2018. november 14. szerda Aliz
Menü

Végleg betiltották a halogén izzókat az EU-ban

Végleg betiltották a halogén izzókat az EU-ban
Szeptember elsejétől már nem gyártják az unióban a klasszikus halogén izzókat (Fotó: maszol.ro)

Véget ért egy korszak, el kell búcsúznunk a klasszikus halogén égőktől, szeptember elsejével kereskedelmi tilalommal sújtották ezeket az Európai Unióban.

Fontos hangsúlyozni, hogy a tiltás az ilyen típusú égők nagykereskedelmi beszerzésére vonatkozik, vagyis a kereskedők még értékesíthetik a korábban megvásárolt árukészleteiket. Az életünkben majd 60 évig jelentős szerepet játszó halogén izzók ideje így is lejárt, helyüket immár véglegesen átveszik a modernebb, LED-es villanykörték. A régi típusú lámpákkal együtt el kell köszönnünk egy klasszikus hangeffekttől, a halogén körték kiégésekor az izzószál elszakadását kísérő hangos pukkanástól.

Kereslet biztosan lesz a felhalmozódott maradványra, mert a halogén izzók beszerzése kevesebbe kerül: olcsóbbak, mint a modernebb, LED-es társaik, és vannak, akik csak a mérsékeltebb árú villanykörtét engedhetik meg maguknak. Nem árt azonban tudni, hogy pénzügyileg már középtávon is nagyobb gondot okoznak a halogének: LED-es fényforrások használatával akár 80 százalékkal csökkenthető az áramszámla.

A szakértők azt javasolják, hogy ne rohanjon mindenki azonnal a boltokba, elég akkor LED-re cserélni az otthon még meglévő halogén izzókat, amikor azok tönkremennek. A csere zökkenőmentesen fog működni, a fényforrások foglalata ugyanazon szabványok szerint készül.

Az új LED-es világban nem lesz azonban zökkenőmentes az élet. Egyrészt több tanulmány is igazolta, hogy a LED-fény egyértelműen zavaróan hat az alvásunkra, másrészt az újabb és olcsóbb fényforrás megjelenésével jelentősen nőtt a fényszennyezettség mértéke (a fényszennyezettség nemrég a Jelinek Gábor asztrofotóssal készült beszélgetésünkkor is szóba került). A fényszennyezettség az égbolt vizsgálatakor hozhat hátrányba minket, az európai és amerikai kontinensen a lakók 99 százalékát érinti a fényszennyezettség.

Szeptember elsejével tehát eljött egy (újabb, sokadik) új és szebb világ. Viszlát, régi, klasszikus villanykörték!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Nyugdíjprémium - csütörtöktől a postás is hozza
  Nyugdíjprémium - csütörtöktől a postás is hozza
 • img
  img
  Vörösmarty Rádió
  Vörösmarty Rádió megosztott egy hivatkozást.
 • Csalókra figyelmeztet a NAV!
  Csalókra figyelmeztet a NAV!
 • Szinte ingyen van az alma Szerbiában
  Szinte ingyen van az alma Szerbiában
 • Van még rakétája Észak-Koreának
  Van még rakétája Észak-Koreának
 • Forradalmi felfedezés - miért lehetnek betegek a kövérek?
  Forradalmi felfedezés - miért lehetnek betegek a kövérek?
 • Magyar-orosz onkológiai központ alakul
  Magyar-orosz onkológiai központ alakul
 • Gyermekvédelmi Napok - az idei lesz a tizenegyedik
  Gyermekvédelmi Napok - az idei lesz a tizenegyedik

Eseménynaptár