5 évnél régebbi cikk

Idén is kiosztották az Anti-Nobel-díjakat
Fehérvár Médiacentrum fotójaIdén is kiosztották az Anti-Nobel-díjakat

Volt, aki az önmagán végzett kolonoszkópiás vizsgálatért, akadt, aki az emberhús tápértékének vizsgálatáért kapta meg a 10 billió zimbabwei (értéktelen) dollárral járó kétes elismerést.

Nem új keltű az Anti-Nobel-díjként elhíresült IgNobel-díj kiosztása, az eseményre immár 28. alkalommal került sor. A díj ötletadója Marc Abrahams, az Annals of Improbable Research (Valószínűtlen kutatások évkönyve) szerkesztője. Nem aprózták el a körítést, az esemény helyszíne például Massachusetts legendás egyeteme, a Harvard volt.

Ugyanakkor tény, már a felvezetés elárulta, bizony itt a komolytalan komolyságok gálája következik, kezdésként ugyanis papírrepülő verseny és az egyetem kardiológushallgatóinak operaelőadása színesítette a programot. A különböző kategóriák tíz nyertese saját költségén utazott Massachusettsbe, de legalább Anti-Nobel-díjuk mellé pénzjutalom, 10 billió értéktelen zimbabwei dollár is járt. A győztesek egyenként 60 másodpercnyi időt kaptak köszönőbeszédükre, mielőtt egy nyolcéves kislány angolul közbevágott volna, hogy: "Kérem, elég. Unatkozom" – írja a BBC.

No de, most már nézzük a díjazottakat! David Wartinger, a Michigan State University professzora rájött, a vesekő kezelhető hullámvasutazással, legalábbis ha a páciensek egy speciális szerelvénybe ülnek, a fájdalmas kő a menet végére távozik a szervezetből.

Nem akármilyen felfedezés érkezett Japánból sem: Horiucsi Akira, a Sova Inan Közkórház emésztőszervi betegségekkel foglalkozó központjának vezetője ugyanis egy saját magán végzett kísérletsorozattal nyerte el az elismerést. A derék japán gyógyász a saját testén gyakorlatozva jött rá, hogy lehet ülve kolonoszkópiás vizsgálatot végezni. Az 57 esztendős orvos a díjátadón szívesen be is mutatta volna a műveletet, de végül sikerült lebeszélni ebbéli tervéről...

Szintén orvosi területet érintő díjat kapott a kanadai Wilfrid Laurier Egyetemen tanító Lindie Liang, aki kollégáival a munkahelyi agressziót vizsgálta, és ennek fényében létrehozott egy online elérhető vudubabát, amelyen a közvetlen kollégák helyett vezethető le a felgyülemlett harag.

Díjat ért még James Cole brit archeológus kutatása, amely megállapította, hogy az emberhús nem elég tápláló, egy ausztrál kutatócsoport felfedezése, amely szerint a drága high-tech kütyüket vásárlók nem bajlódnak a használati utasítással, és egy spanyol egyetem kutatóinak tanulmánya is, amely azt mérte, mekkora a hatása autóvezetés közben a kiabálásnak és átkozódásnak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek