5 évnél régebbi cikk

Minden Calcium-Sandoz pezsgőtablettát ki kell vonni a forgalomból
Fehérvár Médiacentrum fotója
thinkstock.com
Minden Calcium-Sandoz pezsgőtablettát ki kell vonni a forgalomból

Bár egészségkárosodástól nem kell tartani, ám a pezsgőtabletta hosszú távú alkalmazását nem javasolja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Nem túl fényes eredménnyel zárulhattak az újabb laboratóriumi vizsgálatok, ugyanis hétfői (2018.09.17) határozatában az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a jelenleg gyógyszertárban, gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazásban és gyógyszer-nagykereskedelmi raktárban lévő

Calcium-Sandoz pezsgőtabletta forgalmazását megtiltja, végleg kivonja a forgalomból.

A jelenlegi intézkedés a 2018. szeptember 10-i határozat kiegészítése, amikor is a betegek biztonsága érdekében négy, minőségi hibás gyártási tételt vontak ki a forgalomból, ugyanis a laboratóriumi vizsgálatok azt bizonyították, hogy az adott készítmények esetében az ásványi alapanyagból készült hatóanyag természetes fém szennyezői közül az ólom mértéke a megengedett határérték felett volt.

Az OGYÉI ugyanakkor azt írja közleményében: annak ellenére, hogy az elemi szennyező a megengedett határérték felett volt, a betegeknek nincs teendőjük, egészségkárosodástól nem kell tartani, ám az érintett készítmény hosszú távú alkalmazását nem javasolják, gyógyszerhiánnyal nem kell kalkulálni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek