5 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Punnany Massif, hőlégballon karnevál és Vadgasztro Fesztivál
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fiers Gábor
Fehérvári programok a hétvégére: Punnany Massif, hőlégballon karnevál és Vadgasztro Fesztivál

Méghogy nem színes az ősz. Szeptember rögtön két fesztivállal, egy karnevállal és egy piknikkel kezdődik, ehhez jön még egy ingyenes nyárbúcsúztató buli is. Utóbbin a Punnany Massif lép fel a Zichy színpadon, előbbiek pedig sorrendben: vadgasztronómiai fesztivál Soponyán, Color Festival a FEZEN Klubnál és a FEZEN Klubban, Őszi Etyeki Piknik a helyi Gasztrosétányon és hőlégballon karnevál Agárdon.

Buli: Bye, Summer! - Punnany Massif, Cloud 9+, DJ Revolution
Mikor?: Augusztus 31., péntek 18:30-
Hol?: Zichy liget

Alig néhány hete még a Wellhellóval köszöntötte Székesfehérvár a nyarat, erre tessék, már itt is van a búcsú, a Bye Summer! A helyszín ugyanaz (Zichy színpad), a fellépők változtak: a Cloud9+ és DJ Revolution dolga, hogy mozgásban tartsa a közönséget egészen fél kilencig, amikor színpadra lép a Punnany Massif. A női nemi szervek iránti vonzalmáról magát elnevező pécsi csapat még hip-hop együttesnek indult másfél évtizede, aztán az idők szavát meghallva mára inkább már társadalom-funkként határozzák meg stílusukat. Az biztos, hogy zenéjük semmilyen másik csapatéhoz nem hasonlít, szövegeik eredetiek és frissek. Erre az egyik legjobb példa a 2012-es Kopoggyá. Hogyha nem tudod a szöveget, tedd fel a kezedet!

Buli: I. Color Festival
Mikor?: Szeptember 1., szombat 17:00-
Hol?: FEZEN Klub

Amikor már azt hitted, hogy tényleg mindent kitaláltak, egyszer csak szembejön veled egy ilyen: Color Festival. Elsőre persze nyilván az indiai Holi, a színek ünnepe ugrik be mindenkinek, amikor akár az utcán sétáló emberek is színes festékporral dobálják egymást. A Takarodó úton a hírek szerint valami hasonló várható szombat délután, az afterezés pedig majd a FEZEN Klubban lesz. A belépőhöz mindenkinek egy csomag színes festékpor is jár, ami klinikailag tesztelt, bőrbarát, nem gyúlékony és minden szükséges engedéllyel rendelkezik. A bulit Burai, AK26, Pixa és Szecsei neve fémjelzi, a teljes fellépőlistát az önmagát a világ legszínesebb fesztiváljaként meghatározó buli Facebook-eseményén találhatsz.

Fesztivál: XXIV. Velencei-tavi Nemzetközi Hőlégballon Fesztivál
Mikor?: Augusztus 31-szeptember 3.
Hol?: Agárdi Parkerdő, Székesfehérvár

A fehérvári ősz csalhatatlan jele, amikor repülő hőlégballonok gázfröccsére ébredsz hajnalban. Haragudni persze nem lehet rájuk, mert ahogy meglátod a hatalmas ballonokkal csiricsáréra festett eget, minden mérged elszáll és csak nézed és nézed, ahogy komótosan haladnak a Velencei-tó irányába. Az agárdi Parkerdőt megint benépesítik majd a gyerekek, mert újra lesz kirakodóvásár, gyerekműsorok, helikopteres bemutató, autós kiállítás, zenei programok, na meg az elmaradhatatlan utcabál is. Szóval ha nemcsak a lakás ablakából akarod csipás szemekkel bámulni a színes hőlégballonokat, hanem esetleg közelebbről is megismerkednél velük, akkor szombaton és/vagy vasárnap Agárdon a helyed. Tavaly ilyen volt:

Gasztro: 12. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál
Mikor?: Szeptember 1., szombat
Hol?: Soponya

Ősz = vadászat = jó kaják. A képlet egyszerű, de persze a szombati soponyai vadgasztro fesztivál résztvevőitől senki nem várja el, hogy maguk ejtsék el a később megfőzendőt. A főzőversenyen egyébként legalább ötven csapat már biztosan lesz, akik nemcsak országhatáron belülről, hanem azon kívülről (Lengyelország, Szlovákia) is érkeznek. Az egész falut betöltő pörköltek és sültek illata garantált, ahogy a jó szórakozás is: jönnek a solymászok, lesz szó állatpreparálásról, a gyerekek megismerkedhetnek a vadászok és erdészek munkájával és még vetélkedőt is szerveznek. Bővebben a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválról ebben a cikkben írtunk, akinek pedig nem hozta meg a kedvét a szöveg, az ebben a videóban láthatja a tavalyi rendezvény összefoglalóját:

Gasztro: Őszi Etyeki Piknik
Mikor?: Szeptember 1-2., szombat-vasárnap
Hol?: Gasztrosétány, Etyek

Ha a múlt heti programajánlóban azt írtuk, hogy az ország egyik legjobb borfesztiválja a Balatonfüredi Borhetek, akkor most muszáj azt írnunk, hogy a másik mindenképpen az évszakonkénti Etyeki Piknik. Ráadásul ez a hétvége pont úgy jön ki, hogy vasárnap estig még lehet sétálgatni a füredi Tagore sétányon borozgatva, miközben szombattól vasárnapig Etyeken is kipakolnak a borászok a Gasztrosétányra. Nehéz választani, de talán nem is kell: egyik napon az egyik, másikon a másik. A két rendezvény persze eltérő: míg a füredi fesztivál hangulatát a kis fabódék és a Balaton közelsége adja, addig Etyeken a pincék illata, a szőlőtőkék közé hanyagul ledobott plédeken heverésző emberek, a folyamatos zeneszó és a mindenből áradó szüreti hangulat adja. 

Tévé: A mi kis falunk
Mikor?: Szeptember 1., szombat 20:00
Hol?: RTL Klub

A világért sem biztatnánk senkit arra, hogy az első őszi hétvégét (ami időjárás alapján inkább az utolsó nyárinak tűnik) a négy fal között töltse, de szombaton kezdődik az utóbbi évek magyar sikersorozatának következő évada. A mi kis falunkat vétek lenne kihagyni, a pajkaszegi agyzsibbasztás szombat este nyolckor startol, az eddig megszokott 8 rész helyett ebben a szezonban 17 epizódban láthatjuk majd Stoki, Erika, Gyuri, Teca, Szifon és társaik magabiztos szerencsétlenkedését. Az egyenként kereskedelmi egyórás (kb. 43 perces) részekből álló sorozat nem magyar ötlet, korábban mi is írtunk arról, hogy egy szlovák széria átdolgozásáról van szó. Többet látni az egyébként a valóságban nem létező Pajkaszeg életébe, mint egy önfeledt homlokra csapást, mosolyt vagy néha magunkra ismerést szigorúan tilos, és nem is ajánlatos. A sorozat túlgondolása egyszerűen elrontja az élményt, ami esetünkben a fotelben vagy ágyban történő kikapcsolódás. Exkluzív részlet a harmadik évadból:

Mozi: Kádár.kom
Mikor?: Szeptember 1., szombat 18:00
Hol?: Barátság Mozi

Ami a románoknak Ceausescu, az nekünk Kádár János volt. A különbség csak annyi, hogy a magyar kommunista vezető vélt vagy valós bűneit soha nem kérte számon rajta és társain senki. 1989-es haláláig a nép egy része imádta, másik része viszont mélyen megvetette az MSZMP egykori főtitkárát, akinek kezéhez bizonyítottan vér is tapadt. A Kádár.kom 84 percben próbál meg valós képet festeni a kommunista vezetőről és rendszeréről, valamint arról, milyen örökséget hagyott maga után Magyarországon. A dokumentumfilmet a Barátság Mozi a szombatin kívül még egyszer (szeptember 10., hétfő 10:00) vetíti, szóval akit érdekel a nép egyszerű gyermekének beállított diktátor élete és bukása, az ne sokat tűnődjön a jegyvásárláson, amit egyébként online is megtehet.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek