5 évnél régebbi cikk

Terjeszkedik az otthonokosítás piaca
Fehérvár Médiacentrum fotójaTerjeszkedik az otthonokosítás piaca

Bizony, olyan új szavakkal kell megbarátkoznunk, mint az otthonokosítás, melyre elég keményen rárepültek a világ nagy szoftvergurujai.

Nyilván nem arról van szó, hogy a konyhabútornak megtanítjuk a szorzótáblát, és a függönykarnis sem Ady költeményekkel vár majd minket haza. Az okostelefonok és órák jóvoltából "felokosított" emberek után a lakásaink, otthonaink kerülnek sorra.

Az elmúlt napok egyik nagy híre, hogy az előttünk álló héten a Facebook kiadja első hardveres eszközét, a Portal néven piacra kerülő otthonokosító kütyüt. A megannyi szoftveres fejlesztés után az első, kézzel fogható Facebook-eszközt már korábban be szerette volna jelenteni Mark Zuckerberg, ám a közösségi oldal idei botrányai kicsit óvatossá tették, így szeptember végén jelenhet meg a Portal. Hozzátennénk, ha az FB szakítani akar vele a karácsonyi bevásárlások piacán, nem is várhat sokkal tovább. A Facebook Portal széles látószögű kamerája képes bárkinek az arcát beolvasni (és felismerni), aki elhalad előtte, és ennek megfelelően információkkal ellátni az illetőt, illetve személyre szabottan válaszolni a kérdéseire.

Természetesen főleg a tulajdonos FB-profiljából táplálkozik majd, de a hírek szerint más, széles felhasználói igényeket is ki tud szolgálni. Érdekesség, hogy a gyártó személyiségi jogokat érintő botrányai miatt a kütyü kap egy fedőlapot, melyet lehajtva teljesen eltakarható lesz a kamerája, megelőzendő a későbbi, akár pereskedésekig is eljutható problémás személyiségi jogi szituációkat.

A Cheddar nevű amerikai oldal szerint az eredetileg 500 dolláros kategóriába sorolt eszközből kétféle lesz, a nagyobb képernyővel szerelt ára 400 dollár (kb. 110 ezer forint) körül alakul majd, a kisebbé pedig 300 dollár lehet.

Az FB nem számít azonban úttörőnek ezen a piacon, az ide az elsők között belépő Amazon okos hangszórójának képernyős változata, az Echo Show 230 dollárba (kb. 63 ezer forint) kerül. Hamarosan pedig a Google is beszáll a versenybe, a hírek szerint a cég októberben küldi boltokba saját termékét, amely a nem túl fantáziadús Google Home nevet kapta. Az ára 40 ezer forint körül lesz, de ezért a pénzért elég komoly erőt képviselhet majd, rengeteg intelligens eszközzel elboldogul, így az otthon lévő többi készülék is vezérelhető vele. Az összes szabványos hangparancs működik nála is, és akkor ott van még az LCD kijelző. Lehetővé válik például, hogy arra kérjük, mutassa meg a Google Fotókban tárolt képeinket. A kijelző környezeti fény- és színérzékelőt is tartalmaz.

Otthonunk felokosítását tehát akár már karácsonyra elintézhetjük. A kérdés csak az: hová tűnik az ember, az emberi elme ebben a fene nagy okoskodásban?

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek