5 évnél régebbi cikk

Végleg betiltották a halogén izzókat az EU-ban
Fehérvár Médiacentrum fotójaVégleg betiltották a halogén izzókat az EU-ban

Véget ért egy korszak, el kell búcsúznunk a klasszikus halogén égőktől, szeptember elsejével kereskedelmi tilalommal sújtották ezeket az Európai Unióban.

Fontos hangsúlyozni, hogy a tiltás az ilyen típusú égők nagykereskedelmi beszerzésére vonatkozik, vagyis a kereskedők még értékesíthetik a korábban megvásárolt árukészleteiket. Az életünkben majd 60 évig jelentős szerepet játszó halogén izzók ideje így is lejárt, helyüket immár véglegesen átveszik a modernebb, LED-es villanykörték. A régi típusú lámpákkal együtt el kell köszönnünk egy klasszikus hangeffekttől, a halogén körték kiégésekor az izzószál elszakadását kísérő hangos pukkanástól.

Kereslet biztosan lesz a felhalmozódott maradványra, mert a halogén izzók beszerzése kevesebbe kerül: olcsóbbak, mint a modernebb, LED-es társaik, és vannak, akik csak a mérsékeltebb árú villanykörtét engedhetik meg maguknak. Nem árt azonban tudni, hogy pénzügyileg már középtávon is nagyobb gondot okoznak a halogének: LED-es fényforrások használatával akár 80 százalékkal csökkenthető az áramszámla.

A szakértők azt javasolják, hogy ne rohanjon mindenki azonnal a boltokba, elég akkor LED-re cserélni az otthon még meglévő halogén izzókat, amikor azok tönkremennek. A csere zökkenőmentesen fog működni, a fényforrások foglalata ugyanazon szabványok szerint készül.

Az új LED-es világban nem lesz azonban zökkenőmentes az élet. Egyrészt több tanulmány is igazolta, hogy a LED-fény egyértelműen zavaróan hat az alvásunkra, másrészt az újabb és olcsóbb fényforrás megjelenésével jelentősen nőtt a fényszennyezettség mértéke (a fényszennyezettség nemrég a Jelinek Gábor asztrofotóssal készült beszélgetésünkkor is szóba került). A fényszennyezettség az égbolt vizsgálatakor hozhat hátrányba minket, az európai és amerikai kontinensen a lakók 99 százalékát érinti a fényszennyezettség.

Szeptember elsejével tehát eljött egy (újabb, sokadik) új és szebb világ. Viszlát, régi, klasszikus villanykörték!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek