5 évnél régebbi cikk

Durván drágulhat a pálinka januártól
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kadarka.net
Durván drágulhat a pálinka januártól

Akár kétezer forinttal is többet kérhetnek egy liter pálinkáért januártól. A várható áremelkedést az okozza, hogy 2019-től a gyümölcspárlatokra, pálinkákra és a keserű likőrökre is kiterjesztik a népegészségügyi termékadót (NETA).

30-40 százalékkal, vagyis akár kétezer forinttal is emelkedhet a pálinka literenkénti fogyasztói ára januártól - írja az agrárszektor.hu. A várható durva áremelkedés oka, hogy június-júliusban az adótörvények elfogadásával Magyarországon az összes szeszes italra kiterjesztették a népegészségügyi termékadót. Ez azt jelenti, hogy az eddig NETA-t fizető termékek népegészségügyi termékadója 20 százalékkal magasabb lesz, míg a gyümölcspárlatok, a pálinkák és a keserű likőrök - amelyek eddig mentesek voltak a NETA alól - 2019 január elsejétől NETA kötelessé válnak.

A változás drasztikusan befolyásolja majd a fogyasztói árakat. A boltok polcain lévő literes pálinkák és keserű likőrök, amelyek szeszfoka 50 térfogatszázalék feletti, a jövő év első napjától több mint kétezer forinttal lehetnek drágábbak.

Korábban szakmai javaslatként felmerült, hogy a pálinka áfáját helyezzék öt százalék alá a jelentős áremelkedés megelőzése érdekében, de az Agrárminisztérium és a Pénzügyminisztérium nem támogatta ezt az elképzelést.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek