5 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: elektromos autók, ír táncház és látogatás a Titkos kertben
Fehérvár Médiacentrum fotója
edenpont.com
Fehérvári programok a hétvégére: elektromos autók, ír táncház és látogatás a Titkos kertben

Ez a hétvége nem a masszív tömegrendezvényekről szól. Ez a hétvége sokkal inkább izgalmas lesz, különleges és okos. Csak az igazi ínyencek fogják jól érezni magukat, ők viszont nagyon. Székesfehérvárt szombaton ellepik az elektromos autók, Velencén egy titkos kertet járhatunk be, este pedig Linkin Park emlékkoncert lesz a Nyolcas Műhelyben. Pénteken ír táncház az Ikonban, a mozikban pedig ismét gyilkolászik a Predator.

Autó: Menő Jövő - elektromos járművek napja Székesfehérváron
Mikor?: Szeptember 15., szombat 13:00-
Hol?: Várkörút

A környezetvédelem már nem trendi, hanem kötelesség. A Föld bajban van, nem mentség, ha arra hivatkozva nem teszünk semmit a bolygó túlélése érdekében, hogy mások sem foglalkoznak ezzel. Bár az elektromos autók egyelőre még rövid távon drágábbnak tűnnek benzines társaiknál, aki azonban hosszú távon gondolkozik, annak sem pénzben, sem években nem kell magyarázni, hogy már most is megéri ilyen autót vásárolni. Székesfehérvár szerencsére elkötelezett a hosszú távú jövő mellett, ezért is szervezi meg Menő Jövő címmel az elektromos járművek találkozóját. A Várkörúton szombat délután meg lehet nézni, akár ki is lehet próbálni az elérhető elektromos autó kínálat szinte összes típusát. Ha már egyszer tizenkét töltőállomást építenek ki a városban, legalább legyen autó is, ami használja ezeket.

Kert: Kertlátogatás: A Titkos kert
Mikor?: Szeptember 16., vasárnap 10:00-12:00
Hol?: Velence

Eleve már a neve is csalogató: A Titkos kert. Ami a kerítésen belül van, az pedig még inkább. Van valahol Velencén egy 1300 négyzetméteres kert, amit még 2009-ben kezdtek el kialakítani tulajdonosai. Egy korábban nyaralóként használt telek átalakításával jött létre azzal a céllal, hogy a koros fák árnyékában élő növények a lakóházzal együtt a gyerekes család mindennapjainak szerves részei legyenek. Az utcában sétálók számára már a ház előtere is hívogató. Most szombaton az Édenpont szakértő vezetésével (Uliczki Dóra) két órán át bárki körbesétálhat a gyerekbarát helyen, megcsodálhatja a fákat, virágokat és bokrokat. A hangulatos délelőtti programról bővebben itt olvashatsz.

UPDATE: A szeptember 16-i kertlátogatásra időközben elfogytak a szabad helyek, már csak a várólistára lehet feliratkozni.

Koncert: Linkin Park Night
Mikor?: Szeptember 15., szombat 19:00
Hol?: Nyolcas Műhely

Hihetetlen, hogy már több mint egy éve a Linkin Park egy nem létező zenekar. Chester Bennington tavaly júliusi halála óta sok új nem történt a csapat tagjaival, bár hivatalos bejelentés azóta sem történt a hogyan továbbról, azért az sejthető, hogy ez ennyi volt. Az énekest nem lehet és nem is kell helyettesíteni, így a jövőben leginkább csak az olyan rajongói eseteken lehet élőben headbangelni és villázni a Numbra, az In The End-re, vagy éppen a One Step Closerre, mint amilyen szombat este is lesz a Nyolcas Műhelyben. Bár nem a Linkin Park legnagyobb slágere, azért mégis ikonikus dal lett a Talking To Myself, aminek videóklipje néhány órával azelőtt jelent meg, hogy Chester Bennington öngyilkossága kiderült, a dal szövege pedig azt a mélyen depresszív állapotot mutatja be felesége szemszögéből, amivel a fiatalon elhunyt énekes küzdött. Remélhetőleg ezt is meghallgathatjuk majd szombat este Fehérváron.

Tánc: Holdkő Ír Táncház
Mikor?: Szeptember 14., péntek 21:00
Hol?: Ikon Klub

A '90-es évek végén, 2000-es évek elején az ír tánc majdnem annyira népszerű volt Magyarországon, mint a disznótoros. De csak majdnem. Időnként jön egy külföldről érkező őrület, aminek másodpercek alatt mindenki bedől a rabja lesz, és akár több hétig is meg van bolondulva érte a nép. Ilyen volt a lambada, legutóbb pedig a Despacito, amit minden hangszeren és stílusban eljátszottunk már. Az ír táncot Michael Flatley hozta el a szürke marha földjére, ami pedig itt maradt a villámléptű ír után, az a valóság. Szóval ha igazi ír táncházat akarsz nézni, esetleg kipróbálni, mindenféle felesleges flancolás nélkül, akkor péntek este kilenctől az Ikon Klubban lesz a helyed. Kopogjon csak, aminek kopognia kell. 

Fehérváron túl: Agatha Christie Fesztivál
Mikor?: Szeptember 15-16., szombat-vasárnap
Hol?: MOM Kulturális Központ, Budapest

Nem tud annyi Agatha Christie regény megjelenni, hogy azt ne vásárolják fel a magyarok. És ha már ő: a könyvek alapján készült filmek száma is a végtelen felé konvergál, a nézők pedig csak úgy ömlenek a moziba vagy a tévé elé. A krimi angol királynője egy örök pénzgyár, történeteit nem lehet elégszer elmesélni, teljesen logikus volt, hogy fesztivált is szervezzenek munkássága köré. Igaz ugyan, hogy ezért egészen Budapestig kell utazni a rajongóknak, de a program alapján megéri. A teljesség igénye nélkül a filmklubban több filmet is vetítenek (Nemezis, A kristálytükör meghasadt, Gyilkosság az Orient expresszen), Takács Ferenc gyógynövényszakértő, mérnöktanár előadásain Agatha Christie kedvenc növényi mérgeinek, mérgező növényeinek titkaiba avatja be az érdeklődőket. Lesz ötórai tea is Miss Marple szalonjában: a porcelán teáscsészében felszolgált tea mellé szendvicset és süteményt kaphatnak az érdeklődők, míg a kerekasztal-beszélgetés ideje alatt az Agatha Christie filmek magyar szinkronhangjaival beszélget Szabó Gabriella.

Mozi: Predator - A ragadozó
Mikor?: Szeptember 13-tól
Hol?: Cinema City Alba

Ne legyenek illúzióink és nagy elvárásaink se: a Predator-filmek soha nem a művészetről, és nem a világ nagy megfejtéseiről szóltak. Most sem lesz ez másképp. A sorozat aktuális része 18-as karikával kerül mozikba, szóval biztosan marad a bevált recept: vér, belső szervek, csontok reccsenése és halálhörgés legalább annyi lesz benne, mint az ezeket összekötő felszínes párbeszédek. A látvány biztosan jobb lesz, mint eddig valaha, hiszen fejlődik a technika, és az égből pottyant kockaszájú, gyíkfejű, hülyén kerregő főhős űrlény bűzét szinte már az orrunkban érezhetjük, annyira valóságos lesz. Ezért is járunk ezekre a filmekre a moziba: elborzadunk, markoljuk a karfát, levezetjük a heti stresszt, kidobjuk a popcorn és a kóla maradékát a fekete kukába, majd megyünk tovább. Vasárnap részletesebb kritika is érkezik, addig pedig itt az előzetes.

UPDATE: Meg is érkezett a kritika, íme: Shane Black megmenti a Ragadozók becsületét? - Predator - A ragadozó kritika

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek