek szerint minden fillért visszaforgatnak a Vakondok-sorozat archiválásába, készítésébe.

Ami reményeink szerint nem ért véget a negyedik résszel.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Magyar hegymászót ölt a lavina
  Magyar hegymászót ölt a lavina
 • Szakértő: a szíriai újjáépítésben az EU-nak is szerepe lesz
  Szakértő: a szíriai újjáépítésben az EU-nak is szerepe lesz
 • Székesfehérvár is képviselteti magát az Utazás Kiállításon
  Székesfehérvár is képviselteti magát az Utazás Kiállításon
 • Délután erősebben felhős időszakok is lehetnek de szűrt napsütés akkor is várható
  Délután erősebben felhős időszakok is lehetnek de szűrt napsütés akkor is várható
 • Ösztöndíj-pályázatok fehérvári diákoknak
  Ösztöndíj-pályázatok fehérvári diákoknak
 • Újra érkeznek adatok Zoltánról, a GPS-jeladóval ellátott gemenci fekete gólyáról
  Újra érkeznek adatok Zoltánról, a GPS-jeladóval ellátott gemenci fekete gólyáról
 • Lőszergyártás is lesz Magyarországon
  Lőszergyártás is lesz Magyarországon
 • Kongresszuson dönt az LMP az EP-listájáról
  Kongresszuson dönt az LMP az EP-listájáról
 • Ma tartja rendkívüli kongresszusát a Jobbik
  Ma tartja rendkívüli kongresszusát a Jobbik