5 évnél régebbi cikk

Szörnyek szörnyű összeröffenése - Hotel Transylvania 3. - Szörnyen rémes vakáció kritika
Fehérvár Médiacentrum fotójaSzörnyek szörnyű összeröffenése - Hotel Transylvania 3. - Szörnyen rémes vakáció kritika

Azt gondoltam, hogy mivel hivatalosan is beköszöntött az ősz, búcsúztassuk el méltóképpen ezt az igencsak eseménydús és hőgutákban gazdag nyarat. Így került terítékre július egyik leglazább mozija, a Hotel Transylvania harmadik felvonása, amely éppen a felhőtlen és eszeveszett bulik legjavába kalauzol el bennünket. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Hotel Transylvania 3. - Szörnyen rémes vakáció! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Megmondom őszintén, hogy amikor kijött a Hotel Transylvania 3. - Szörnyen rémes vakáció, akkor valamiért nem is foglalkoztatott a dolog. Pedig az első két résszel (Hotel Transylvania - Ahol a szörnyek lazulnak, Hotel Transylvania 2. - Ahol még mindig szörnyen jó) maximálisan meg voltam elégedve és a harmadik epizód előzetesei is kellőképpen felcsigáztak. De akkor mi volt a baj? Talán az, hogy a készítők sem fűztek túl sok reményt a filmhez és olyan időszakra tűzték ki a premiert, amikor kábé senki nem nézi meg. Talán. Szépen fű alatt kijött a film és az emberek többsége vagy nyaralt, vagy táborozott, vagy fesztiválozott... a lényeg, hogy nem lófrált a mozik közelében.

Pedig a Hotel Transylvania mindhárom részében Genndy Tartakovsky öröksége kel életre, aki annó olyan animációs sorozatokat tett le az asztalra, mint a Dexter laboratóriuma, a Pindúr pandúrok, a Samurai Jack vagy éppen a Csillagok háborúja: Klónok háborúja (nem, nem a 3D-s animációs sorozat, hanem az első Cartoon Networkön debütáló star wars-os rajzfilmszéria). 

Ezzel el is érkeztünk a film legnagyobb problémájához: ilyen referenciával a háta mögött Tartakovskytól elvárható lett volna, hogy ha már az első két Hotel Transylvaniánál sikerült, akkor a Szörnyen rémes vakációnál is odategye magát. Ez pedig szemmel láthatóan nem sikerült.

Sztori

Drakula és szörnyű kis kompániája az első két rész helyszíne (a címszereplő szálloda) és őrültségei után ezúttal (szó szerint) idegen vizekre eveznek. Olyannyira, hogy problémáikat hátrahagyva beneveznek egy óceánjáró hajótúrára, ahol aztán tényleg elszabadulnak az indulatok és végre mindenki kiengedi az oly régóta felgyülemlett gőzt. 

Persze most sem úgy alakul minden, ahogy azt kedvenc szörnyecskéink eltervezik, ugyanis a facér Drakula első látásra beleszeret a hajó kapitányába, Erickába, akivel nem igazán találják meg a közös hangot. Mondjuk ha Drakula nemcsak hebegne-habogna a nő jelenlétében, előrébb lennénk. Lenne mit tanítani az öreg vérszívónak csajozás terén.

Szóval lassan, de biztosan Ericka és Drakula összemelegednek, ám a vámpír nem is sejti, hogy a kedves és mézes-mázas álarc mögött esküdt ellenségének, Abraham Van Helsingnek a bosszúszomjas dédunokája lapul. Így menj nyaralni a haverokkal...

Karakterek

Megint egy 3D-s animációs film és megint ez a fránya Karakterek (erről korábban itten értekeztem). De sebaj, megoldom, nem lesz itt probléma. Szóval a Hotel Transylvania a kezdetektől fogva hemzseg a furábbnál-furább nem evilági lényektől. Kezdésként ott van a hotel tulaja, Drakula, akit szerény véleményem szerint senkinek sem kell bemutatnom. Ha mégis, akkor ide kattintva megtudhattok róla és az őt körülvevő misztikumról mindent. 

Szóval Drakula hoteligazgatóként tevékenykedik és Erdélyben egy olyan szállodát hozott létre a saját kastélyában, ahol szörnyspanjai kipihenhetik rémisztgetésből fakadó fáradalmaikat. Jájj. A harmadik részben a relax egy óceánjárón lesz és mindenki visszatér, aki az első két részben is végigjópofáskodja a bulit. 

Feltűnik Frankenstein, Wayne, a farkas és vérengző kis pereputtya, Murray, a múmia és Griffin is, aki igen, még mindig láthatatlan. Nem beszélve Drakula lányáról Mavisről és Jonatánról (aki amúgy Jonathan... atya ég!). Tehát mindenki visszatér és senki sem változik. Így van ez rendjén, de akkor ne várják, hogy egy-egy poénon harmadjára is ugyanúgy szórakozzunk.

Összegzés

Már a Hotel Transylvania első két etapja sem árult zsákbamacskát, így tökéletesen tudtam, hogy mire számíthatok, ha beülök a Szörnyen rémes vakációra. Ha rosszmájú akarnék lenni, akkor azt is mondhatnám: ha röviden össze akarom foglalni a filmet, akkor a cím elmond mindent. De mivel alapvetően pozitív személyiség vagyok, így megpróbálom minden moziból a lehető legtöbbet kihozni.

A Hotel Transylvania 3. - Szörnyen rémes vakáció nem rossz film. Kérdezhetné az átlag néző, hogy kinek? Annak akinek egyáltalán nincsenek elvárásai a mozival kapcsolatban és csak egy jót akar bulizni. És ennyi. Mert Drakula harmadik kalandja ennyit tud. Egy szórakoztató kiruccanás, amely nem veszi komolyan magát. Olyannyira nem, hogy még egy épkézláb történetet sem sikerült összekalapálniuk a készítőknek.

Az egész filmen érződik, hogy nem túl sokat foglalkoztak vele és a futószalagon való legyártásnak köszönhetően egy összecsapott és átgondolatlan ötletektől hemzsegő katyvaszt kaptunk. Drakula még úgy ahogy elmegy, de a többi karakter történetének se füle, se farka, így pedig igen nehéz egyáltalán belemerülni is az őrületbe. A poénok meg... jónak jók, csak már a második részben sem voltak viccesek. A Hotel Transylvania 3. egy össznépi zenés-táncos parádé, még véletlenül sem több. Nyárzárónak tökéletes. De hova lett Tartakovsky dicsősége?

 

10/4 - Csak egy záróbuli, más semmi

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek