5 évnél régebbi cikk

Ha ősz, akkor ekcéma! Tippek, hogy ne viszkessen annyira
Fehérvár Médiacentrum fotója
divany.hu
Ha ősz, akkor ekcéma! Tippek, hogy ne viszkessen annyira

Ahogy csökken a napos órák száma, úgy nő az ekcéma belobbanásának esélye. A kínzó viszketéssel járó bőrgyulladás pedig sajnos nem gyógyítható, de vannak praktikák, amelyekkel könnyíthetünk a helyzeten.

Az őszi és a téli hónapok az ekcémára hajlamos betegek ellensége, hiszen a fényhiány, az egyre vastagodó ruharéteg, a fűtés miatt száraz levegő szinte kötelezően hozza magával betegségük kiújulását. 

Az atópiás, vagyis öröklött hajlamon alapuló ekcéma egyszeri kezeléssel nem gyógyítható, de megfelelő bőrápolással, szükség szerint külső-belső gyógyszerekkel, orvosi segítséggel karbantartható, és visszaszorítható annyira, hogy a beteg hosszabb-rövidebb ideig tünetmentes lehet. Ám a megelőzés, vagyis a nyugalmi időszakok megnyújtása nagy odafigyelést igényel, de kellő körültekintéssel csökkenthető a fellángolások gyakorisága és enyhíthető a súlyosságuk is.

Mi az, ami súlyosbítja az ekcémás betegek helyzetét?

  • A bőrirritációt okozó anyagok: vegyi anyagok, öblítők, kozmetikumok, festékek stb.
  • Élelmiszerek, amelyek keresztallergiát okoznak: citrusfélék, paradicsom, tej és tejtermékek, tojás, hal.
  • A ruházat nem megfelelő anyaga: gyapjú és állati eredetű alapanyagból készült ruhaneműk, de a szintetikus darabok is irritálóak lehetnek,
  • Kutya- vagy macskaszőr, toll, lószőr, poratka.
  • Tartós stresszhelyzet, túlhajtás, kialvatlanság.
  • Felső légúti vírusfertőzések, nátha, egyéb fertőző betegség.

Ahogy korábban is említettük, sajnos a betegség nem gyógyítható, de könnyíthető. Sokat tudunk tenni azért, hogy a bőrnek könnyebb legyen.

  • Viseljünk hidegebb időszakban is pamut, jól szellőző ruhát, öltözzünk rétegesen, hogy ne egész nap meleg ruhában izzadjunk a szobában.
  • Cseréljük a szintetikus mosó- és öblítőszereket természetes vagy hypoallergén termékekre.
  • Szellőztessünk, és portalanítsunk rendszeresen az úgynevezett nedves portalanításos módszerrel.
  • Bár a hidegebb időszakban szuper érzés hosszan nyújtózni a forró fürdőben, ezzel vigyázni kell. A forró fürdő helyett a langyos, gyors zuhanyt válasszunk, a lehetőség szerint természetes összetevőkből álló mosakodószereket, és ne felejtsük a hidratáló testápoló rendszeres használatát.
  • Nagyon fontos, hogy az atópiás bőrt folyamatosan hidratálni kell: sok folyadékfogyasztással a bőrt belülről, hidratáló hatású testápoló krémek segítségével pedig kívülről ápolhatjuk, ezáltal lerövidíthetjük a tünetes időszakokat, csökkenthetjük a kellemetlen viszketést, megakadályozhatjuk a kivakarás okozta sebesedést és felülfertőzést. 

További ajánlatok:
www.mentahaz.hu
www.egeszsegstudio.co.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek